да добавя.ако захарността е малка не тръгва ферментацията и се налага да се добавя захар което съсипва качеството. ако пък е много висока се консервира и пак не ферментира,но това не е проблем защото може да разредиш с вода. в никакъв случай не сипвай захар ..с цел по висок добив.качеството заминава на кино.скъпъчко ще ти дойде себестойността на ракията ама си заслужава разхода . до колкото знам изброените от бате Пешо сортове не са от най- ефтините но наистина са от най -*добрите. за 1кило ракия ще ти трябват 6-7 кила грозде(ако я праиш около 40 %) средно но все пак може да варира от от захарността. може и да я превариш 2 пъти .става по чиста и градус е вдига ако си любител на високите градуси(аз лично не съм). после ако искаш да свалиш грауса се разрежда дестилирана вода. има си формула за смятане колко вода да сипеш за да докараш желания градус, ама е сложно да ти я обеснявам . ако се затрудниш със сметките ще ми да дадеш данните аз ще ти я сметна. желателно е ракията да отлежи в бъчва поне 6 месеца. най- добре в дъбова бъчва