IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как функционира цялостната системата на обменните бюра

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
    Ами ако няма достатъчно хора да купят чуждата валута а повечето продават тогава какво правят ? По морето трябва да е такава ситуацията и чейндж бюрото ще трябва някъде да закара тази валута и нещо да направи с нея иначе само ще трупа рубли и злоти и каквито други туристи идват на море при нас. Тогава какъв е пътя на тези пари ?
    Ти за рубли и злоти не се кахъри. Там такъв спред ти удрят, че свят ти се завива. 5-10% не ги харесват. Аз с радост бих купил всякакви банкноти на 5% от моментната им котировка. 90% от търговията е в EUR. БНБ е длъжна по закон да купува и продава евро. Нямам идея в момента как тълкуват закона и как реално купуват и продават, но когато въведоха еврото, продаваха по фиксинг, купуваха при 1.9461. 1000/995 за марка. Всичко под 1.946 купено и над 1.95583 продадено ти е далавера, ако не бутнат борда.
    Ако приемем еврото, ще им паднат много оборотите на чейнч бюрата. Не че в момента правят кинти При 1.95/1.96, нали се сещаш, че да направят 1000 кинта трябва да превъртят 100000 За колко време мислиш ги превъртат?

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
      Ами ако няма достатъчно хора да купят чуждата валута а повечето продават тогава какво правят ? По морето трябва да е такава ситуацията и чейндж бюрото ще трябва някъде да закара тази валута и нещо да направи с нея иначе само ще трупа рубли и злоти и каквито други туристи идват на море при нас. Тогава какъв е пътя на тези пари ?
      Не знам как работят чейндж бюрата, но имам идея как работят повечето дилъри (на каквито и да било активи).

      Както казва Наивник, печелят предимно от спред, имат сравнително малки нетни/спекулативни експозиции и когато пазарът излива върху тях повече активи, отколкото те искат да вземат, дилърите просто променят цената, т.е. понижават я. Това е по принцип.

      Как на практика става на морето с рублите - предполагам спреда е по-голям и чейндж бюрата търгуват с българските банките. Които пък от своя страна търгуват с рубли на по-високо ниво, така да се каже.

      Крайната мярка на всеки дилър е просто да спре да прави пазар. Както беше станало 2008 с repo дилърите.
      Last edited by Misho ILIEV; 21.05.2017, 14:22.

      Коментар


      • Ами ако няма достатъчно хора да купят чуждата валута а повечето продават тогава какво правят ? По морето трябва да е такава ситуацията и чейндж бюрото ще трябва някъде да закара тази валута и нещо да направи с нея иначе само ще трупа рубли и злоти и каквито други туристи идват на море при нас. Тогава какъв е пътя на тези пари ?

        Коментар


        • Нищо подобно. В България никой нищо не хеджира. Въртят изключително скромни обеми и когато отидеш и поискаш по голяма сума се започва едно лудо звънене.
          Бюрата печелят главно от спред. Ти като продаваш паунд има и достатъчно купуващи и бюрото прави 5 лева.
          Курсовете на банките са почти винаги по дървени. За сделка на близък до междубанковия, трябва да смениш солидна сума.
          В крайна сметка, ако някой от чейнчаджиите иска да поддържа позиция винаги в Евро например, винаги може да извършва реални сдилки при форекс бъкет. Има такива, които поддържат такава услуга.

          Естествено Нетна експозиция може да се поддържа и с извършване на реални насрещни сделки. През OANDA например може да се търгуват и по 1 долар и едно евро. Но не ми е известно да го правят.

          Фючърсните контракти са за доста големи обеми. Евро - 125000, Yen - 12 500 000. Такива суми бюрата ги копат със седмици.

          Коментар


          • Как функционира цялостната системата на обменните бюра

            Здравейте, преди време един човек ме беше разпитвал за това как работи обменното бюро, а аз никога не съм имал по-голям контакт с обменно бюро отколкото да си обменя малко паунди в лева примерно. Така или иначе както много други неща и този въпрос изглежда лесен за отговаряне стига да не се замисляш за детайлите. Та като започнах да му отговарям по подробно и доста бързо стигнах предела на знанията си и започнах с предположенията и така предималко се сетих че още не знам точно как се случва целия кръговат на парите и искам да попитам тук защото все някой ще е наясно с нещата в дълбочина. Та ще напиша какво аз си мисля че се случва:
            Чейндж бюрото сключва договор с някоя банка(нужно ли е да е банка или може и с някой финансов посредник за търгувия на борсата?) и тя му дава списък с валути при какъв спред ще му ги изкупува. След това бюрото започва работа и през деня изкупува чужда валута или продава като си наглася курсовете според движенията и в края на деня (или на другия ден сутринта ?) отива с чуждата валута в банката и тя му я изкупува (ако курса вече е отошъл на загуба докато стигнат до банката парите, това си е загуба за бюрото нали, макар че то има и вероятност на по-голяма печалба да отиде някоя от валутите така че това си е късмет). След това банката отваря къси позиции на фючърсни контракти в края на деня с парите които е получила през деня от всички чейндж бюра ( трябва да има някакви минимални суми за отваряне на такива позиции си мисля които сигурно няма да са малки нали ? Какво ако няма достатъчно пари от дадената валута за такава поръчка ?). И след като дойде падежа на тези поръчки парите как се транспортират до купувача ? А ако са верига обменни бюра и генерират достатъчно оборот може ли да си извършват целия кръговрат самостоятелно без да ползват банка или брокер? А преди интернета с какво са били по-различни процедурите ?

            Ще се радвам ако някой може да опише по подробно целия процес.
          Working...
          X