IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Nevermind.... Wish you all profitable investments

Buy low, sell high!
    Or buy high, sell higher!

Коментар

• Fact: Comparative Return

Range 02/10/2011 - 02/10/2014
      Period Daily No. of Period 1096 Day(s)
      Reinvest Dividends or Coupons

Security Currency Price Change Total Return Difference Annual Eq
      RBI AV Equity EUR -31.17% -21.73% -7.83%
      5F4 BU Equity BGN 14.03% 14.03% 4.47%

RBI with reinvested dividends underperformed by 35% over 3y
      RBI with reinvested dividends underperformed by 71% over 2y (02/10/2012 -02/10/2014)
      RBI with reinvested dividends underperformed by 22% over 2y (02/10/2011 -02/10/2014)

Source: Bloomberg Comparative Return

Seems to me like 5F4 BU was the better investment over 3y, 2y AND 1y.

Коментар

• Първоначално изпратено от John1Doe Разгледай мнение
        Доста непрофесионално е да се сочи с пръст. Ако не искаш ПИБ, не купувай.
        .
        Форумите са за изказване на мнение за дадена компания като обект на инвестиции. Това изобщо не означава че мнението ще е положително. Иначе съвсем спокойно може да се направи в сайта на самата компания в темата "Колко сме велики".

Иначе ето че и МВФ разглежда нещата както аз ги разглеждам - макар че те се изказват малко по дипломатично, но реално в абсолютно същата посока

http://www.capital.bg/biznes/finansi...lansite_si_ot/

И отново забележи какво покритие на лошите кредити с провизии е средно за банковите системи и какво е на ПИБ, ако лошите и кредити са колкото средните за системата и какъв би трябвало да бъде капитала и ако иска да достигне средното за източна европа покритие. А средното положение нито в България, нито в Източна европа е цъфнало и вързало, но дори и то се оказва предизвикателство.

Така че не всичко е ръст на активите направен поради слабо провизиране и високи лихви по депозити. Всъщност дори ръста на активите е лош сигнал, защото означава че деливъриджа не е започнал, а на другите банки като го започнаха им трябваха 5 години че да го привършат.
        Last edited by ravnovesie; 10.02.2014, 01:16.

Коментар

• Само две пояснения:
          Аз не харесвам Райфайзен по следните причини: за да няма SPO dilution и ако наистина си купил на 20евро то тогава ти трябва и да си участвал в SPO на 28.5, тоест за 2000 акции е траябвало да вкараш още 1000x 28,5= 28500, с което са си взели всичките ти дивиденти за следващите 10 години. Тоест ти не само не получаваш, но трябва да даваш. И без парите на бюджета банката беше банкрутирала... (Представете си само коментарите тук, ако БНБ тръгне да спасява ПИБа с милиарди).

Но дори и аз да греша с Райфайзен това не прави ПИБа лоша инвестиция, както и написах в първият ми коментар. Доста непрофесионално е да се сочи с пръст. Ако не искаш ПИБ, не купувай.

През последните 3год нито един емерджинг маркет не е добър. Моят аргумент е, че този тренд ще се обърне рано или късно и тези банки, които са оцелели, ще излезнат много по-силни отколкото са били преди кризата.
          Само ако сравниш балансовото число на ПИБ преди 3год и днес ти става ясно за възможностите. Ако не, намери нещо друго за инвестиция.

Пожелавам успех на всички инвеститори.
          Една страна е богата, когато нейните граждани са богати. Дай Боже и България да стане богата.

Коментар

• Първоначално изпратено от al4en Разгледай мнение
            Важно е, че ти си в час нас не ни мисли, не разбирам защо всеки се вре там където не му е работата /интереса/, мен земеделие не ме интересува, теб акции, не съм тръгнал да ти давам акъл как да си застраховаш, овцете и кравите и т.н. моите пари няма да станат твой и твоите мои, тека че гледай си в твоя двор
            Не мога да разбера що се палиш толкова.Аз каквото и да си пиша не моа те запра да си купуваш акции.Или паленето идва заради други работи.Напиша че не се печели и хоп като глутница срещу мен...Интересно защо...

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
              Не бъркай реализма със злобата
              Важно е, че ти си в час нас не ни мисли, не разбирам защо всеки се вре там където не му е работата /интереса/, мен земеделие не ме интересува, теб акции, не съм тръгнал да ти давам акъл как да си застраховаш, овцете и кравите и т.н. моите пари няма да станат твой и твоите мои, тека че гледай си в твоя двор

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                Аз купих - след месец ги продадох на печалба. Щом почнат да излизат много ипо та значи пазара е прегрял, аз тогава не държа нищо дълго време.
                Това не биваше да го пишеш то се разбира от самосебе си.Ти никога не продаваш на загуба....

Коментар

Тази злоба ще ти види сметката
                  Не бъркай реализма със злобата

Коментар

А случайно да си купил когато ги пуснаха за 12 кинта?Щото тогава печалбата е загуба.
                    Аз купих - след месец ги продадох на печалба. Щом почнат да излизат много ипо та значи пазара е прегрял, аз тогава не държа нищо дълго време.

Коментар

А случайно да си купил когато ги пуснаха за 12 кинта?Щото тогава печалбата е загуба.
                      Тази злоба ще ти види сметката

Коментар

няма смисъл, дори само заради дивидентите в дългосрочен период ще победя

За пет години от 1,1 до 3,6 ПИБ е направила средно на година растеж от 26,7%. Т.е. като си държал за този период от ПИБ реално си спечелил по 26,7%. Аз държа райфайзен от декември 2011 т.е. 2 години, за същия период имам 45% капиталова печалба или по 20,5% на година и още 2 евро дивиденти или заедно с дивидентите годишната ми доходност е 24,5%. Т.е. с държането на ПИБ от дъно до сегашното ниво реално ме водиш само с 2,2% на година отгоре. В един момент и двете банки ще спрат да растат, но аз ще продължавам да си взимам дивидентите и те ще нарастват всяка една година и като сума и като процент към инвестицията ми. А от ПИБ може да се надяваш само да и расте цената - което очевидно няма как да се случи до безкрай с високо темпо.

Дивидентите са хубаво нещо, растежа никога не е безкраен, но парите в джоба са си пари в джоба

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                          Три години след като спре растежа при активите на ПИБ ще започнат и да дават дивидент. За последните 5 години банката се удвои по време на криза без да ни поиска и стотинка. Според мен това е постижение.
                          Като почнат да дават да се замисли човек да ги държи дългосрочно. За момента няма никакви индикации че ще направят подобно нещо.

Коментар

няма смисъл, дори само заради дивидентите в дългосрочен период ще победя

За пет години от 1,1 до 3,6 ПИБ е направила средно на година растеж от 26,7%. Т.е. като си държал за този период от ПИБ реално си спечелил по 26,7%. Аз държа райфайзен от декември 2011 т.е. 2 години, за същия период имам 45% капиталова печалба или по 20,5% на година и още 2 евро дивиденти или заедно с дивидентите годишната ми доходност е 24,5%. Т.е. с държането на ПИБ от дъно до сегашното ниво реално ме водиш само с 2,2% на година отгоре. В един момент и двете банки ще спрат да растат, но аз ще продължавам да си взимам дивидентите и те ще нарастват всяка една година и като сума и като процент към инвестицията ми. А от
                            Аз пък започнах да пълня ПИБ през август 2013. По серизно добавих през декември когато разпродадох Софарма на 3,70-3,90. Средната ми се качи до 2,43 заради малко добавяне около 2,90. Доходността ми е 48% и съм ги държа от около 3 месеца. Според мен не съм сбъркал. Инвестицията ми е дългосрочна, но ако в рамките на месец видим цени 4,50-4,70 може да продам малко.
                            Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            ПИБ може да се надяваш само да и расте цената - което очевидно няма как да се случи до безкрай с високо темпо.

Дивидентите са хубаво нещо, растежа никога не е безкраен, но парите в джоба са си пари в джоба
                            Три години след като спре растежа при активите на ПИБ ще започнат и да дават дивидент. За последните 5 години банката се удвои по време на криза без да ни поиска и стотинка. Според мен това е постижение.

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                              Не съм се замислял в такива подробности за ралито тук.... По-скоро си мисля как пазара ще реагира . Според мен ще има консолидация около текущите нива докато излезе консолидирания отчет. Ще последва рязък ръст, вероятно в рамките на седмица...след това ? Не знам - да не съм пророк

Не е препоръка за покупки или продажби.
                              Хубавото на близките седмици е Олимпиадата Светът е по-спокоен, преобладаващия цвят е зеления Очаквам хубави дни в зелено не допускам, че този цвят ще подмине ПИБ

Коментар

Сутринта ми мина през главата, че може господата от пиб да купуват на 3,60 тя цената им е ок, утре ако продадът банката ще е по 3 пък може и по-скоро да е дават 2,43, цената задържа, на възходящ пазар могат само от него с ниско предложение Подържам мнението си, че не беше нужно да си прехвърлят акциите на тяхно име, имаше доста начини да не се разкрият, оттук и извода,че нещо по- голямо трябва да е
                                Не съм се замислял в такива подробности за ралито тук.... По-скоро си мисля как пазара ще реагира . Според мен ще има консолидация около текущите нива докато излезе консолидирания отчет. Ще последва рязък ръст, вероятно в рамките на седмица...след това ? Не знам - да не съм пророк

Не е препоръка за покупки или продажби.
                                За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

Working...
                                X