IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! архив 5

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Хайде стига пита глупости, а? Шорт ти е акъла, ама можеш ли си купи....

Коментар

• ATILA, наистина ти благодаря ти за пояснението.
      Имам още един въпрос - Ако случайно си успял да скъсиш дадена компания, когато е отговаряла на условията за шортване, можеш ли да затвориш късата позиция по всяко време - дори и когато компанията не отговаря на условията за скъсяване?
      Предполагам, че отговорът ти е "ДА", но на БФБ всичко може... и затова си питам.
      Поздрави и успех.

П.П. Какво е положението с индексите - купуване и шортване?

Коментар

• Анон, въз основа на посочените критерии, БФБ всеки ден (след приключилата сесия) определя, кои емисии могат да бъдат шортвани )или търгувани на маржин) в следващата сесия!

За съжаление, реално, дребните играчи не могат да се възползват от възможността за къси продажби, защото самите ИП-та не им позволяват. Причината е че ЦД няма техническата възможноста да води отделна сметка (за късите и ливъриджнатите) в подсметките на акционерите!
        Евентуалното създаване на клирингова къща ще реши този проблем!

Преди година, бяха направени няколко сделки с къси и на маржин - колкото да се тества предоставената възможност! Но оттогава не съм чувал някой ИП или банка да е скъсявала на БФБ - за своя сметка или за клиент!
        Носят се слухове, че голяма банка е правила това през зимата на 2008, но дали е така - не се знае....

Ето за утре:

Във връзка с разпоредбата на чл. 8 от Наредба № 16 на КФН, на сесията от 27.08.2009 следните емисии финансови инструменти могат да служат за обезпечение при извършване на маржин покупки и къси продажби, респективно с тях могат да се извършват къси продажби:
        Код Име Среден обем Бр. дни Ср.брoй сделки Free float
        4CF ТБ Централна кооперативна банка АД-София 159602.10 20 154.40 16.89
        4EH Еврохолд България АД-София 27888.20 20 55.25 25.46
        5F4 ТБ Първа Инвестиционна Банка АД-София 58602.45 20 76.35 15.00
        6C4 Химимпорт АД-София 53803.40 20 90.25 15.41
        6H2 Холдинг Пътища АД-София 9394.15 20 49.35 23.20
        E4A Енемона АД-Козлодуй 5389.45 20 30.20 20.89
        T43 Зърнени Храни България АД-София 59064.40 20 47.90 20.70

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie
          Съвсем сериозно ти и отговарят. Трябва да си камикадзе че да шортиш на БФБ. Особено ако го правиш с по-големи суми
          При условията, които цитирах, да - голяма глупост е да се шорти.
          Най-важно е да се разрешат индексите за шортване, другото ще се оправи от самосебе си.

П.П. Всъщност, могат ли да се купуват индекси на БФБ?

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
            Нима питаш сериозно
            Да си останал с впечатление, че пиша тук за бъзик?!
            Питам ви сериозно и без задни помисли.
            Не играя на БФБ, само заради малкото възможности на нея.
            Минало ми е времето на "Купувай и чакай". Мразя да чакам....

Коментар

• Оптимизъм на БФБ !!! архив 5

Съвсем сериозно ти и отговарят. Трябва да си камикадзе че да шортиш на БФБ. Особено ако го правиш с по-големи суми

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706
                Първоначално изпратено от prodigal
                Да може, смееш ли на БФБ ?!
                Странно, не съм го чул. Ако е така, това е добра новина за всички на БФБ.
                Аз "смея" доста неща... Може да шортвам, може и да лонгвам, но във всеки случай - играта ще е по-интересна.
                Дано да ми отговаряш сериозно.
                Все пак ще проверя....
                Успех.
                Нима питаш сериозно

Коментар

• Ако са тези:
                  Новите критерии за инструментите, с които ще могат да се сключват къси продажби, са четири: с тях да са сключвани сделки на регулирания пазар най-малко през 15 сесии, минималният среднодневен обем от финансови инструменти, с които са сключени сделки на регулирания пазар, да е не по-малко от 5000 броя, среднодневният брой сключени сделки на регулирания пазар да е не по-малко от 30 и произведението от броя финансови инструменти от дадена емисия и цената на затваряне за последния ден на търговия с този финансов инструмент на регулирания пазар е не по-малко от 20 млн. лв.

То това е смешно и не ти приемам думите насериозно, както и теб....
                  Жалко.

Коментар

Странно, не съм го чул. Ако е така, това е добра новина за всички на БФБ.
                    Аз "смея" доста неща... Може да шортвам, може и да лонгвам, но във всеки случай - играта ще е по-интересна.
                    Дано да ми отговаряш сериозно.
                    Все пак ще проверя....
                    Успех.

Коментар

Ти имаш спомени, други реализирали риска, едни други се наканили да го поемат... борим се с тиквите
                      Сериозно питам. Има ли вече къси, има ли ликвидност при шортване? Може ли да се шортват индекси?
                      Мерси предварително.

Коментар

Ти имаш спомени, други реализирали риска, едни други се наканили да го поемат... борим се с тиквите
                        Сериозно питам. Има ли вече къси, има ли ликвидност при шортване? Може ли да се шортват индекси?
                        Мерси предварително.

Коментар

Първоначално изпратено от Баба Меца
                          Как е Оптимисти ? Малко бях на почивка,но от следващите дни мисля честичко да посещавам борсата .Ха-ха-ха
                          Май скъпа почивка се върза, а Няма да се плашиш добре дошъл си
                          ????????? Има ли вече шортване на БФБ? Да не съм пропуснал този момент? Имам някакви спомени за някакво разрешаване, но май стигна доникъде....

Коментар

Как е Оптимисти ? Малко бях на почивка,но от следващите дни мисля честичко да посещавам борсата .Ха-ха-ха
                            ????????? Има ли вече шортване на БФБ? Да не съм пропуснал този момент? Имам някакви спомени за някакво разрешаване, но май стигна доникъде....

Коментар

Коментар

• Първоначално изпратено от Баба Меца

Коментар

Working...
                                X