IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

DOW 20K+ Навлизаме в опасна територия!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ти изобщо не си ме разбрал какво искам да кажа: и то не е липса на ликвидност... засега.

    Защо си написал половин страница лични нападки, само за да кажеш, че не си съгласен с мене, което е твое право? И какво те интересува работата ми и взаимоотношенията с клиентите ми (които мисля нямат причини да са недоволни от мене)? И как точно "зарибявам нови клиенти" - като предупреждавам, че може да загубят пари при един евентуален (по-скоро неизбежен) бъдещ срив ли? Слухтели били клиентите... който иска, да слухти където иска. Уши не продавам.

    Или просто си поредният безименен анонимник (добре си се кръстил), който се опитва да трупа реноме, дето напада "момчето" дето е тук от Четвърта година? Защото аз не мога да се сетя да си написал тук нещо смислено... рисуваш си някакви чертички, за да убедиш сам себе си, че Щатските пазари ще растат вечно и че Дау ще отиде направо на 100 000 пункта за твой кеф. Ок - не ми пречиш, всеки има право да си каже мнението - както ти, така и аз... ама такива като тебе знаеш ли колко устати бяха и Осма година? За нещастие и аз тогава се подведох по безпочвеният оптимизъм, признавам си го и никога не съм си крил грешката.

    Пазарите могат да отидат мно-о-ого нагоре и мно-о-ого надолу, ама в един момент здравият разум побеждава ВИНАГИ. Същото бе и с облигационният пазар - всички помпаха и помпаха, докато куп ДЦК-та се търгуваха с отрицателна доходност... е, в един момент казаха: "МЯУ !!!" и някои изгърмяха с по 12-18%... и от големите спекуланти, сега станаха спестители, плахо чакащи лихвичката.

    А да разправяш как пазарът бил един, е смешно. Един ли е пазарът в Китай, който е на нивата си от 11-а година - и тоя в Щатите? Или според теб за последните 5 години щатската икономика е растяла с по 5-6% годишно, а Китайската е стояла на място? Да сравнявам ли с руския, италианския, британския пазар... или ти си антипод на Остап Бендер, дето накрая реши, че светът свършва на съветската граница и вярата в богатия запад е вариация на вярата в задгробния живот?

    Аз съм човек, дето по обича да чете, когато го критикуват... но не ми се слушат обиди, лични нападки, камо ли пърчене на някой, дето мисли, че всичко, което хвърчи, се яде и че пазарите ще растат завинаги, или поне дотогава, докато лично той не стане мултимилионерин, защото целият свят е създаден в лично негова изгода.

    Хубав ден и успешна година ти желая.
    Last edited by Императорът; 03.01.2017, 15:35. Причина: Ърм.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

    Коментар




    • Дали има смисъл да си губим времето с "великите "инвеститори""? Защо ги лансират? Разбира се - според българската постановка: аз на тебе, но и ти - на мен! Какво лошо има, ако момчето е активно и ни носи по 20-50... поста дневно? Нали точно в това ни е хляба /традиционен български израз/. Какво лошо /пак/, ако лансираме това момче? Нищо! /да му мислят лапнишараните/. "Заслужил" се е давало винаги в тази страна, но "инвеститор" е нещо ново. Нечувано! Инвеститор - това звучи гордо! Отваря някаква позиция на пазарите /залага сума на определен актив/ - това е инвеститор. Инвеститорите - обратно на пазарната логика - винаги печелят! Не е задължително, когато губят - да го огласяват на всеослушание. Защо да го огласяваме /въпреки, че това е част от пазарната логика/? За да ни се срине "авторитетът" на заслужили, ли?

      За какво ни е подобен авторитет? Ааа, има защо! Ами ако си търся тук бъдещи клиенти /например, за да ги насоча да "инвестират" реални пари в дейност, от която имам приходи!!!/ Ще си ги "уча" къде и как е най-доходно, ще си прибирам %-та, а накрая може да получа нещо и от печалбицата, но дори и да я няма - вече ще съм взел своето..., логично е с двете посоки на пазарите - ще убедя клиента си, но още по-логично е да вложим нови средства, защото на средата никой не се е отказал. Процесът на "инвестиране" е доживот. Също както понятието "заслужил".

      Та, защо ще сме тук, ако "инвестиционният процес" не ни доставя забавление, а точно обратното - напряга ни?

      Ще взема за пример т.нар. император с долуцитирания му пост. От първи поглед се разбира, че доста неща е пропуснал, въпреки да се има за главно действащо лице в констатацията - на всяко гърне - мерудия... Нищо лично, но изказването му долу е направо профанско. Не е единствено.

      Какво казва един от "великите инвеститори"? И доводите му изглеждат най-логичното нещо в тоя форум. Хората не се замислят над казаното, или просто му игнорират брътвежите. Някои бъдещи клиенти вече слухтят! Много е важно: всеки да инвестира там, дето е по-сгодно! Разбирам, защо много от тук представените - не са "заслужили"!!! Не знаят А - БЕ -то! ))

      Да - най-важното, което трябва да ми се отговори - да се замажат очите на бъдещите, че императора не е наясно /пропуснал някак си дреболиите/ - на глобалният финансов пазар, в който - дори най-големите банки са перца /перушина/. Значи, за императора още парите свършвали /вижте изводите му надолу/ - и даден актив почвал да пада по тая причина!!! Как ги мисли тия неща императора? Отъждествява ситуацията на пазарите с тая, когато на самият него му свършат парите... )) Разбира се - не отчита огромният ежедневен оборот на пазарите /дали знае ориентировъчно колко е? - това може да го научи... /. Ако попитаме императора дали знае какво е ликвидност - той ще се възмути, че му задаваме толкова елементарен въпрос. Редно е да се възмути, нали! Ако е така, защо не осмисли нещата? Защото върти само едни факти, които е прочел вече... Защо този пазар е ликвиден все пак? Защото, когато искам да се освободя от даден актив /да го продам/ - винаги отсреща има купувачи, а не се налага да се наредя между чакащите на опашка, кога аджеба ще ми се реализира цената "продава" и ще стане достатъчно атрактивна за купувача ОТСРЕЩА. Е, какво - свършват ли парите, императоров? Опитай в този момент - и ще видиш как ти прибират скапаната офертичка - а след малко цената е скочила над реализираната от теб...

      И, защо да търсим на "всички пазари на света", когато той е един, само дето инструментите, с които търгуваме /инвестираме??? )) / - са различни, или пък го правим с различни посредници /лицензирани, разбира се/..., но това е друг въпрос.


      Поздрави на всички! Весело посрещане на Новата 2017! Успехи в "инвестициите"! Здраве!



      Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      ...

      Безименов - това, дето казваш, е еквивалент на Лалетоманията, но е трудно възможно - защото трябват неизмеримо повече пари, а и инвеститорите имат достъп до всички пазари на света. Всеки търси да инвестира там, дето е по-сгодно.

      Пешов - ти понякога си като лисик под асма, честно. Защо мислиш, че хората губят пари?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

        Tука съм за да се забавлявам с хвалбите на великите инвеститори които в реалността са обрани ама тука печелят ли печелят
        +1

        Коментар


        • Отново поставям акцента върху това, че тук не спорим за това, дали даден актив е балон, нито пък за възможностите му да се срине /веднага/, което някои наричат спукване на балона. Тук /поне аз/ говоря за корекции на текущи цени. Какви са причините, които са довели до тях огромната маса от купувачи /болшинството/ - не коментирам. Дали имат покритие - също не коментирам. Важно е, че болшинството от спекулантите гледат в настоящата посока. Имат ли право да го правят? Разбира се. Парите са си техни. Ама - щели да ги изгубят. Възможно е. Пазарът на всеки инструмент има ДВЕ посоки. Трета /запазване на права хоризонтала/ е невъзможно, именно поради съществуването на самия пазар, на който участниците се люшкат между двете тенденции: страх и алчност. Значи -ако и да е манипулиран пазарът-участниците в него са реални и те следват свои правила, страсти и нагласи, като ДАВАТ ХОД на направлението на цените. Кога страхът ще почне да надделява и по какви причини и закономерности? Както казал онзи приятел, почесвайки се зад тила, облещен в мониторите - ба ли му май.ата?

          Добре де, ако оставя встрани "умните" приказки, които са ни втръснали тук-там и продължа мисълта си отдолу - на втората ми снимка се вижда и една синя линия. И кво от това? Бяхме стигнали до положението, когато цените /на същите тия алчни и страхливи играчи/ - бяха направили две корекции, като тестваха отново червената линия, но ОТ МНОГО ПО-ВИСОКО НИВО! Тествайки я /отдолу/ - те си я преминаха -също като бързия влак и - както казах - си я превърнаха в линия на подкрепа...

          Да, но вече последните два върха определят новата /синя/ линия, която е много по-стръмна /знаем, че наклонът се определяше с тангенса на ъгъла..., май някъде го бяхме учили.../ И кво от това? Пак питам за всеки случай. Ми нищо. Това дава нова тенденция за нарастването на цените. Както виждаме на тая графика /с голям тайминг/ - цените вече тестват синята линия и са я пробили.

          Докъде ще продължат? Кой ще ни каже - пеят в песничката. За мен цените могат да се поколебаят между двете линии и да ги потестват известно време. Дали цените ще направят нов връх или ново дъно - предстои да видим. Аз ще си продължа да разсъждавам така, както описах с тия три поста. Най-важното е, че не мога да кажа ДО КОГА болшинството играчи ще следват подобна логика. Кога ще надделее страха и ще се наложи на пожар да бъдат затворени позициите? Не можем всичко да знаем. Как беше: който не обича мечките - заобикаля гората, нали. Иначе, който пък не обича балоните - залага на късите позиции и за него казваме, че обича мечките...

          п.п. Модераторките нещо спряха да ме трият. Зная, че ме триеха от обич! Очевидно вече са ме намразили окончателно...

          Поздрави и успехи!

          Коментар


          • Алфаомегов - да - в Дау са фундаментално могъщи компании, но проблемът е именно във фундаментът, там възможности за ръст са силно изчерпани. Ръст могат да направят спекулантите със страшно много пари: 8-10+ гигабимберици. Но един реален дългосрочен инвеститор (неспекулант), ако е разумен, трудно би вкарал пари сега, да не говорим на Дау 24 000 например. Защо (мисля дадох тоя пример веч) да си купиш акции на Microsoft на 60 кинта (ако поскъпнат - на 70) и да им трепериш кога ще се сринат, вместо да си купиш облизвации, които ще ти носят 40-50% по-висока лихва от дивидентната доходност на акциите? Би си ги взел спекулативно, инвестиционно, в тесен смисъл... надали.
            И това - ако се концентрираш само върху Щатите... но защо да го правиш? На тия нива в Америка нищо не ща, на Дау 14 800, сигурно разни неща ще ща. Примерно бих си взел J&J на 90 кинта и Pfizer на 26, аре: 27 - и то отчасти заради фукня. Иначе ако търся изгодата, що да не си купя в Британия Мидички, още ВР или ГСК, ами да си купувам американски балоняци? Пак казвам - говоря като дългосрочен инвеститор дивидентаджия, не като спекулантин. В Щатите си имам само Кока кола и Форд - и то не ного.

            Безименов - това, дето казваш, е еквивалент на Лалетоманията, но е трудно възможно - защото трябват неизмеримо повече пари, а и инвеститорите имат достъп до всички пазари на света. Всеки търси да инвестира там, дето е по-сгодно.

            Пешов - ти понякога си като лисик под асма, честно. Защо мислиш, че хората губят пари?
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

            Коментар


            • Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

              ами за чии си тука тогава. седи си на село сади си царевица на твоите 200 декара и си трай
              Tука съм за да се забавлявам с хвалбите на великите инвеститори които в реалността са обрани ама тука печелят ли печелят

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Ferry Разгледай мнение

                ЯКО!!!! много добре обяснено на немски!
                ми така функционират нещата за съжаление и човека си го каа в прав текст. че некви американски рейтингови агенции давали оценки, не "международни" как са свикнали да преписват у тоя измислен сайт ....

                Коментар


                • Да направим някой уточнения!

                  Като казвам че се заформя балон, в конкретния случай това изобщо не означава че трябва да се отварят къси позиции във ДАУ или който и да било индекс. (даже такова действие в момента би представлявало чиста проба глупост) Е, може и да ви излезе късмета, но не това е целта на упражнението.
                  Целта е да се отварят позиции само когато вероятностите са силно наклонени в наша полза. А да се контри тренда на месечната графика.......това абсолютно НЕ спада към графата - "сделки с висока вероятност за успех"!

                  Индексите са просто усреднени индикатори отразяващи общите пазарни настроения. Те реално не са инструмента за отиграване на ситуацията. (която и да е ситуация).

                  Особенно в случая на ДАУ, всичките 30 компании са много солидни от към фундамент, и дори да има рецесия, корекцията при тях няма да е толкова дълбока както при някой други по малки компании.

                  Във конкретния случай когато става въпрос за балон от такива мащаби, ние трябва да търсим най слабите отделни компоненти на системата!
                  Тези компании които при евентуална рецесия ще бъдат ударени най силно. Много от тези компании ще загубят над 70-90% от стойността си за много кратко време! Именно там се отварят късите позиции.

                  Има си и конкретен начин за отиграване на всеки един балон! В повечето случаи не трябва да се контри бичия тренд (който е по време на надуване на балона). Първо се чака да премине фазата на ескалация и първоначалното пропукване. После се контрят всички възходящи микро трендове от по малките времеви мащаби.

                  Другото нещо което трябва да се знае, е факта че по време на надуване на балон, цените почти винаги нарастват експоненциално ( а не линеарно).
                  Това означава че да се предвиди точния връх е изключително трудно. Тези трендове имат склонност да изненадват спекулантите, и често достигат невероятни пропорции и висини.

                  Примерно ако ДАУ достигне 30К в следващата 1 година, това ще попадне в рамките на нормалното статистическо разпределение и напълно се вписва в нормите на класическия модел на пазарен балон. (класическия модел позволява дори и 100-300% покачване СЛЕД като сме навлезли във фазата на оптимизъм и алчност) Е при ДАУ конкретно, това е малко вероятно да се случи, но не е невъзможно!

                  Балон не означава автоматично само къси позиции! Емоциите и нерационалните действия на тълпата могат да се експлоатират и в двете посоки.
                  Last edited by alphaomega; 30.12.2016, 19:06.

                  Коментар


                  • Императоров, очевадно е, че не забелязваш факта, че изобщо не говоря за "балони".

                    Хората, които се страхуват от мечки - нали знаеш - няма какво да правят в гората. Това е от една страна.

                    От друга страна - ти си най-облагодетелстван. Знаеш следващата посока. Какво чакаш тогава? Просто тръгни да обръщаш пазара и той ще ти се отблагодари достойно.

                    Да припомня отново накратко какво казах за тая червена линия, прекарана през два от върховете:

                    - двата върха са я тествали, но тя се е оказала сериозна съпротива за купувачите.

                    - последвали са две корекции, втората от които - по-дълбока, което е трябвало да пречупи окончателно биковете, ноооо...

                    - при новия тест на тая линия - цените пробиват съпротивата, нещо повече - превръщат я в линия на ПОДКРЕПА.

                    - сега вече отново мечките са на ход, за да пробият тази вече подкрепа - бих казал - мижави опити за пробив.

                    Какво следва? Единственото, което мога да кажа - да се следва тенденцията на пазара, а не той да се контри, като се откриват обратни позиции и се увеличава загубата, защото не се знае дали ще издържат акаунтите... и докога...

                    Нищо лично. Тук всеки казва мнението си, без да дава препоръки. Успехи на мечките, но да стискаш тук губеща позиция или да допълваш - е нелогично.

                    Коментар


                    • Безименов - твоята дебела червена линия показва не просто балон, но: ебасибалон. Забелязваш ли как е тръгнало да пада, но е обърнало трендът и: пак нагоре?
                      А има и друго - балон с балон не си приличат. Спукан балон на високотехнологическите компании например ще се отрази по един начин при Дау и по друг - при Насдак.

                      Апропо - вижте пак графиката... как виждате Дау на 30 000? За мен това е точно толкова възможно, колкото и 268 000.
                      Last edited by Императорът; 30.12.2016, 16:22.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от michaelis12 Разгледай мнение
                        ей така се стига до 20К на Дау Бау и т.н. ....

                        Чин Майер за финансовата криза

                        ЯКО!!!! много добре обяснено на немски!

                        Коментар


                        • Трябва да съм кратък, защото имам предупреждение от модераторите, че "трупам мнения", вероятно и това ще бъде изтрито...

                          Моето /празно/ мнение се основава на съвсем измислени предположения, на елементарен ТА и - външно погледнато - нямам основания да ви обърквам..., но то все пак съществува като мое мнение и го споделям. Разглеждайки графиката на колегата, очертах една-единствена линия, но мога да я побъркам от линии, които имат различен смисъл. Все пак трябва да отчитаме, че различните времеви графики дават доста различни тълкувания за бъдещите стойности. Коя прогноза е най-точна и ще се "сбъдне" първа? Сложно е да се каже. Невъзможно е! Ако беше възможно - нямаше да сме тук.
                          ФА дали има смисъл да се прави? Вероятно - заедно - и ТА и ФА. Нали? И настъпва една обърквация. Или избистряне на нещата... Знае ли човек.

                          Какво произлиза като изводи /за мен/ от единствената червена линия на два от върховете? Опитът на мечките да направят корекция не е бил сполучлив задълго. Дали в такава ситуация следва да се ръководим изобщо от ФА? Пазарът е набрал инерция и ако го контрим - едва ли ще можем да го обърнем. За мен тази /несъществуваща!/ червена линия е линията на съпротива, която /и евентуално, ама надали скоро/ пазарът може да тества, воден от настроенията на болшинството купувачи. Кога ще почнат продажбите? Добре е да имаме едно наум, защото всички сме наясно, че върхове трудно се ловят. За сега е очевидно, че настроенията на масата е за нагоре. Успехи!

                          п.п. Към модераторките: поздрави, но има ли някакви критерии, определящи изискването за НЕТРУПАНЕ на мнения?

                          Коментар


                          • Алфаомегов: що не туриш една анкета: всеки да каже какво ще се случи в близките около 6 месеца с Дау и пазарите по принцип?
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение
                              Когато се случи тогава .....ще ги чакам като се наакат в ниското ако отрябва и 3 години ще чакам.....и ще вляза ударно с целия наличен ресурс..а дотогава кеширам по малко позициите си на БФБ (вече съм доволен от доходността си за 1 година) ще задържа само 3 позиции защото вярвам че ще се развиват добре и с ЕТФ и без него.....
                              Е, то е ясно: ако Microsoft например паднат на 24.80 кинта, да пълним здраво... въпросът е, че в повечето случаи се стига до някакви неопределени ситуации, дето не знаеш как да реагираш. Ето - тая година анализаторите колко пъти ни излъгаха? За Брекзитът и за Доналдът бе най-фрапиращо. Всички пророкуваха спих, ако бяха прави - сега Дау трябваше да е на 14 238 например, не на 20 000. Яд ме е за победата на Доналд - защото аз хем я предвидих още началото на 15-а година, когато се кандидатира, хем вярвам, че той ще бъде могъщ и мъдър президент, но анализаторите ме подведоха, очаквах спекулантите да ударят пазарите - щеше ми се да се нагувича кат` тако`а на около 14-20% по-ниски нива от тия по изборите, бях намислил какво да си напазарувам в Америка, щото исках там да си купувам... а то стана обратното...
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение

                                При тригодишен хоризонт това са 15% на година. Има и далеч по смели прогнози в пространството.
                                Принципно е възможно, но какво ще оправдае тоя ръст? Икономиката ще расте с по 15% на година ли? Продажбите на компаниите ли, дивидентът ли? То дори сега Щатите са балон - колко може да се помпа тоя балон и откъде финансов ресурс за помпаницата?
                                От друга страна е нормално всеки балон да е на по-висока точка от предният - Осма година балонът бе по-ниско, да но икономиката оттогава се е развила, а парите са се обезценили откъм покупателна стойност. Ако отчетем тия фактори, сега сме горе-долу на нивата от лятото на Седма година например.

                                Иначе аз съм 50:50 както бях и есента. Инвестициите ми през фондове са разпределени консервативно, преките ми инвестиции са в акции - говоря за инвестиции по света. Надали ще тръгна да продавам спекулативно акциите си - защото те са в крайно могъщи компании със стабилни десетилетни бизнеси, които ще оцелеят при всяка криза. Е, ще паднат цените на акциите като се пукне балонът, но пак ще възстановят, а дивидентите си ми вървят. Ще допълвам, като имам възможност. Имам си кешец за целта - мога и сега да набумкам някои готини работи (в Британия има ного сгодни неща), ама ще чакам поне докъм например февруари при нужда. Вярвам, че скоро ще има спад, дори да не е ного голям.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                                Коментар

                                Working...
                                X