Хайде стига пита глупости, а? Шорт ти е акъла, ама можеш ли си купи....
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! архив 5
Collapse
Заключена.
X
X
-
ATILA, наистина ти благодаря ти за пояснението.
Имам още един въпрос - Ако случайно си успял да скъсиш дадена компания, когато е отговаряла на условията за шортване, можеш ли да затвориш късата позиция по всяко време - дори и когато компанията не отговаря на условията за скъсяване?
Предполагам, че отговорът ти е "ДА", но на БФБ всичко може... и затова си питам.
Поздрави и успех.
П.П. Какво е положението с индексите - купуване и шортване?
Коментар
-
Анон, въз основа на посочените критерии, БФБ всеки ден (след приключилата сесия) определя, кои емисии могат да бъдат шортвани )или търгувани на маржин) в следващата сесия!
За съжаление, реално, дребните играчи не могат да се възползват от възможността за къси продажби, защото самите ИП-та не им позволяват. Причината е че ЦД няма техническата възможноста да води отделна сметка (за късите и ливъриджнатите) в подсметките на акционерите!
Евентуалното създаване на клирингова къща ще реши този проблем!
Преди година, бяха направени няколко сделки с къси и на маржин - колкото да се тества предоставената възможност! Но оттогава не съм чувал някой ИП или банка да е скъсявала на БФБ - за своя сметка или за клиент!
Носят се слухове, че голяма банка е правила това през зимата на 2008, но дали е така - не се знае....
Ето за утре:
Във връзка с разпоредбата на чл. 8 от Наредба № 16 на КФН, на сесията от 27.08.2009 следните емисии финансови инструменти могат да служат за обезпечение при извършване на маржин покупки и къси продажби, респективно с тях могат да се извършват къси продажби:
Код Име Среден обем Бр. дни Ср.брoй сделки Free float
4CF ТБ Централна кооперативна банка АД-София 159602.10 20 154.40 16.89
4EH Еврохолд България АД-София 27888.20 20 55.25 25.46
5F4 ТБ Първа Инвестиционна Банка АД-София 58602.45 20 76.35 15.00
6C4 Химимпорт АД-София 53803.40 20 90.25 15.41
6H2 Холдинг Пътища АД-София 9394.15 20 49.35 23.20
E4A Енемона АД-Козлодуй 5389.45 20 30.20 20.89
T43 Зърнени Храни България АД-София 59064.40 20 47.90 20.70
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesieСъвсем сериозно ти и отговарят. Трябва да си камикадзе че да шортиш на БФБ. Особено ако го правиш с по-големи суми
Най-важно е да се разрешат индексите за шортване, другото ще се оправи от самосебе си.
П.П. Всъщност, могат ли да се купуват индекси на БФБ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706Първоначално изпратено от prodigalДа може, смееш ли на БФБ ?!
Аз "смея" доста неща...Може да шортвам, може и да лонгвам, но във всеки случай - играта ще е по-интересна.
Дано да ми отговаряш сериозно.
Все пак ще проверя....
Успех.
Коментар
-
Ако са тези:
Новите критерии за инструментите, с които ще могат да се сключват къси продажби, са четири: с тях да са сключвани сделки на регулирания пазар най-малко през 15 сесии, минималният среднодневен обем от финансови инструменти, с които са сключени сделки на регулирания пазар, да е не по-малко от 5000 броя, среднодневният брой сключени сделки на регулирания пазар да е не по-малко от 30 и произведението от броя финансови инструменти от дадена емисия и цената на затваряне за последния ден на търговия с този финансов инструмент на регулирания пазар е не по-малко от 20 млн. лв.
То това е смешно и не ти приемам думите насериозно, както и теб....
Жалко.
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigalДа може, смееш ли на БФБ ?!
Аз "смея" доста неща...Може да шортвам, може и да лонгвам, но във всеки случай - играта ще е по-интересна.
Дано да ми отговаряш сериозно.
Все пак ще проверя....
Успех.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706Първоначално изпратено от prodigal
Ти имаш спомени, други реализирали риска, едни други се наканили да го поемат... борим се с тиквите
Мерси предварително.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706Първоначално изпратено от prodigalПървоначално изпратено от Баба МецаКак е Оптимисти ? Малко бях на почивка,но от следващите дни мисля честичко да посещавам борсата .Ха-ха-хаНяма да се плашиш добре дошъл си
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigalПървоначално изпратено от Баба МецаКак е Оптимисти ? Малко бях на почивка,но от следващите дни мисля честичко да посещавам борсата .Ха-ха-хаНяма да се плашиш добре дошъл си
Коментар
Коментар