If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Защо да я бавят? Служебното правителство на Ренета Инджова успя да направи редица приватизационни сделки. Няма никаква причина да спират процеса - поне явна
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
...... Даже се зачудих, аз ли всъщност го опънах или той мен.
Стане ли Дянкича служ.премиер всички ще сме опънати ...Ти другата седмица поразпродай малко шума да не си съвсем изненадано и докато има бунаци дето тук-там още купуват ....
Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!
Кешовиците - треперят ли ви ръчичките? 5 г. въздържание от инвестиции. Да видим докога ще издържите да държите кеша, който така и така все повече става и се трупа - хахаха
Все лошо ви се привижда. Имам чувството, че има хора, които при негативни новини мастурбират? Монти, Себулба, Пипбел и други - кеф ли ви е?
Нека, трябва да има и мастурбанти....
Гледам Еларга - и тази седмица близо 500 хилки, много кеш има там - какво ще го правим? ХАХАХА
Добре, че Дянков не напусна кораба - чакаме сега да подпише заповедта за приватизацията на БФБето+ЦД. Дано следващата седмица имаме такава новина там!
Добрата новина за инвеститорите е ясна от таблицата по-горе. Те могат да се надяват единствено на повторение на историята, като в годините и при трите парламентарни избори индексът е регистрирал сериозно повишение месец след изборите и особено три месеца след тях.
Това че предните 3 пъти е било така не значи че сега няма да е точно обратното.
Как се представя SOFIX малко преди и след парламентарни избори?
Инвеститорите бяха изключително разочаровани през тази седмица, като негативната серия от събития започна с оставката на финансовия министър Дяноков и завърши с оставката на правителството.
Негативният ефект за борсата, търгуваните компании и индексите бе незабавен, като станахме свидетели на понижение на индекса на сините чипове SOFIX с около 10% от достигнатите преди това най-високи стойности.
Голяма част от „сините чипове“ занулиха ръста си от началото на годината само в рамките на три дни.
Това, което със сигурност ще се случи през тази година и което се знаеше, дори и въпреки оставката на кабинета, бе, че ще има парламентарни избори. И това е голямото политическо събитие, което очакваха инвеститорите, макар и ситуацията да се усложни значително.
Екипът на Profit.bg реши да погледне назад във времето как се е представял в исторически план SOFIX в години на избори, за да подпомогнем инвеститорите в техните очаквания.
За целта разгледахме движението на индикатора месец и три месеца назад преди датата на изборите, както и месец и три месеца след изборите в годините 2001, 2005 и 2009 г.
Дата избори Изм. 3 м. Преди Изм. 1 м. Преди Изм. 1 м. След Изм. 3 м. След
17 юни 2001 г. -16,39% -0,09% 36,54% 25,05%
25 юни 2005 г. -17,96% 15,13% 10,04% 26,00%
5 юли 2009 г. 21,29% 5,71% 6,91% 29,24%
Средно изм. -4,35% 6,91% 17,83% 26,76%
* Справка: Profit.bg
Добрата новина за инвеститорите е ясна от таблицата по-горе. Те могат да се надяват единствено на повторение на историята, като в годините и при трите парламентарни избори индексът е регистрирал сериозно повишение месец след изборите и особено три месеца след тях.
Средният ръст за първия период (месец след изборите) е в размер на 17.8%, а още по-добри са резултатите му – средно повишение от 26.8%, три месеца след изборите.
Традиционно нервността преди изборите се е изразявала с отрицателно изменение в периода три месеца преди тях със средно изменение в размер на 4.4%.
Месец преди изборите индексът по-скоро се е движил разнопосочно и с минимални отклонения, както се вижда от таблицата по-горе.
Силно положително е и представянето в първия ден след изборите с повишения съответно от 4.6% през 2001 г., 3.2% през 2005 г. и 6.5% при последните избори през 2009 г., или средно изменение от 4.7%.
Не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем историята да продължи да се повтаря.
Повод за оптимизъм дава още и фактът, че годината е нечетна, като средното представяне на индекса в нечетни години е в размер на над 50%. Известна доза скептицизъм по отношение на повторение в историята може да има по направление на променената от оставката политическа ситуация, в сравнение с предходните избори.
* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута.
Точните дати, доколкото са необходими за сравнението, могат да бъдат заместени с изрази като "сряда", "февруари" и т.н. Точно тях ще откриеш, ако погледнеш отново към картинките.
Годината на долната картинка се вижда, а на горната сметнах, че не е нужна тъй като тя е настоящето.
С каква цел съм ги пуснал? Ами и аз, като теб, исках да напиша едно "не е препоръка" под някаква картинка и затова...
Тцтцтцт, бях решил, че датата, която си бях фиксирал за продан месец и половина преди това почти, съм си я фантазирал, но явно не само аз. Проблема тогава беше, че имаше признаци за промяна от 2011, както и сега. Така и за надолу и 2011 мисля има разлика. С протестите разбира се и оставката. Протести, които както каза един 2007 - предните загубих торба пари, сега си го спестявам. Е, при тия нямаше такава индикация, но може би и ако се беше насложила глобалната картинка у нас можеше и да се предвиди. Все тая, мина и замина.
Коментар