If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Range 02/10/2011 - 02/10/2014
Period Daily No. of Period 1096 Day(s)
Reinvest Dividends or Coupons
Security Currency Price Change Total Return Difference Annual Eq
RBI AV Equity EUR -31.17% -21.73% -7.83%
5F4 BU Equity BGN 14.03% 14.03% 4.47%
RBI with reinvested dividends underperformed by 35% over 3y
RBI with reinvested dividends underperformed by 71% over 2y (02/10/2012 -02/10/2014)
RBI with reinvested dividends underperformed by 22% over 2y (02/10/2011 -02/10/2014)
Source: Bloomberg Comparative Return
Seems to me like 5F4 BU was the better investment over 3y, 2y AND 1y.
Доста непрофесионално е да се сочи с пръст. Ако не искаш ПИБ, не купувай.
.
Форумите са за изказване на мнение за дадена компания като обект на инвестиции. Това изобщо не означава че мнението ще е положително. Иначе съвсем спокойно може да се направи в сайта на самата компания в темата "Колко сме велики".
Иначе ето че и МВФ разглежда нещата както аз ги разглеждам - макар че те се изказват малко по дипломатично, но реално в абсолютно същата посока
И отново забележи какво покритие на лошите кредити с провизии е средно за банковите системи и какво е на ПИБ, ако лошите и кредити са колкото средните за системата и какъв би трябвало да бъде капитала и ако иска да достигне средното за източна европа покритие. А средното положение нито в България, нито в Източна европа е цъфнало и вързало, но дори и то се оказва предизвикателство.
Така че не всичко е ръст на активите направен поради слабо провизиране и високи лихви по депозити. Всъщност дори ръста на активите е лош сигнал, защото означава че деливъриджа не е започнал, а на другите банки като го започнаха им трябваха 5 години че да го привършат.
Само две пояснения:
Аз не харесвам Райфайзен по следните причини: за да няма SPO dilution и ако наистина си купил на 20евро то тогава ти трябва и да си участвал в SPO на 28.5, тоест за 2000 акции е траябвало да вкараш още 1000x 28,5= 28500, с което са си взели всичките ти дивиденти за следващите 10 години. Тоест ти не само не получаваш, но трябва да даваш. И без парите на бюджета банката беше банкрутирала... (Представете си само коментарите тук, ако БНБ тръгне да спасява ПИБа с милиарди).
Но дори и аз да греша с Райфайзен това не прави ПИБа лоша инвестиция, както и написах в първият ми коментар. Доста непрофесионално е да се сочи с пръст. Ако не искаш ПИБ, не купувай.
През последните 3год нито един емерджинг маркет не е добър. Моят аргумент е, че този тренд ще се обърне рано или късно и тези банки, които са оцелели, ще излезнат много по-силни отколкото са били преди кризата.
Само ако сравниш балансовото число на ПИБ преди 3год и днес ти става ясно за възможностите. Ако не, намери нещо друго за инвестиция.
Пожелавам успех на всички инвеститори.
Една страна е богата, когато нейните граждани са богати. Дай Боже и България да стане богата.
Важно е, че ти си в час нас не ни мисли, не разбирам защо всеки се вре там където не му е работата /интереса/, мен земеделие не ме интересува, теб акции, не съм тръгнал да ти давам акъл как да си застраховаш, овцете и кравите и т.н. моите пари няма да станат твой и твоите мои, тека че гледай си в твоя двор
Не мога да разбера що се палиш толкова.Аз каквото и да си пиша не моа те запра да си купуваш акции.Или паленето идва заради други работи.Напиша че не се печели и хоп като глутница срещу мен...Интересно защо...
Важно е, че ти си в час нас не ни мисли, не разбирам защо всеки се вре там където не му е работата /интереса/, мен земеделие не ме интересува, теб акции, не съм тръгнал да ти давам акъл как да си застраховаш, овцете и кравите и т.н. моите пари няма да станат твой и твоите мои, тека че гледай си в твоя двор
няма смисъл, дори само заради дивидентите в дългосрочен период ще победя
За пет години от 1,1 до 3,6 ПИБ е направила средно на година растеж от 26,7%. Т.е. като си държал за този период от ПИБ реално си спечелил по 26,7%. Аз държа райфайзен от декември 2011 т.е. 2 години, за същия период имам 45% капиталова печалба или по 20,5% на година и още 2 евро дивиденти или заедно с дивидентите годишната ми доходност е 24,5%. Т.е. с държането на ПИБ от дъно до сегашното ниво реално ме водиш само с 2,2% на година отгоре. В един момент и двете банки ще спрат да растат, но аз ще продължавам да си взимам дивидентите и те ще нарастват всяка една година и като сума и като процент към инвестицията ми. А от ПИБ може да се надяваш само да и расте цената - което очевидно няма как да се случи до безкрай с високо темпо.
Дивидентите са хубаво нещо, растежа никога не е безкраен, но парите в джоба са си пари в джоба
А случайно да си купил когато ги пуснаха за 12 кинта?Щото тогава печалбата е загуба.
Три години след като спре растежа при активите на ПИБ ще започнат и да дават дивидент. За последните 5 години банката се удвои по време на криза без да ни поиска и стотинка. Според мен това е постижение.
Като почнат да дават да се замисли човек да ги държи дългосрочно. За момента няма никакви индикации че ще направят подобно нещо.
няма смисъл, дори само заради дивидентите в дългосрочен период ще победя
За пет години от 1,1 до 3,6 ПИБ е направила средно на година растеж от 26,7%. Т.е. като си държал за този период от ПИБ реално си спечелил по 26,7%. Аз държа райфайзен от декември 2011 т.е. 2 години, за същия период имам 45% капиталова печалба или по 20,5% на година и още 2 евро дивиденти или заедно с дивидентите годишната ми доходност е 24,5%. Т.е. с държането на ПИБ от дъно до сегашното ниво реално ме водиш само с 2,2% на година отгоре. В един момент и двете банки ще спрат да растат, но аз ще продължавам да си взимам дивидентите и те ще нарастват всяка една година и като сума и като процент към инвестицията ми. А от
Аз пък започнах да пълня ПИБ през август 2013. По серизно добавих през декември когато разпродадох Софарма на 3,70-3,90. Средната ми се качи до 2,43 заради малко добавяне около 2,90. Доходността ми е 48% и съм ги държа от около 3 месеца. Според мен не съм сбъркал. Инвестицията ми е дългосрочна, но ако в рамките на месец видим цени 4,50-4,70 може да продам малко.
ПИБ може да се надяваш само да и расте цената - което очевидно няма как да се случи до безкрай с високо темпо.
Дивидентите са хубаво нещо, растежа никога не е безкраен, но парите в джоба са си пари в джоба
Три години след като спре растежа при активите на ПИБ ще започнат и да дават дивидент. За последните 5 години банката се удвои по време на криза без да ни поиска и стотинка. Според мен това е постижение.
Не съм се замислял в такива подробности за ралито тук.... По-скоро си мисля как пазара ще реагира . Според мен ще има консолидация около текущите нива докато излезе консолидирания отчет. Ще последва рязък ръст, вероятно в рамките на седмица...след това ? Не знам - да не съм пророк
Не е препоръка за покупки или продажби.
Хубавото на близките седмици е Олимпиадата Светът е по-спокоен, преобладаващия цвят е зеления Очаквам хубави дни в зелено не допускам, че този цвят ще подмине ПИБ
Сутринта ми мина през главата, че може господата от пиб да купуват на 3,60 тя цената им е ок, утре ако продадът банката ще е по 3 пък може и по-скоро да е дават 2,43, цената задържа, на възходящ пазар могат само от него с ниско предложение Подържам мнението си, че не беше нужно да си прехвърлят акциите на тяхно име, имаше доста начини да не се разкрият, оттук и извода,че нещо по- голямо трябва да е
Не съм се замислял в такива подробности за ралито тук.... По-скоро си мисля как пазара ще реагира . Според мен ще има консолидация около текущите нива докато излезе консолидирания отчет. Ще последва рязък ръст, вероятно в рамките на седмица...след това ? Не знам - да не съм пророк
Не е препоръка за покупки или продажби.
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар