IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Не може 10 години да сме все нагоре.

    Аз съм много доволен този път. Доверих се на инстинкта си, че махалото е стигнало крайна точка и ще връща. От година и повече ми се върти идята, че пазарът просто се клатушка напред-назад - от едната крайна точка - наливането на изкуствени пари в него и другата крайна - недостатъчните резултати и почти никаква инфлация, забавяне на икономиките.В крайна сметка затворих болшинството си няколкомесечни позиции преди седмица адекватно нагоре. А преди 2-3 дни продадох и останалата TSLA на приятна печалба. Чисто спекулативна позиция ми беше, с малка тежест - хич не вярвам в компанията и не смятам, че ще издържи на конкурентите си. Нямам желание да чакам и анонсирането на новия им модел. Мъск може да е пич, но е пълна откачалка с ампутирана мисъл за акционерите и неадекватно поведение. Адмирирам го като човешко същество, но не мога да му дам парите си.

    Сега на 100% сетълнат кеш гледам мача, и аз като Iv_max си мисля, че пропуснатата загуба пак е вид печалба. BTW, lv, браво за късото евро

    Инак, аз не смятам, че пазарът е балон сега, но не мисля и че ще ходи още много нагоре в краткосрочен план. В средносрочен сме надолу - рано или късно ще излезе истината наяве. Long-term стратегиите на buy-and-hold сигурно пак биха работили в достатъчно дългосрочен хоризонт, но ми се струва, че има висок риск да не достигнеш доходността, която е имало преди и да се обезсмисли цялата идея. Бас държа, че краткосрочно следва пак поредица от негативни новини, волатилност, спад и т.н. Изглежда ми сякаш големите измислиха вариант да печелят и при "никъде неотиваща" икономика... Чрез медии и манипулации клатушкат пазара и обират плодовете му.

    В по-дългосрочен план в друго освен технологичните хляб не виждам. Ако ще има икономически подем с фундамент, не с напечатан кеш, то той ще бъде изнесен на гърбовете на компании като Alphabet, Intel, Apple, Microsoft и т.н. - там където се горят много пари за research & development.
    Last edited by Дебнем на замаушка; 24.03.2016, 08:54.

    Коментар


    • А сега пазара в каква фаза е?

      Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
      Остави тая работа. Дядката едно време, когато е имал едно-две жалки милиончета е правил по-голяма възвръщаемост от сега.

      А за това, че той е оперирал при коренно различни условия навремето също не е вярно. Самият той казва, че пазарът е минавал през еуфория и невероятен песимизъм няколко пъти през живота му. През 70-те години някакво известно американско издание за инвестиции, Barron's може би, са публикували статия "The End of Shares". Млако след това започва многогодишен бичи пазар... Нещата не винаги са такива каквито смята консенсусното мнение.
      А сега пазара в каква фаза е?

      Ако хванеш еуфорията и можеш да продадеш и после да хавнеш песемизма и да купиш при положение че можеш, не като Бъфет да не можеш, да си продадеш дори целия портфейл...що не го правиш? Това нещо умно ли трябва да е? Да седиш и какво като си на печалба като рано или късно ще си на загуба?

      Коментар


      • Е всички факти сочат обратното...

        Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
        И аз мисля, че това е истинската причина, но да видим какво трейдърско обяснение ще даде Ив.
        Е всички факти сочат обратното...казвам си сделките обаче вие не спирате да мечтаете как ще се набутам. Ттттт

        Коментар


        • Така де но

          Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнение
          Казах ти още в петък че подсилвам късите, ти каза рано е. Това на горе до безкрай не съществува даже и с печатане до припадък. Трябва пазара да си поеме въздух поне. Да не кажа, че може и туй да ми беше
          Така де но, сега ми е по обосновано предположението.

          Коментар


          • Това че за теб е трудно..

            Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Купувай евтино, продавай скъпо е много по-трудно осъществимо - чисто психологически - от купувай скъпо продавай евтино
            Това че за теб е трудно..няма спор.

            Коментар


            • Пич

              Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
              Това е присъщо и на Бъфет, а той не е пишман инвеститор

              Най-много съжалява за инвестиции, които е мислил да направи, а не е направил. Не за такива от които е загубил. Познай защо така разсъждава той
              Пич, самия Бъфет е казавал сто пъти че не съветва никой да го следва.

              Виж сега...аз обожавам Бъфет. Интилегнитния инвеститор преди години беше книга в която намирах себе си. Чел съм много неща на Бъфет. Моята стратегия се базираше на него. Ужасно е когато някой защитава Бъфет пред мен щото няма нужда...аз го харесвам и исках цял живот да съм като него преди години.

              Цял живот съм мислил така.

              Обаче сега не мисля така. Защото пазара е коренно различен.
              Бъфет в момента ако забелязваш се представя много зле ако погледнеш портфейла му. Фода се представя прилично но заради бизнеса извън акциите. Това би трябвало да го знаеш и да си зададеш въпроса защо.

              Бъфет е минало.

              Ти просто не искаш да разбереш че Бъфет няма избор освен да е дългосрочен. И оправдаваш твоите губещи позиции като се успокояваш че си дългосрочен...но на практика е твърде вероятно просто да си губещ.

              Коментар


              • Снощи си легнах рано и отебах Япония

                Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
                Добре, защо купи на 1315 при положение, че преди няколко дни продаде на 1275. Понеже аз мисля малко по-дългосрочно, за мене няма никаква логика в това.
                Снощи си легнах рано и отебах Япония

                Защо продадох 1275 - обясних.

                Защо купих на 1315?
                1. заради дила с Куба.
                2. заради това че милех че ще свалят долара още малко временно
                3. заради това че мислех че пазара няма да тръгне надолу преди биотехнологиите и банките да се въстановят. Обаче получих графиките за активноста на ВЧТ ци и оняднешни актуални данни за шорта по скетори по дни и отделих 2 часа да видя как са опциите за днес. Това което установих:
                а)е че никой няма идея да затваря къси в битехнологиите и вместо да намаляват се увеличават - от което следва че не съм убеден дали няма да ги държат до следващия спад на пазара. На всичкото отгоре лошите новини- факти за ГИЛД и Биоген са сериозни
                б)че активността е значителна последните 3 дни което означава че се събират позиции за нанякъде
                в) опциите показват че пазара ще е надолу тази седмица
                г) Пазара е в моя таргет от 202-206 от преди няколко месеца.Този таргет никак не е случаен - но това е дълга тема

                И след като разбрах в началото на деня че долара ще върви нагоре взех няколко решения:
                1. Да се махна от прайслайн защото той си върви с долара - правилно решение
                2. Да затворя в началото на деня част от късите ми на BIS и да продаm част от BIIB ( беше най голямата ми позиция в биотехите ) - Така прибрах солидна реализирана печалба най вече от BIS и малко от БИОГЕН - Правилно решение
                3. Да се махна от Епъл и няколко други биотеха напълно - правилно решение
                4. Като се качи BIS на 45 - продадох още малко къси около 20 % от тези които в началото на деня бях затворил на 41 - Въпреки че реално съм на чиста печалба грубо 4 $ на акция (или 6 % в рамките на няколко часа) не съм убеден дали това беше добро решение след като преди да направя това не прочетох новата ми информация относно шорта в биотехите
                5.Заех малко къси позици на индексите за всеки случай - ще видим дали е добро решение


                Сега какво правим...? Чакаме днес.

                Междувпрочем реших нищо повече да не правя за сега и да изчакам следващата седмица как ще се развият нещата. Имам малко къси, много малко дълги и единственото ми притеснение е относно битехите...дали да ги затворя на по малка печалба или да ги оставя.

                Всичко зависи на пазара от биотехите. Или ще паднат с още 10 % и пазара ще отиде на майната си или няма да паднат и пазара ще отиде над 206.
                С петрола си играят както искат и спекулират с новините както им е изгодно. Имай пред вид че тук мога да дам много "доказателства" но ще трябва да пиша още 15 минути. Смятам че играчите на петрола са в комбина с играчите на пазара и взаимно се подкрепят. Едните оправдават движенията с другите и обратното и всички печелят. Това е мнение на запознати с играта отдавна.


                Това че ти мислиш дългосрочно - това е ясно.
                Това че аз мисля че грешиш да мислиш дългосрочно особенно точно в този момент - и това е ясно
                Това че не ти пука за точно тези движения според мен не е правилно меко казано . Бих те оправдал ако Прайслайн беше на 1000 долара и пазара не където е сега. Тогава и на мен не ми пукаше след като съм го държал без значение как се е движел до 1275.
                Ако аз на 1275 - го продадох за всеки случай при тези данни сега които имам бих го продал 100% до като няма нови данни които да опровергават старите.
                Мишо, дългосрочно може да мислиш само когато си оптимист за нещата в средносрочен план и когато не се намираш в година като тази.А каква е годината? Супер воалитна, изпълнена с много опасности, на върха на 7 годишен бичи пазар и изборна при това. Ако ти сега мислиш че СП да кажем в рамките на няколко месеца няма на къде другъде да отиде освен нагоре - съм съгласен с твоите мотиви.
                Има голяма вероятност да си прав за това че пазара може да бъде горе долу флат около 210 с лек потенциал за ръст от тези сегашните нива. Шанса за това е приличен. Шанса обаче за още една корекция - също е приличен. При факта че ако потенциала за ръст е няколко процента а потенциала за корекция е няколко десетки процента лично аз не смятам за опрадвдан риск да не си вземеш парите сега в подходящ момент в който избереш дори по добър от моя.
                Мога да те оправдая само ако на базата на твоте сметки си сериозен оптимист. Тогава ще спечелиш ( само ако продадеш обаче по високо, иначе ще попаднеш рано или късно в следващата корекция и това че временно си бил на печалба няма да има значение ) а аз нито ще спечеля нито ще загубя.

                Дали ти отговорих?

                Ела в Женева на гости ще ти обясня ))

                Да,,,,забравих, още един фактор - Тесла. Срина се. А тя е най шортената. В момента е сигнал за по сериозни движения надолу. Ако продължи така и пазара ще се срине. Но може да е временно. Тя обаче е индикатор.
                Last edited by Iv_max; 24.03.2016, 08:01.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнение
                  защото той е мажоритар в повечето бизнеси, които купува или ако не е, поне си е подсигурил някакво влияние, което може да упражни. Ти кво влияние имаш в някоя публична компания?
                  Остави тая работа. Дядката едно време, когато е имал едно-две жалки милиончета е правил по-голяма възвръщаемост от сега.

                  А за това, че той е оперирал при коренно различни условия навремето също не е вярно. Самият той казва, че пазарът е минавал през еуфория и невероятен песимизъм няколко пъти през живота му. През 70-те години някакво известно американско издание за инвестиции, Barron's може би, са публикували статия "The End of Shares". Млако след това започва многогодишен бичи пазар... Нещата не винаги са такива каквито смята консенсусното мнение.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    Купувай евтино, продавай скъпо е много по-трудно осъществимо - чисто психологически - от купувай скъпо продавай евтино
                    И аз мисля, че това е истинската причина, но да видим какво трейдърско обяснение ще даде Ив.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
                      Това е присъщо и на Бъфет, а той не е пишман инвеститор

                      Най-много съжалява за инвестиции, които е мислил да направи, а не е направил. Не за такива от които е загубил. Познай защо така разсъждава той
                      Стига с този Бъфет бе Мишо! Дядката е невероятен, ама никой не може да стигне успехите му поради хиляди фактори, присъщи и на различните епохи и на личните качества/способности. Ти като си декламирал стихотворения в 1ви клас, той се в мотаел по цял ден на борсата...
                      Да не говорим, че неговата логика е тотално различна, защото той е мажоритар в повечето бизнеси, които купува или ако не е, поне си е подсигурил някакво влияние, което може да упражни. Ти кво влияние имаш в някоя публична компания?

                      Коментар


                      • Късите е хубаво да се увеличават по пътя надолу, не по пътя нагоре. Днес например ми изглеждаше доста добър ден за това

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                          Пичове, не съветвам да правите това но аз заех малко къси позиции на индексите преди час два....

                          Гледам едни неща тук...и хич не ми харесва работата.

                          Утре ще преценя какво да правя с останалите ми дълги

                          На всичкото отгере сме в диапазона 202-206 който го казах преди месец и половина.
                          Казах ти още в петък че подсилвам късите, ти каза рано е. Това на горе до безкрай не съществува даже и с печатане до припадък. Трябва пазара да си поеме въздух поне. Да не кажа, че може и туй да ми беше

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
                            Добре, защо купи на 1315 при положение, че преди няколко дни продаде на 1275. Понеже аз мисля малко по-дългосрочно, за мене няма никаква логика в това.
                            Купувай евтино, продавай скъпо е много по-трудно осъществимо - чисто психологически - от купувай скъпо продавай евтино

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                              И повярвай ми съм опериран от чуството..."ех ако бях я оставил колко кинти щях да направя". Това е присъщо на пишман инвеститор дето гледа главно тавана при взимане на решения.
                              Това е присъщо и на Бъфет, а той не е пишман инвеститор

                              Най-много съжалява за инвестиции, които е мислил да направи, а не е направил. Не за такива от които е загубил. Познай защо така разсъждава той

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                                Няма нужда Мишо, да си на дъното.

                                А ако искаш да ме питаш как преценявам или защо правя определено нещо което пиша ...питай ме конкретно.

                                И аз ще ти отговоря. Щото никой за нищо не ме пита
                                Добре, защо купи на 1315 при положение, че преди няколко дни продаде на 1275. Понеже аз мисля малко по-дългосрочно, за мене няма никаква логика в това.

                                Коментар

                                Working...
                                X