IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спиди АД (SPDY / 0SP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    Прости сметки с калема, но без кръчмаря /как за си ги правя винаги/:
    1.Сега приходите на румънската компания са 40-45 мил годишно или пазарен дял от 4-5% при общ пазар в Румъния 1 милиард.
    2.Може би до 2020г ще заемат пазарен дял от 15% примерно.
    3.До тогава пазарът ще бъде 1,25 милиарда някъде - евентуално.
    4.Приходите то продажби значи ще бъдат 225 мил лева.
    5.Друго важно нещо е да вдигнат рентабилността. Да я докарат малко под тази на Спиди в БГ - около 12%, значи чиста печалба 27 мил лева.
    6.При амортизации около 8 мил лева годишно тогава, ЕБИТДА ще бъде 35 мил лева.
    7.При 8*ЕБИТДА = 280 мил лева.

Не помня колко точно бяха дадени, ама към 56 мил май беше. Сигурно ще се вложат още 30-40 мил собствени. Общо около 90 мил дадени.
    За Спиди ще остане 190 мил.

Това го написах съвсем без да гледам данните, а по спомени и ме поправете ако греша. Да видим какво ще излезе накрая на акция за Спиди от това нещо като управление.
    Или 36лв на акция.
    Рисковете са:
    1.Дали ще постигнат този пазарен дял и продажби.
    2.Дали ще направят рентабилността такава.

По надолу говорехме за тези румънски продажби , как ги ги изкара 40 мил ??? ....

Коментар

• Прости сметки с калема, но без кръчмаря /как за си ги правя винаги/:
      1.Сега приходите на румънската компания са 40-45 мил годишно или пазарен дял от 4-5% при общ пазар в Румъния 1 милиард.
      2.Може би до 2020г ще заемат пазарен дял от 15% примерно.
      3.До тогава пазарът ще бъде 1,25 милиарда някъде - евентуално.
      4.Приходите то продажби значи ще бъдат 225 мил лева.
      5.Друго важно нещо е да вдигнат рентабилността. Да я докарат малко под тази на Спиди в БГ - около 12%, значи чиста печалба 27 мил лева.
      6.При амортизации около 8 мил лева годишно тогава, ЕБИТДА ще бъде 35 мил лева.
      7.При 8*ЕБИТДА = 280 мил лева.

Не помня колко точно бяха дадени, ама към 56 мил май беше. Сигурно ще се вложат още 30-40 мил собствени. Общо около 90 мил дадени.
      За Спиди ще остане 190 мил.

Това го написах съвсем без да гледам данните, а по спомени и ме поправете ако греша. Да видим какво ще излезе накрая на акция за Спиди от това нещо като управление.
      Или 36лв на акция.
      Рисковете са:
      1.Дали ще постигнат този пазарен дял и продажби.
      2.Дали ще направят рентабилността такава.

Коментар

• Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнение
        от консолидираният отчет (излязъл месец преди крайния срок), машини са Спиди:

Ръст на консолидираните продажби с 62% на годишна база до 28 млн. лв.
        Ръст на EBITDA с 31% до 5,34 млн. лв., а знаете, че екзита през 2020 г. е уговорен на 8 x EBITDA

ЕБИТДА е по-голяма с около 25% от тази на Софарма Трейдинг, при положение, че капитализацията на Трейдинга е 177,6 млн. лв. срещу 169 млн. лв. на Спиди

При Трейдинга растеж почти няма, печалбата и продажбите са нагоре със само по 6%.

М+С Хидравлик е дроб сърма. Има спад с 16% на нетната печалба до около 3 млн. лв. Продажбите хлътват с 5%. А пазарната капитализация е 211 млн. лв.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Имам в 2 от посочените компании.
        Спиди имат да подобряват ефективността в Румъния, защото печалбите от там са доста малки. Това беше основния мотив французите да продадат румънското си поделение.

Коментар

• ЯХО-О-О-О-О-О-О-О-О-О-О-О-О-О-О-О-О-О-О-О.

Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• от консолидираният отчет (излязъл месец преди крайния срок), машини са Спиди:

Ръст на консолидираните продажби с 62% на годишна база до 28 млн. лв.
            Ръст на EBITDA с 31% до 5,34 млн. лв., а знаете, че екзита през 2020 г. е уговорен на 8 x EBITDA

ЕБИТДА е по-голяма с около 25% от тази на Софарма Трейдинг, при положение, че капитализацията на Трейдинга е 177,6 млн. лв. срещу 169 млн. лв. на Спиди

При Трейдинга растеж почти няма, печалбата и продажбите са нагоре със само по 6%.

М+С Хидравлик е дроб сърма. Има спад с 16% на нетната печалба до около 3 млн. лв. Продажбите хлътват с 5%. А пазарната капитализация е 211 млн. лв.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Имам в 2 от посочените компании.

Коментар

• Мисля тук едно сплитченце напримерно около 1:8 е нелоша идея.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Сега го про4етох .....не разбрах иронията в предишния ти пост мъдрецо като и поста на осло ......

Коментар

• Първоначално изпратено от p_trade Разгледай мнение
                  Виж какво си написал по горе само и недей да оргиналничиш ..видях линка в интернет където не пишеше че е за периода ....но ако е така както казваш и са платили тези пари за 4М приходи на година е някаква невероятна набутка ...и това потвърждава това което казах по рано
                  Чукча май е само писател, а не читател.
                  ПРОЧЕТИ ДОБРЕ КАКВО СЪМ НАПИСАЛ.
                  А то е цитат на някой си oslo, писал преди месец същата глупост, която и ти - за един месец н'ам си колко приходи и печалба, а за година .....
                  Направо оргазъм получи човека.

Смятах до копирам глупостите му в Бисери и вицове, но сега вече си мисля, че никой няма да разбере какво е смешното.

Четете, както постовете на другите, така и литература за това, което (си мислите че) правите. Ако бяхте шарани, щяха с бастун да ви хващат...

Коментар

• Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
                    Ако смятат растежа както го прави oslo, нищо чудно че цената е такава. Не ми се търси, за да го цитирам, но беше нещо такова:
                    "Саво за месец и нещо румънската придобивка е помогнала за 35% ръст на Спиди като цяло. Представете си колко ще е за една година..."

Виж какво си написал по горе само и недей да оргиналничиш ..видях линка в интернет където не пишеше че е за периода ....но ако е така както казваш и са платили тези пари за 4М приходи на година е някаква невероятна набутка ...и това потвърждава това което казах по рано

Коментар

Ми толкова е разликата между неконсолидирания и консолидирания .
                      Според МСС 27 консолидираните финансови отчети, включително ОПР, се съставят на принципа "ред по ред" към датата на изготвяне.

Това означава, че приходите на румънските дружества са наистина към 4 млн лева и печалба от 300 хил, но ЗА ЦЯЛАТА 2014 г.!

Как оцелявате на БФБ бе хора?
                      Last edited by fantasy_gt; 02.04.2015, 12:36.

Коментар

Погледнах отчетите към 31.12.2014 и ...
                        Само ми кажи, ти наистина ли смяташ, че дъщерните са докарали 4 млн приходи и 300 хил печалба за 40 дни???
                        Ми толкова е разликата между неконсолидирания и консолидирания .

Коментар

Друг път ги препрочитай малко нещата от 19.11.2014 до 31.12.2014 са прибавени 4млн към приходите от наи силния месец за румънците, но трябва да се каже 4е това е генерирало само 300К печалба което ще направи около 3млн допълнително 2015 , дори и с тях P/Е ще стои към 15 . Просто тук се иска много синергия и доста голям ръст и в двете държави
                          Погледнах отчетите към 31.12.2014 и ...
                          Само ми кажи, ти наистина ли смяташ, че дъщерните са докарали 4 млн приходи и 300 хил печалба за 40 дни???

Коментар

Друг път ги препрочитай малко нещата от 19.11.2014 до 31.12.2014 са прибавени 4млн към приходите от наи силния месец за румънците, но трябва да се каже 4е това е генерирало само 300К печалба което ще направи около 3млн допълнително 2015 , дори и с тях P/Е ще стои към 15 . Просто тук се иска много синергия и доста голям ръст и в двете държави
                            Ти изобщо прочете ли какво написах?

И как впрочем пресметна колко са приходите и печалбата от 19.11 до 31.12?!? Имаш седмични данни за българските и румънските компании?!?

Коментар

Ако смятат растежа както го прави oslo, нищо чудно че цената е такава. Не ми се търси, за да го цитирам, но беше нещо такова:
                              "Саво за месец и нещо румънската придобивка е помогнала за 35% ръст на Спиди като цяло. Представете си колко ще е за една година..."

Коментар

Като погледнем тази акция се търгува 12хЕБИТДА и към 20 пъти пе4албата ......, при тази капитализация трябва да имате огромни очаквания за растеж .

Коментар

Working...
                                X