IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Помощ за задачка по корпоративни финанси.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ПОООМОООЩ !!!

    Имате възможност за три алтернативни инвестиции.
    Първо, да закупите облигации с пазарна цена 980 лв. при номинал 1000 лв, купонен процент 10 %, изплащан на годишна база и матуритет 6 години. Очакваната норма на възвръщаемост за книжа от подобен клас и аналогичен риск е 12 %.
    Втората възможност, която анализирате е инвестиции в привилегировани акции с номинална стойност 100 лв. и пазарна цена 102 лв. Компанията изплаща дивидент в размер на 2.50 лева. Очакваната норма на възвръщаемост за книжа от подобен клас и аналогичен риск е 14 %.
    Последният вариант предполага инвестиции в обикновени акции с номинална стойност 35 лв., През предходната година фирмата е изплатила дивидент в размер на 3 лв. На една акция, като очаква темп на нарастване на дивидентите в размер на 1,2 %. В момента цената е 25 лв. Очакваната норма на възвръщаемост за книжа от подобен клас е 20 %.
    А) Изчислете цената на всяка от възможните инвестиции.
    Б) Коя инвестиция бихте предпочели и защо?

    Момчетата порастват, играчките си остават същите

    Коментар


    • Като не можеш, чети и научи как става. Ако не се справиш - и това се оценява... с 2.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
        колко е собствен капитал
        ще се опитам да ти помогна, като не гарантирам за правилната насока въобще. по принцип при тези данни трябва да използваш две формули: WACC и формулата на Гордън(дивидентно-дисконтна норма). няма да ги пиша сега и сам можеш да си ги намериш. надявам се да сме в правилната посока, ако имаш някакви въпроси питай

        Коментар


        • 5+7 e 12 това е дисконтовара норма. дисконтираме 150 лв. за 5 години и 1000 на 5тата година получава се 1108,14. за 3тата задача се касае
          Last edited by nradev; 06.07.2014, 18:41.

          Коментар


          • нямам тази информация :/ ако можеш с една от тези които прикачих пак ще ми е от полза
            Attached Files

            Коментар


            • Първоначално изпратено от lushka Разгледай мнение
              Малко помощ от някой разбиращ задачите по корпоративни :/

              Намерете СПЦК на капитала на АД,ако разполагате със следната информация:
              1.Дружеството е емитирало обик, акции на стойност 160000.Очакваният дивидент на една акция за следващата година е 5лв и се очаква да нараства с темп от 5% годишно.Цената на една акция е 25лв.
              2.Дружеството е емитирало по 300 облигации с номинал 1000 лв на облигация . Цената на една облигация е 1080лв,а год, лихвен процент е 10%.Ставката на данъка е 20%
              колко е собствен капитал

              Коментар


              • Малко помощ от някой разбиращ задачите по корпоративни :/

                Намерете СПЦК на капитала на АД,ако разполагате със следната информация:
                1.Дружеството е емитирало обик, акции на стойност 160000.Очакваният дивидент на една акция за следващата година е 5лв и се очаква да нараства с темп от 5% годишно.Цената на една акция е 25лв.
                2.Дружеството е емитирало по 300 облигации с номинал 1000 лв на облигация . Цената на една облигация е 1080лв,а год, лихвен процент е 10%.Ставката на данъка е 20%

                Коментар


                • Бъди сигурен, че е точно така. никъде няма да ти набият в главата нещо, още повече, че не дават примери от практиката, а само суха материя. важното е ти да имаш мерак и да четеш!!!Успех!

                  Коментар


                  • Магистратурата няма да ми е във ВТ определено.В София ще е ,но се убеждавам ,че човек където и да учи,ако кача само на университетските знания,който ще му дадат,няма да стане работата.Трябва много индивидуално четене,ако то няма да тежи на никой,ако го прави с желание.

                    Коментар


                    • еки, че съм от ВТ малко търновския университет не ми е сред лиюбимите особенно щом става дума за финанси. намери си Капиталово бюджетиране на Ст. Проданов, точно там има такова решение на задачата ти, даже и аз съм я правил и има други подобни.

                      Коментар


                      • Благодаря ви много за подкрепата.Задачката е от сборника на Мирослав Матеев(Сборник задачи и казуси по корпоративни финанси),отделно чета и на Георги Петров "Корпоративни финанси" и на Маргарита Александрова "Оптимизация на инвестиционния избор".За сега съм самоук докато си завърша бакалавърската степен,пък по нататък живот и здраве......Радвам се,че все още са останали и такива хора като вас(да помогнеш на човек,без да очакваш нищо в замяна).Приятен ден и успех на всички.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Стефан Колев
                          Според мен не е така.Имаш нова машина , имаш и необходимите материални запаси(15% от променливите разходи).Произвеждаш някаква произведена продукция,които не си успял да реализираш директна продажба през годината(вземанията са ти от клиентите=12% от приходите )т.е.ти си произвел нещо,но няма извършени парични постъпления в размер на 12%.Съответно щом си произвел някаква продукция имаш и задължения(към доставчици),който ти трябва да направиш,но не са изплатени(т.е.парите още са в теб).Незнам точно как стоят нещата,опитвам се да си го обясня и аз за себе си.Тука трябват знания по счетоводство.Има голяма вероятност да не съм прав,но така се получи отговора.Дано някой да го обясни да го разберем всички.
                          Не ти трябваше помощ да докараш отговора Въпроса е , че вземанията
                          няма как да са ти в нулевия период , защото са част от приходите, които в такива задачи се признават в края на първата година, когато получаваш на куп и паричния поток , тоест тях трябва да ги извадиш от първия паричен поток и да си ги прибавиш дисконтирани една година след инвестиционния срок. Искай обяснения от този , който ти преподава. Успех

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от niki5
                            Първоначално изпратено от Nikola
                            Nikade ne vkarvate tax shield-a
                            az taja ve4er ste si vakram njakolko Hennessy shielda
                            Aleluia!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Стефан Колев
                              Реших задачата момчета:
                              0г.(-90 000 -22 500 +7500 -30 000) = -135 000
                              1г.(250 000 - 20 000 - 150 000 - 30 000)=50 000 печалба преди данъци.
                              50 000 *0.65=32 500 лв. печалба след данъци.
                              Нетни парични потоци: 32 500 + 30 000=62500лв.
                              2г.Нетни парични потоци:62 500лв.
                              3г.Нетни парични потоци:62500 + 22500 - 7500 +30 000)=107 500 лв.

                              И вече смятаме:NPV= - 135 000 + 62 500/(1+0.1) + 62500/(1+0.1)^2 + 107 500/(1+0.1)^3= 54 237,42; IRR = 29.51%
                              Браво момче,

                              кажу му на тоя дето я е дал тая задача , да изяснява условието по ясно,с тея вземания и задължения да се не прави на голям разбирач , че то T-V-M всеки го разбира. А иначе в живия живот - знаеш ли кога потоците ти са точно в началото или края на год.период - почти никога.

                              DCFE, DCFF са концепции и прилагането има само методически значения които със увъртяни задачи с неясни условия се не усвояват.

                              Иначе успехи в новото ти амплоа.

                              Коментар


                              • Мда, то и аз бях почнал на принципа на д-р инж. Премерко Нагласьов да търся отговора, но не ми мина през акъла всичките да ги набутам в 0г.
                                хИпотетично, за да почнеш да произвеждаш продукция ти трябват 15% разходи за материали - те са в 0г, но може и да са в 1г - купуваш ги в началото на годината и подкарваш машините. Но за вземанията - ти започваш производство в 1г, а до тогава нямаш готова продукция - т.е. нямаш вземане в 0г, освен ако не са предплатени материали. Задълженията - може да ги пишеш в 0г, но ако са за услуги или нещо друго, защото вече имаш в условието, че само 15% са за материали. А и е по-логично, като започнеш производството (в 1г.) да взимаш допълнително материали, за да компенсираш изразходваните - тогава ще имаш и кредитиране от доставчика.

                                Коментар

                                Working...
                                X