If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
В три дни между 06-08 юли в дневният редна Народното събрание трябва да бъдат разгледани на второ четене изменения и допълнения на закона за публично предлагане на ценни книжа и законопроект за дейността на колективните инвестиционни схеми.
Първият е внесен на 13 май от Министерски съвет и е приет на първо четене преди месец. През тази седмица е предвидено той да мине на второ четене. Законопроектът е следствие решение на МС от 6 април с което институцията одобрява концепцията за интеграция на „Българска фондова борса” АД и „Централен депозитар” АД в европейските и световните финансови пазари. Това трябва да стане чрез продажбата на държавното участие на Българска Фондова Борса - АД и Централен Депозитар АД.
Във връзка с това свое решение Министерският съвет е възложил на заместник-министър председателя и министър на финансите инициирането на необходимите промени в нормативната уредба. Акционерната структура, органите на управление и дейността на Централния депозитар са регламентирани в глава девета на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Целта на законопроекта е с предлаганите изменения да се осигури възможност за продажбата на стратегически инвестор на акционерните участия на държавата в „Българска фондова борса-София” АД и „Централен депозитар” АД.
Вторият проект касае дейността на Колективните инвестиционни схеми(КИС) и други предприятия за колективно инвестиране (ЗКИСДПКИ). Той има за цел да се въведе в българското законодателство изискванията на Директива 2009/65/ЕО относно координирането на законовите, подзаконовите и административните разпоредби относно предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа (ПКИПЦК) (преработена версия) (Директива 2009/65/ЕО).
Със законопроекта се цели да се отдели като самостоятелно звено уредбата за дейността на КИС и отделянето й от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), в който се транспонира отменената Директива 85/611/ЕИО.
В промяната е включена възможността управляващите дружества(УД) да оперират в рамките на Европейския съюз въз основа на "единен паспорт". Уредена е и възможността, местно УД да управлява КИС от друга държава и обратното. Това може да стане чрез клони или при условията на свободно предоставяне на услуги.
Структурите от типа главни - захранващи КИС се характеризират с това, че захранваща КИС трябва постоянно да инвестира не по-малко от 85 на сто от своите активи в друга КИС, която се нарича „главна КИС”. С цел да се избегнат непрозрачни каскадни структури, главната КИС не може да бъде захранваща КИС, нито да инвестира в захранваща КИС.
Ако законопроектът бъде приет главната и захранващата КИС могат да бъдат установени в различни държави членки. Предвидена е възможност на съществуваща вече КИС да стане захранваща, както и захранваща КИС, която да промени главната КИС, в която инвестира.
С цел по-добра информираност на инвеститорите е предвидено главната и захранващата КИС да подпишат споразумение за обмен на информация, с което се гарантира допълнително, че захранващата КИС ще действа в най-добър интерес на притежателите на дялове. Независимо от правната им форма на всички КИС е разрешено да се преобразуват. Въведено е задължение да се изготвя план за преобразуване при едни и същи условия за всички КИС, участващи в преобразуването.
За по-голяма информираност на инвеститорите и създаване на условия за по-лесен достъп до публичната информация краткият проспект се заменя с документ с ключовата информация. Въвежда се общ формат за изготвянето му, който се използва без промени или допълнения във всички държави членки, в които се предлагат дяловете на КИС.
Предвидено е задължение за осигуряване на постоянен достъп до документа чрез публикуването му на интернет страницата на управляващото дружество и на инвестиционното дружество, както и за актуализирането му при всяка промяна на съществените му елементи.
По отношение на банката депозитар на КИС са запазени действащите до момента разпоредби съгласно Директива 85/611/ЕИО. Отговорността на банката депозитар може да бъде търсена от притежателите на дялове на КИС пряко или косвено чрез управляващото дружество. Във връзка с разпоредбите относно инвестиционните ограничения на КИС се предвижда разширяване възможностите на КИС, чиято държава по произход е Република България, да инвестират до 100 на сто в държавни ценни книжа, които отговарят на определени условия, при спазване на принципа за разпределение на риска. Със законопроекта се допуска по-голяма концентрация на инвестициите на КИС в едно лице, ако КИС цели възпроизвеждане на състава на индекс на акции или на облигации, признат за приемлив от заместник-председателя.
С оглед уеднаквяване на режима за разкриване на информация на ниво ЕС се въвежда задължение за КИС за представяне на два публични отчета - един за първото шестмесечие на финансовата година и един окончателен за края на съответната финансова година. В обхвата на ЗКИСДПКИ са включени и предприятия за колективно инвестиране, които не са колективни инвестиционни схеми по смисъла на Директива 2009/65/ЕО. Като такива предприятия ЗКИСДПКИ определя инвестиционното дружество от затворен тип и дружеството със специална инвестиционна цел по Закона за дружествата със специална инвестиционна цел. Още информация маже да намерите в законопроекта.
Аууу Алъне Гл..........
Виж вожда ти и тои мисли като теб.Но също е нездрав разсъдък за пореден път.
Вместо да помагат на правителството,тия по подобие на комунистите социалисти,е оказаха врагове на България последните 2г.
И как така вече политически трупове,така нагло си дават мненията за реалността,които те самите изграждат.Като на лечение в психодиспанер са.
ахха
Досега,конструктивна опозиция не е имало и няма да има.Докато има такива мангали и всякакви елементарни прасета.
"И. Костов: Вървим към депресия"
Костов върви към медал от Русия за изпълнение на поставените задачи последните 20-тина години.ахахх
Костов тази депресия е в главата ти и няма лекуване от нея.За последните две години нищо ли положително няма,в тази страна,че да се похвалим,малоумни болни политически прасета.От вас толкова,само лайна.
Аз съм нов и не разбирам много, но не мога да разбера защо имаш толкова много мнения и всички негативни, също така ми е любопитно в коя ТВ работиш и като какъв? Давам за пример БРЕФ /това е просто 1 пример, ако искаш ще ти дам още десетки такива на БФБ/- какво пране виждаш в наемите от НР и Бриколаж, или и те са част от "голямото БГ пране"!? Сигурно си прав за някои определени компании, но моля те не обобщавай така хамалската за всички. И според мен е въпрос на интелект когато отхвърляш дадена възможност, в случая за печелене на пари, да дадеш по-добра алтернатива - моля те сподели такава, просто за да може думите ти да бъдат градивни, а не просто поредните глупости от някой си ..........
Недей да спориш с Пепи, а му дай 30 000 лева за доверително управление...
Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
Първо искам да ти благодаря за бързия отговор. Вече съм си отворил сметки, но не мисля да инвестирам във Форекс - просто имам познати загубили много пари там, а и там има доста а-логични неща, а когато в дадена инвенстиция липсва логика за мен се нарича хазарт, а не инвестиция. Инвестирам скромни суми и мисля да ги увеличавам с времето на БФБ защото показатлите на отделни компании са изключително добри, а и защото все пак ние носим отговорност за БГ, не може само да имаме претенции за нещо по-добро, а в същото време да не правиме нищо. Относно чуждите компании и индекси просто нямам нужното време да им следя отчетите, ОСА и т.н - твърде много са
Щом имаш излишни скромни суми за губене - губи си ги.
Аз и Ние не носим никаква отговорност за нищо. Но ако ти се чувстваш отговорен за нещо......
Трябва винаги да имаш претенции щом инвестираш парите си в нещо.
Но очевидно наистина стъпките ти са първи.
Първо искам да ти благодаря за бързия отговор. Вече съм си отворил сметки, но не мисля да инвестирам във Форекс - просто имам познати загубили много пари там, а и там има доста а-логични неща, а когато в дадена инвенстиция липсва логика за мен се нарича хазарт, а не инвестиция. Инвестирам скромни суми и мисля да ги увеличавам с времето на БФБ защото показатлите на отделни компании са изключително добри, а и защото все пак ние носим отговорност за БГ, не може само да имаме претенции за нещо по-добро, а в същото време да не правиме нищо. Относно чуждите компании и индекси просто нямам нужното време да им следя отчетите, ОСА и т.н - твърде много са
Аз съм нов и не разбирам много, но не мога да разбера защо имаш толкова много мнения и всички негативни, също така ми е любопитно в коя ТВ работиш и като какъв? Давам за пример БРЕФ /това е просто 1 пример, ако искаш ще ти дам още десетки такива на БФБ/- какво пране виждаш в наемите от НР и Бриколаж, или и те са част от "голямото БГ пране"!? Сигурно си прав за някои определени компании, но моля те не обобщавай така хамалската за всички. И според мен е въпрос на интелект когато отхвърляш дадена възможност, в случая за печелене на пари, да дадеш по-добра алтернатива - моля те сподели такава, просто за да може думите ти да бъдат градивни, а не просто поредните глупости от някой си ..........
Алтернатива ли? Отваряш си сметка пти който и да е прокер и почваш да търгуваш на Форекс, или който и да е индекс и акциите листнати на съответната борса. Но БФБ е най-големия шит от всеки който съм виждал до сега, а уверявам те - виждал съм всякакви шитове.
БФБ е мутренско-олигархична схема за пране на пари,
нека дянков да подари БФБ на някой сериозен европейски играч и ще видим...
Ама ти не разбираш ли, че никой неще БФБ не да му го подаряват, а и пари да му дават ?
Това е мутренско-олигархична схема за пране на пари, но не и за трансформация на капитали !!!
Коментар