IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Плаща ли се мито за монети от eBay

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• nacheff,

благодаря за линка !
    Полезна информация. Като гледам там, пише че монетите са освободени от мито. Но ме учудва, че това би трябвало да е съгласувано с всички държави от ЕС.
    Защото съм сигурен, че в Германия не може да получиш монети без да дължиш нещо на митницата. Не разбирам ако не е мито, от къде идва. Може би съответната държава събира ДДС, дори и да си закупил стоката извън ЕС. Може ли да е това ? Нямам никакъв опит в тази област.
    Тук има някакъв данък, наречен Umsatzsteuer, който е нещо различно от ДДС. За сребърните монети е 7 %. Няма значение, че ги купуваш от Америка, пак трябва да го платиш. В Австрия този данък е 20 % !.
    Така че на австрийците им излиза много по-изгодно да купуват сребро в Германия.
    Това съм го научил от немски форуми, подобни на този.
    Няма никакво съгласуване, значи не става въпрос за тези мита.
    Относно златните монети, германците имат списък с инвестиционни монети, който се обновява всяка година. Само монетите в този списък са освободени от всякакви налози (не знам как да ги нарека).
    За всякакви монети извън списъка и такива, чиято цена на метала надвишава номиналната стойност се плаща данък.
    Затова става супер оскъпяване. Например канадските монети от паладий с кленови листа, си вървят в Канада и САЩ без никакви данъци, защото формално погледнато са си пари. И там просто е абсурдно да сложат ДДС върху парите си. Обаче немците се инатят. Канадските долари, ако са на монети от паладий не са пари, а стока, на която трябва да лепнат ДДС. И цените хвръкват до небесата.
    Ако в България не се плаща нито мито, нито ДДС за една такава канадска монета, това би имало големи последствия. Човек може да внася монети от Канада в България и да ги продава в Германия съвсем законно (веднъж влязла в ЕС, стоката не подлежи на повторно обмитяване или ДДС в друга страна от ЕС). Така може да се направи дъмпинг на тукашните цени. Не че имам възможност или дори намерение да се захващам с това. Но просто като дребен колекционер ме е яд да платя за монета стотина евро повече, отколкото е цената, там където я произвеждат, а реално погледанто нямам никаква алтернатива.
    Който не вярва, да потърси в Интернет и еBay и ще види, че една и съща монета, издадена в една и съща година, в Канада се продава за 250 евро, а в Германия за около 400.

Коментар

• Благодаря за ви отговорите !

Интересуват ме монети от паладий.
      За златото сигурно няма облагане (не съм специалист в областта и не знам точно от мито, ДДС или друго), но за паладия положението поне в Германия, където в момента пребивавам е такова, че при получаване в митницата се плащат 20 % от стойността на пратката.
      Както вече споменах, това води до страшни разлики в цените на тези монети в Германия, спрямо пазарната им цена в САЩ.
      За сребърни монети се плаща 7 %. (пак става въпрос за Германия)
      Затова се зачудих какви са условията в България. Нямам никакви други източници на информация освен Интернет и не знам кого да питам.
      Иначе пращането не ме притеснява толкова, при всички положения ще е със застраховка. Ако не стигне до мен, трябва да ми върнат парите.
      Май най-добре ще е да пробвам с малко количество и да видя какво ще стане :-)

Коментар

• Re: Плаща ли се мито за монети от eBay

Първоначално изпратено от cna
        Може ли някой да ми каже от опит, или ако знае със сигурност нормативната уредба, какви мита се плащат при внос на монети.
        Ако си купя монети сребро или паладий по eBay от САЩ, колко ще ме ошушкат при получаването на пратката ?
        конкретни монети ли те интересуват или злато, ако е само злато защо не купуваш от тук?

Коментар

• cna,
          Ще ми се да ти помогна с кратък и ясен отговор, но не сигурен, че точно такъв е възможен. Не съм се занимавал със злато и монети.

Поне да споделя някои по-общи неща.
          Инфо.Митница е много полезен сайт. Понякога бавят отговорите, но по правило отговарят.

В Бг. по отколешна традиция на мита, такси, акцизи, ДДС и др. - на всички викат мито. Неправилно.
          Всяка стокова група, че и отделна позиция може да е буквално цяла вселена от регламенти, правила, режими и какво ли още не.
          След влизането ни в ЕС нещата се промениха сериозно.

Сега от 01.01.08 влиза в сила една нова европейска, комбинирана номенклатура.
          Виж тук.

http://www.customs.bg/uploaded_pics/...atura_2007.pdf

Сигурен съм, че мито за внос на златни монети няма.

По отношение на ДДС - сега не ми се чете закон, но общите правила за движение на стоки в ЕС предполагат да потърсиш отговор на някалко въпроса, за да няма после изненади:
          - кой е доставчик, ФЛ, ЮЛ, има ли евройски ДДС рег. номер.
          - кой се купувач, ФЛ, ЮЛ, има ли евройски ДДС рег.
          В зависимост от различните комбинации прод./куп. , има различни правила на облагане.
          Най-просто е обикновено ФЛ от Европа доставя на друго ФЛ от Бг и проблемът се заключаваединствено в това да осигуриш сигурно получаване.

При внос от САЩ.
          Споменах, мито не ттрябва да има.
          Следва да се подготви съвместно с продавача изготвяне на безукорни съпровождащи документи. Да накараш тези дебили американците да ти напишат свестна фактура си е цял подвиг, но ....Питай ги дали могат да декларират код 7118900000. Друг ??

Понеже не мога да си представя, как ще ти пратят златни монети по пощата, което не значи, че ти не можеш, бих те посъветвал да преговориш целия този материал с някой от куриерите.
          Вече не се занимавам оперативно с това, но доскоро работех с Ди Ейч Ел и Юнимастерс. За Щатите естествено силна са и ФедЕкс. Нямам значими оплаквания. Мога да ги препоръчам.
          Услегата им - примерно Импорт експрес н а Ди Ейч Ел е скъпа, но внл. логистика, транспорт, клиърънс и доставка на адрес. Мисля си, че и застраховка е неизбежна.

Коментар

• Всъщност да допълня, не е задължително да става по eBay.
            Който се интересува, нека да види тази търсачка :
            bullionpage.de
            Там ежедневно се обновяват курсовете на монети и кюлчета от ценни метали. Има и линкове към съответните продавачи. Отиваш им на страницата и четеш на място. Всички сериозни фирми изпращат и зад граница. Така, че поръчката не е проблем. Въпросът е какво следва при получаването.Добре е да се знае, за да си направиш сметката струва ли си времето и разправиите или по-добре да се примириш с надценките на местните продавачи, които всъщност не правят нищо друго, освен да купуват монети от Америка и да ги продават в Европа, като вдигат цените и са един вид паразитно ниво. Аз съм направил сметка, че излиза по-евтино да поръчам сребро от Америка и да платя тукашните 7 %. Излиза около 1 евро по-малко на унция. Ама с паладия работата е много кофти. Тия 20 % направо дерат кожата.

Коментар

• @kalbureti

Ами поръчката става като си направиш eBay account, намериш продавач който изпраща по целия свят и му превеждащ парите.
              Много ми е интересно как стои въпроса с митото в България.
              Аз в момента съм студент в Германия и тукашните закони са следните:
              За злато не се плаща мито или ДДС, за сребърни монети 7 %, за сребърни кюлчета 19 %, а за монети от паладаий поръчани по eBay от САЩ 20 %.
              Затова кленовите листа от паладий, които зад океана се продават за 250 евро, в Германия вървят някъде към 400 евро. Разликата е чудовищна, заради 20 % те процента и надценката на местните дистрибутори, които се крепят на това, че местните хора нямат никаква друга алтернатива.
              Не ми се вярва нашите другари да не облагат с мито, въпроса е колко.
              Дали не излиза по изгодно ако си поръчам паладий, да дам адреса си в България, където като платя някакво надявам се по-ниско мито от 20 %, вече мога легално да го нося из всички страни на Европейския съюз, без да искат да им кихам на митницата, както става ако го получа тук по пощата директно от САЩ.
              Никой ли не знае бе хора ?
              Писах и в един друг сайт info.mitnica.com и оттам никакъв отговор.

Коментар

• как става поръчката на монетите?преди време по форумите имаше запитване,а ти питаш за мито.според мен не би трябвало да има.

Коментар

• Плаща ли се мито за монети от eBay

Може ли някой да ми каже от опит, или ако знае със сигурност нормативната уредба, какви мита се плащат при внос на монети.
                  Ако си купя монети сребро или паладий по eBay от САЩ, колко ще ме ошушкат при получаването на пратката ?
                Working...
                X