Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интелектуалната собственост - краде ли се у нас?

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Ей тоя въпрос - краде ли се у нас? - ме изпълва с увереност, че има живот и на други планети!

  Коментар


  • Гледам, че повдигате темата. Не е безсмислена, но...

   Не мисля, че някой би трябвало да има съмнения в това, че открай време в Париж съществува Патентното ведомство, в което - когато се заведе по необходимият начин една документация, нейният автор получава уникалният номер за интелектуална собственост. Какво повече от това? Всеки международен съд би удовлетворил претенциите на първия представил дадено изобретение /нововъведение/, както и би излязъл с решение за заплащане на обезщетение на притежателят на патент, който го е регистрирал първи в Институцията.

   Това, както го казвам - изглежда много елементарно. Е, не е така. Спазването на процедурата изисква доста добра теоретични и по възможност - практически компетенции за пълното описване на проекта, според условията на ведомството. Така и трябва да бъде, за да бъдат еднопосочно решавани споровете в съдилищата, без излишно протакане.

   В страната ни също има подобна институция, която БИ ТРЯБВАЛО да не допуска колебания в определяне на приоритета в притежаването на определена интелектуална собственост. http://www.bpo.bg/index.php?lang=bg
   Дали това е така - всеки да решава за себе си. Със сигурност, ако не се познават условията за получаване на патент - нещата могат да се развият в различна посока за създателя на иновативния продукт. Това е валидно, независимо от патентното ведомство, на което разчита изобретателят. Той трябва да е почти юрист, за да защити добре собствеността си..., или пък да наеме доверен юрист, за да бъде сигурен в крайният резултат.

   Извод: защитата на нова интелектуална собственост не е като да напишем един пост във форум в нета... /за съжаление/. Успех!

   Коментар


   • Ха-ха-ха-хаааа!
    Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

    Коментар


    • Ще следя темата с интерес. И все пак...защо патент в България? Скоро смятам да тръгна по този път и мисля директно да мина през ЕПО и да включа няколко държави. Не вярвам при това положение да има въртележки в БГ ведомството.

     Коментар


     • Очаквайте включване.
      Мандрата свършва скоро https://www.indiegogo.com/projects/hteconomizer-energy/x/10896729#/

      Коментар


      • Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение
       Да не са ти отказали патент за умивалника с топлата вода? Ужас
       Предстои да видим. Ако се случи, тогава ще му мислим. Обаче, се носят едни слухове за опити за подмяна на приоритетни дати, входящи номера на неподавани /т.е., "сбъркани"?/ заявки и то, след пресечен първи опит /разбирай, повторно/, със замесени отговорни лица та, човек трябва да е нащрек. Ще се радвам, ако слуховете се опровергаят, разбира се. Щетите може да бъдат тотални. Едва ли на въпросните лица им се губи работата но, казват, така са им набрали, фитилът е толкова къс, на медиите сензация им дай. Чувам още, днес управляващите градели имидж за следващите президентски избори и, дъни ли ги някой, горял като бенгалски огън: палел трудно, светел ярко, за кратко, и - в боклука.
       Last edited by Pyramid; 16.06.2017, 12:38.
       Мандрата свършва скоро https://www.indiegogo.com/projects/hteconomizer-energy/x/10896729#/

       Коментар


       • Да не са ти отказали патент за умивалника с топлата вода? Ужас

        Коментар


        • Интелектуалната собственост - краде ли се у нас?

         Чувам, във патентното се правели злоупотреби и саботаж на заявки. Доколкото иде реч за едни от най-доходоносните инвестиции, злоупотребата на натоварени от държавата лица не е ли подриване на държавността и торпилиране на националното богатство? Ще се радвам да споделите собствен опит, който има и как е излизал от подобни ситуации.
         Мандрата свършва скоро https://www.indiegogo.com/projects/hteconomizer-energy/x/10896729#/
        Working...
        X