IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

България продава злато лудо, а медиите мълчат

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от X_Y Разгледай мнение
    Моля, пишете по темата или се преместете в подходяща такава.
    Липсващите мнения са тук:
    https://forum.investor.bg/forum/%D0%...80%D0%B8%D1%8Fspace waves
    Разумна забележка, нека се придържаме към темата, за да е по-полезна дискусията за всички. Благодаря и за линка към преместените мнения

Коментар

• Моля, пишете по темата или се преместете в подходяща такава.
      Липсващите мнения са тук:
      https://forum.investor.bg/forum/%D0%...80%D0%B8%D1%8F
      Last edited by X_Y; 05.04.2026, 19:22.
      रादोस्त

Коментар

• Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение

Останал съм с впечатлението че либералният идеал към който се стремим е post - truth society и това за което пишеш, не само не е проблем, но е и огромно предимство. Или не си антифашист?
        В момента Gen Z хруска fake news като солети...
        За тЕх истината е във Фейс-а, Инста-та, Тик-ток, Хикс, Микс и останалите шитни, наречени соц-мрежи или както им викат сега - НЕ ме интересува.... КНИГИТЕ и КРИТИЧНОТО МИСЛЕНЕ са TERRA INCOGNITA за тЕх...

На едно Gen Z като му ВЗЕМЕШ ТАЛАФОНЯ и се връща НА МОМЕНТА в детската градина на ментално ниво... нЕма значение на колко годин' е...
        ТОЧНО затова Gen Z е поколението на СИНИТЕ ЯКИ, за разлика от родителите им, които са поколението на БЕЛИТЕ ЯКИ....

нЕма смисъл да говоря за огромният дефицит в СВЕТОВЕН мащаб на инженери от всЕкакъв вид, лекари, и т.н. ВИСОКОобразовани люде.... щото на GEN Z-то НЕ МУ/Й се учи... и става бачкЕр....
        Last edited by Kildirimbei; 05.04.2026, 23:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от sosi

А бе хората вече нямат никакво уважение към фактите и истината.
          Останал съм с впечатлението че либералният идеал към който се стремим е post - truth society и това за което пишеш, не само не е проблем, но е и огромно предимство. Или не си антифашист?

Коментар

• Първоначално изпратено от BojidarKT Разгледай мнение

Това е прехвърленото към ЕЦБ злато.
            Как пък се връзвате на всяка партенка
            Не се занимавам със злато всеки ден, не се имам за първолак и не съм се вързал на партенка, а на най-реномирана графика. Все едно да кажеш, че някой дето прави операции на сърце бил наивен и първолак, защото не разбирал от злато.
            Last edited by X_Y; 05.04.2026, 19:20.

Коментар

• Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение
              Попаднах случайно на тази графика и гледам на 3то място България !
              https://www.gold.org/goldhub/gold-fo...-gold-february
              World Gold Council и IMF следят тези данни.

Има много статии напоследък как Русия и Турция продват злато, щото естествено са зле и никъде, нито думичка, че ние сме точно след тях. По абсолютна стойност за Януари и Февруари в СВЕТА. Но като се има предвид, колко по-малка е България, на практика сме и преди тях. Значи освен, че държавата ни взима огромни заеми с 200 в час, тя разпродава и златните резерви с 200 в час. Най-много пък купува Полша.

Та основния ми въпрос е защо се мълчи за златото у нас?

Няма да остане за крадене с новите ядрени реактори дори, очите ми се насълзяват за хората в тази афера, колко труд хвърлиха да ни убеждават да им дадем десетки милиарди субсидия. То за хляб няма да има скоро така, какви реактори.
              Това е прехвърленото към ЕЦБ злато.
              Как пък се връзвате на всяка партенка

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

по Базел 3 (три) го направиха клас 1 (най-безрисков), наравно с долара,
                има съвпадение с 85% „стабилно финансиране“ за хартиеното злато (не вярвам много в съвпадения)
                +100

Регламентите на Базел III третират $хартиеното$ злато (неразпределено злато, фючърси и синтетични деривати) като актив с по-висок риск, което изисква от банките да държат значително повече капитал, за да осигурят тези позиции, в сравнение с физическото, разпределено злато.

Ключовият механизъм, който влияе върху $хартиеното$ злато, е коефициентът на нетно стабилно финансиране (NSFR - Net Stable Financing Rate), който изисква неразпределените златни сметки – често използвани за търговия и клиринг на Лондонския пазар на кюлчета – да получават коефициент на задължително стабилно финансиране (RSF) от 85%.

Ето как Базел III третира $хартиеното$ злато:

*** По-високи разходи за финансиране (85% RSF): Съгласно правилата на NSFR, банките трябва да имат 85% стабилно финансиране, за да осигурят неразпределени златни активи в своите баланси. Преди Basel III това изискване често беше нулево, което прави държането на хартиено злато много по-скъпо.

*** Прекласифициране като рисково: Докато физически държаното „разпределено“ злато се счита за актив от ниво 1 с 0% рисково тегло (подобно на паричните средства), неразпределеното злато се третира като по-рисков актив от ниво 3.

*** Намалена пазарна ликвидност: Тъй като държането на неразпределено злато е станало по-капиталоемко, банките за злато са стимулирани да намалят експозицията си към хартиено злато и да насърчават клиентите да преминат към разпределени, физически позиции.

*** Въздействие върху дериватите и борсово търгуваните фондове (ETF): Финансовите продукти, които следят цената на златото, без да държат физически метал – като например някои неразпределени ETF и фючърсни договори – са изправени пред същото наказателно изискване за стабилно финансиране от 85%.

*** Въздействие върху клиринга: Въпреки че Лондонската асоциация на пазара на злато (LBMA) осигури изключения за клиринговите членове, за да облекчи изискването за 85%, общият ефект е намаляване на „фиктивния“ пазар на злато и насърчаване на търсенето на физическо злато.

По същество Базел III има за цел да намали ливъриджа на пазара на злато, като санкционира неразпределените, нефизически активи, като по този начин облагодетелства пазара на физически кюлчета.

Настоящото мнение е лично и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА съвет или препоръка за нищо.
                Last edited by Kildirimbei; 05.04.2026, 10:08.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение

по памет в Базел не извършиха ли някакви промени за златото? Провери дали там не е връзката.
                  по Базел 3 (три) го направиха клас 1 (най-безрисков), наравно с долара,
                  има съвпадение с 85% „стабилно финансиране“ за хартиеното злато (не вярвам много в съвпадения)
                  Last edited by Kris_; 05.04.2026, 09:40.

Коментар

• Хора, що се дърляте излишно, да ви се смеят първолаците, като ви четат...
                    Преди да се говори се проверяват нещата, осмислят се... и чааак тогава се отваря устата....

Има си БАЛАНС НА БНБ, който се публикува на месечна база на сайта й. В баланса на БНБ за февруари 2026 г. (в ЕВРО) си пише:

АКТИВИ
                    1. Злато и вземания в злато: €4 841 258 000
                    (= $5 577 129 216 - сметката е моя)

Ако сме внесли от НАШЕ ИМЕ в ЕЦБ 66 000 oz ЗЛАТО (= 2052.6 kg), това злато си е НАШЕ и се води като "ВЗЕМАНИЯ В ЗЛАТО" в баланса на БНБ като АКТИВ.

Значи, ПО БАЛАНС, БНБ притежава 1 185 942 oz. ЗЛАТО/Au999/ (= 36.883 тона), от които 2.053 тона са в ЕЦБ, НО СА СИ НАШИ.

P.S. По правилата на Basel III Bank Regulations ЗЛАТОТО /Au999/ СЕ ПРИРАВНЯВА НА КЕШ 1:1, т.е. ЗЛАТОТО СЕ ВОДИ КАТО БЕЗРИСКОВ АКТИВ и МОЖЕ да влезе в Tier I Capital на ВСЯКА банка при оценката на капиталовата й адекватност.

Basel III Bank Regulations казват (преведено на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК):
                    ЗЛАТОТО е ПАРИ, та дрънкат....

Настоящото мнение е лично и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА съвет или препоръка за каквото и да е.
                    Last edited by Kildirimbei; 05.04.2026, 10:16.

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                      Това е една от най-горещите теми за дезинформация в момента.

България стана 21-вата държава в Еврозоната на 1 януари 2026 г. Според правилата на Европейската централна банка (ЕЦБ), всяка нова държава членка трябва да прехвърли част от своите валутни и златни резерви към ЕЦБ (това се нарича вноска в капиталните резерви).
                      ХА-ХА-ХА-ХА... на бедните ошмулени евро-центажии в булгаристаня
                      първо им стопиха парите само за 3 месеца през умрялото евро,
                      сега им вземат и златото без пари...

Само най-големите тъпаци си държат парите в умрялото евро...

Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                      Факт: БНБ не е „продала“ златото на пазара за пари. Тя е извършила задължителен трансфер на около 2 тона злато към ЕЦБ.

Факт: Всеки идиот, който си държи парите в евро обеднява с всеки изминал ден...
                      ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
                        изглежда тези 15% от вноската да е в злато е задължително изискване от ЕЦБ
                        По памет в Базел не извършиха ли някакви промени за златото? Провери дали там не е връзката.

Коментар

• Първоначално изпратено от sosi

гледам написал си "златото" и доколкото разбирам български това означава 100%.
                          Има достъпна информация колко е златото ни, и точно какви части къде са, не ми се рови за това. А слухове като този дето пускаш колкото искаш. Въпроса тук е защо са намалели тези виждат ми се на графиката малко над 2 тона, как са осчетоводени, за злато е важно и къде е физически - то може да си е пак у нас, но да се води на ЕЦБ. И зщо никой не изяснява въпроса.

Виждам и намек да се съобразявам как представям фактите, за което съм абсолютно против. Писна ми от "благородни лъжи".
                          Какви слухове бе?
                          БНБ започва репатриация на част от златото от чужбина едва след 2002 г. (активно управление), а след 2010 г. започва постепенно добавяне чрез покупки и от ~20% в София преди това, стига до ~40% днес, софийското злато никога не е отделено и винаги е отчетено в общия резерв на БНБ, но до не много отдавна е било малка част от всичкото, а WGC вижда намаление, независимо дали е физическо или счетоводно, и поместих оригиналното прессъобщение от БНБ, България не е продала, а е внесла
                          66 хиляди тройунции ~2 тона (66000x31.1 = 2 052 600 г = 2052.6 кг), които е закупила предварително миналата година
                          Last edited by X_Y; 05.04.2026, 19:24.

Коментар

• Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение
                            Аз съм твърдо за Еврото, за ЕС, НАТО, против Русия, Северна Корея и Куба. Това не ми пречи да съм против огромните дългове, които България взе напоследък. Не ми пречи и да искам обяснения за икономиката ни и важни транзакции. Не съм компетентен повече за златото от това, че е твърд актив, но никой не обяснява. Иначе долния нямаше да си мисли, че всичкото ни злато е в Лондон, друг какво ли не. Спомням си дори някаква копейка се бе добрала до точна или неточна информация, че трябва да внесем злато в ЕЦБ и някакъв икономист вика по телевизията "Няма такова нещо, лъжа е". Ами като излъжеш веднъж хората, или смотолявиш нещо, търсиш причини да не го кажеш пълно и ясно, после няма да ти имат доверие, а слуховете се множат.
                            пъпеш, не мисля, че всичкото ни злато е в Лондон,
                            и си проверявай тезите преди да си правиш изводи и отваряш подобни теми
                            Last edited by Kris_; 05.04.2026, 00:27.

Коментар

• Аз съм твърдо за Еврото, за ЕС, НАТО, против Русия, Северна Корея и Куба. Това не ми пречи да съм против огромните дългове, които България взе напоследък. Не ми пречи и да искам обяснения за икономиката ни и важни транзакции. Не съм компетентен повече за златото от това, че е твърд актив, но никой не обяснява. Иначе долния нямаше да си мисли, че всичкото ни злато е в Лондон, друг какво ли не. Спомням си дори някаква копейка се бе добрала до точна или неточна информация, че трябва да внесем злато в ЕЦБ и някакъв икономист вика по телевизията "Няма такова нещо, лъжа е". Ами като излъжеш веднъж хората, или смотолявиш нещо, търсиш причини да не го кажеш пълно и ясно, после няма да ти имат доверие, а слуховете се множат.

Коментар

• изглежда тези 15% от вноската да е в злато е задължително изискване от ЕЦБ

Коментар

Working...
                                X