Само виждам, че 5.50 е вече разликата в посока север от 39те лева на които треперушките си дадоха акциите и предлагането е нищожно
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шелли груп АД (A4L)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
За мен всеки актив, който се търгува на P/E над 20 разчита твърде много на бъдещето, което пък има голяма доза несигурност. Да се надбягваш с прогнози, правени от мениджмънт, чиито бонуси зависят от цената на акцията ми се струва неразумна стратегия. В случая P/E е 30+ и единственното, за което бих вкарал пари в такъв актив е краткосрочна спекулация. Разбира се една акция може да бъде надцененена в продължение на години, но това обикновенно става когато парите са евтини а в момента тенденцията е обратна.
Коментар
-
Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнениеP/E е добър индикатор, но не може да се ползва за всяка акция. Както и Мартинов отбеляза в БлумбергТВ Шели е световна компания с потенциал за завземане на добър пазарен дял и повишаващи се печалби. Например за такъв сорт акции подходяща и нераздута оценка е 20xEBIDTA. Виждаме прогнозата за 2025, дисконтираме с по 15%/год до 2023 и ето...справедливата цена отива към 52-53лвА виетнамците са все още на загуба
Интересно ще е п/е в случая !?
За бфб това не е абсурд, не е анатема, това вероятно трябва да е краят на светаLast edited by precakanoto; 07.09.2023, 12:36.
- 5 Харесвания
Коментар
-
P/E е добър индикатор, но не може да се ползва за всяка акция. Както и Мартинов отбеляза в БлумбергТВ Шели е световна компания с потенциал за завземане на добър пазарен дял и повишаващи се печалби. Например за такъв сорт акции подходяща и нераздута оценка е 20xEBIDTA. Виждаме прогнозата за 2025, дисконтираме с по 15%/год до 2023 и ето...справедливата цена отива към 52-53лв
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Точно там ви е проблема на БФБ акционерите.Вие може да видите само на 1 метър пред вас -->отчетите на компаниите на БФБ
Не виждате обаче по-надалече,защото нямате идея как се движат всички активи (а те се движат в тандем).Имате много слаби или никакви познания по световни икономически процеси,лихвени нива на големите ЦБ ,цени на облигации,петрол,крипто и т.н. А всички тези неща са свързани в един огромен организъм.
А примера с криптото е точно на място и показва мащабите на спекулативното напомпване .Няма как някаква си БГ акция да нарастне повече от всяко едно крипто в топ 100 и това да е нормално.
И 99.99% от списващите да вярват,че това ще продължи
И като гледете по-надалече, какво виждате? Колко е най-дългия мечи пазар след Втората Световна Война? Ще Ви кажа, три години. Колко е най-големия спад? Пак ще Ви отговоря, ако не знаете 57%! И какво следва след това, планетата спира да се върти или спира еволюцията?
Пак ще Ви кажа да не сравнявате крипто щуротиите с реалните компании, зад които стои иконимика.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение
Колегата BB50 беше така любезен да отговори на въпроса ми, за което му благодаря. Той е един от съфорумците, чието мнение ценя най-много - доказал се е многократно. Това, че вие и много други имате друго мнение не означава, че трябва да се правят квалификации кой е сериозен инвеститор и кой - не.
Цената може да отиде навсякъде - и на 100 лв и на 200, а може да отиде и на 20. Въпросът ми беше друг - каква е справедливата цена според експерта.
Не коментираме личностни качества в случая, нека да е ясно
ps. Моето мнение е, че тук всеки трябва да има своето собствено, независимо от експерти мнение.
Пример - Експертите от Елана се провалиха с гръм и трясък !
Мога да дам пример и за краля на Математиката - Гаус. Той е бил таен участник в акции. Таен защото да не се дискредитира като обществена личност и в оценката на активите- вижте го този, занимава се борси
Но пък след неговата кончина наследниците му с учудване разбират, че е притежавал богатство
примерът с Гаус показва, че понякога дори най-големите експерти не биха изразили публично това което мислят или в днешно време биха изразили само консенсусни за обществото и инвестиционна общност представиLast edited by precakanoto; 07.09.2023, 12:21.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от AF Debugger Разгледай мнение
Какво значи да се надбягваш. Тук няма никакво надбягване, Цената се догонва на половина година и е повече от нормално инвеститорите да гледат поне 9 месеца на напред. Та това е нормално за всяка борса с умни пари в нея. Разбира се, че за нас бфб инвеститори е чудо невиждано това - да има пред себе си невероятният ръст от 50%. Той не вярва, мне, как, нима, защо, не може да бъде ....
Нищо, хубавото е че това ще ви разбие представите след половин година и ... за съжаление и тогава пак може би ще пишете същото ... но пък и цената пак ще ви учудва вероятно над 50те... при същото p/eТа кой сериозен инвеститор гледа основно в доводите си п/е ????
Цената може да отиде навсякъде - и на 100 лв и на 200, а може да отиде и на 20. Въпросът ми беше друг - каква е справедливата цена според експерта.
- 3 Харесвания
Коментар
-
...
И още нещо наистина важно.Тестове на АТН не се правят на дневни или едночасови графики,а на големи такива
- 1 like
Коментар
-
...Къде е този тест ????...
Коментар
-
За мен всеки актив, който се търгува на P/E над 20 разчита твърде много на бъдещето, което пък има голяма доза несигурност. Да се надбягваш с прогнози, правени от мениджмънт, чиито бонуси зависят от цената на акцията ми се струва неразумна стратегия. В случая P/E е 30+ и единственното, за което бих вкарал пари в такъв актив е краткосрочна спекулация. Разбира се една акция може да бъде надцененена в продължение на години, но това обикновенно става когато парите са евтини а в момента тенденцията е обратна.
Нищо, хубавото е че това ще ви разбие представите след половин година и ... за съжаление и тогава пак може би ще пишете същото ... но пък и цената пак ще ви учудва вероятно над 50те... при същото p/eТа кой сериозен инвеститор гледа основно в доводите си п/е ????
Last edited by AF Debugger; 07.09.2023, 11:48.
- 2 Харесвания
Коментар
-
+11111111
Коментар
-
Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение
Редуват се заяждания и патос по темата, а мен ме интересува твоето мнение за акцията - защо смяташ, че цената не е оправдана фундаментално и какво е fair value-то тук според теб. Вече започнах да си мисля, че само аз смятам, че цената на акцията значително изпреварва развитието на компанията...
- 7 Харесвания
Коментар
-
Точно там ви е проблема на БФБ акционерите.Вие може да видите само на 1 метър пред вас -->отчетите на компаниите на БФБ
Не виждате обаче по-надалече,защото нямате идея как се движат всички активи (а те се движат в тандем).Имате много слаби или никакви познания по световни икономически процеси,лихвени нива на големите ЦБ ,цени на облигации,петрол,крипто и т.н. А всички тези неща са свързани в един огромен организъм.
А примера с криптото е точно на място и показва мащабите на спекулативното напомпване .Няма как някаква си БГ акция да нарастне повече от всяко едно крипто в топ 100 и това да е нормално.
И 99.99% от списващите да вярват,че това ще продължи
Точно техническият ви анализ не дава абсолютно никаква представа за бъдещето. Не знаете изобщо къде се намирате и идея дори нямате за текущата позиция в чарта, и как този чарт ще се развива. А толкова сте игнорирали фундамента, че скоро ще ви изхвърли зад борда и пак ще започнат шоково подвиквания за елхи и въдици за наивници
- 8 Харесвания
Коментар
Коментар