IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Хубава тема сте захванали. Има две неща които на мен определено ми допадат и мисля точно така. Едното е конкурентното предимство което имаме при търговия на БФБ и второто си е това с нагаждането спрямо условията/пазара - адаптивност да го наречем.

    Това което ми харесва в БГ е че нямам проблем да звънна на ДВИ и да питам каквото имам като въпроси, да не говорим че някой път ме свързват с финансов или изп директор, да отида на ОСА и директно да питам шефовете каквото имам. Ясно е че по много въпроси няма да ти отговорят, ама интересно е как точно не ти отговарят, по какъв начин.
    Винаги се е намирало в какво да инвестира човек. Така на времето се наинвестирах здраво в ХДПАТ, после скочи 100 пъти над цените от които започнах да купувам (ееех звучи стрясиращо много, но така беше). Така инвестирах преди няма и три години в Свилоза и дотук направи едни 3 пъти нагоре цената. Има възможности, имаше един момент с Атера когато влизах здраво с двата крака, че беше крещяшо на цени около 1.20-1.50, после разпредели толкова дивиденти само а цената е нагоре спрямо тия нива не малко. Примери има много, въпросът е искаш ли да ги видиш, искаш ли да ги търсиш (и дали не си попаднал точно на примерите за обратното - тук идва място на търсенето грешката в себе си и да се адаптираш към пазарните реалности).

    Интересно е че никога не се знае кога ще тръгнат нещата. Нашият пазар нали си е така - тъпче на едно място или леко надолу известен период и хоп нагоре, после масата компаниии бавно връщат (но не всички) до следващото подксачане. Просто сега стана много времето настрани/надолу, 2 години - рекордно много. Но ще изгрее слънце, интересно е как точно ще стане, никой не знае.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
      Много добра лекция беше
      ето една от статиите от тази лекция

      http://www.investor.bg/video/419/a/a...dyrski-115832/

      "За мен българският пазар е за търпеливи инвеститори, за тези които искат да усетят удоволствието да намерят нещо със собствени усилия", заяви Алекси Андонов по време на Клуб Investor.bg.

      "Според мен местният пазар е полуинсайдърски, защото не е толкова прозрачен и изисква усилие от конкретния инвеститор сам да проучи, но това е добро предизвикателство и често добре се заплаща", сподели управителят на унгарското инвестиционно дружество Витоша.
      Това е много интересно. Как успява с две думи да каже толкова много неща и то така че да го разбереш кристално. Аз например може да изпиша 10 страници и пак никой да не разбере какво искам да кажа. Вече съвсем отделен е въпроса дали и другите хора го разбират така добре като аз го разбирам. Вероятно не, защото въпросът за БФБ или чужбина често се дискутира.
      А. Николов и той е говорил готини неща. Досега не съм му обръщал внимание. Все си го представях като техничар-звездоброец
      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
        Още по-гениалният за мен Алекси Андонов го каза още по-просто и кратко : "Да откриеш нещо, някъде" Т
        Много добра лекция беше
        ето една от статиите от тази лекция

        http://www.investor.bg/video/419/a/a...dyrski-115832/

        "За мен българският пазар е за търпеливи инвеститори, за тези които искат да усетят удоволствието да намерят нещо със собствени усилия", заяви Алекси Андонов по време на Клуб Investor.bg.

        "Според мен местният пазар е полуинсайдърски, защото не е толкова прозрачен и изисква усилие от конкретния инвеститор сам да проучи, но това е добро предизвикателство и често добре се заплаща", сподели управителят на унгарското инвестиционно дружество Витоша.

        Коментар


        • Има дни в които изпитвам истинско удоволствие че чета и съм член на този форум. Благодаря на всички мислещи хора останали тук.

          Коментар


          • Забравих нещо, което за мен е много важно. Липсата на информация и високото ниво на корупция на БФБ. Знаем какво неща ставаха а понякога се налага да звъня по 3 дни за да се свържа с ДВИ за да питам нещо елементарно / С ДВИ на БРЕФ винаги съм се свързвал, ако не точно с него то винаги има компетентен да отговори на въпроса ми./ За всяка компания рядко излизат новини а да не говорим за анализи. Тотален среднотистан. Обаче пък ако за нас е трудно. то за един чужденец би било направо невъзможно. Много знае той къде са на брефа обектите и дали цените на активите им са такива каквито пише в баланса или не. Той хал хабер си няма къде е София или Варна, а камо ли къде се намират камбаните или бриколажите или пък какъв е пазара на бизнес имоти в България. Като добавим, че знае каква ни е съдебната система, трябва да е абсолютен идиот да търгува на БФБ.
            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
              Поздравления, че пишеш в 3 ч. сутринта, но трудно ще стане дискусия на темата по това време ! Скоро гледах едно филмче, в което използваха цитат на Франк Синатра. Той, разбира се не се отнасяше за БФБ /а за Ферари и Ламборгини/, но ако трябва да го перефразирам, би звучало така: Всеки, който иска да бъде нещо се занимава с БФБ, а всеки, който е нещо, отива навън .

              П.П. Просто БФБ утеснява рано или късно на наистина успешните, не за друго!
              Страхотна тема сте зачекнали за което благодаря. Ще се опитам да разсъждавам белким ми светне нещо и на мен. Дето се вика, така и така няма в какво да инвестираме, поне да използваме времето да инвестираме в себе си Погледнах мненията ви за БФБ и навън и в следващият момент погледа ми попадна на хладилника. Жена ми е злаепила там едни стикери с мисълта на гениалният Марк Твен : " Вярвй, мисли, изследвай, мечтай, откривай, създавай " Още по-гениалният за мен Алекси Андонов го каза още по-просто и кратко : "Да откриеш нещо, някъде" Та понеже стана дума за Талеб. Според него живеем в две паралелни вселени. Среднотистан и екстремистан. Серднотистан е светът на театъра. Всеки град си има театър и артисти. Общо взето всеки артист си има приблизително еднакъв брой зрители. Екстремистан е светът на киното. Има едни артисти, които гледа цял свят. В екстремистан победителят взема всичко а другите потъват в забрава. Същото е с библиотеките и гугъл, музикантите и геамофона и т.н. Събитията от екстремистан Талеб нарича черни лебеди. Например гугъл, фейсбук и т.н. Според него точно екстремистан заслужава внимание, защото той движи светът.
              Та с две думи ако вярваме а Твен, Талеб и Алекси и да търсим нещо някъде, логично е колкото на повече места търсим, толкова повече да си увеличаваме шансовете за успех. Харесвам БФБ, защото тук ми е най-лесно да видя нещо някъде. просто аз тук живея и тук виждам. Тук имам някакво конкурентно предимство от тази гледна точка. Няма как да видя възхода на старбъгс, защото не пътувам много а във Варна няма Старбъгс. Няма как да видя компанията за рентакар в Германия на Ники, която той е видял и му е донесла много добра доходност. Мога да видя обаче някои неща. Например възхода на Гугъл, Епъл и Самсунг, падението на Яхо и Нокия и т.н Мога преценя само компаниите които продават на моето село и чиито продукти съм виждал. Но все пак е по-добре от нищо. Просто светът е едно място дето 7 милиарда човека нещо правят. Мечтаят, изследват, откриват, създават. Според мен не е правилно да търсим нещо само тук измежду нашите 6 млиона и то не от най-големите мечтатели, откриватели и създатели
              Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение
                Момчета продължавам да се чудя защо отивате да плащате по 15-30% данъци на дивиденти от други борси като тук се вземат по-добри или същите като %. Бреф-а в момента при 8ст на цена 1.83 е на 4.3%. Атерата на тоя "смешния" дивидент е пак толкова 4,8%. Вече, ако се смята и капиталова, ок ама знае ли човек накъде ще тръгне. Говори се за възстановяване на суровините, но пък други говорят за "забавяне на Китай" до 7%, ех и ние да се забавяхме на толкова , което няма да е пък подем на цените на суровините и винаги има и тако и вако.
                почти никой не вярва, че китай расте с 7% 30 години такъв растеж без никакви рецесии? друг път

                по-скоро 3%-4%

                http://www.cnbc.com/2016/01/19/what-...-weigh-in.html

                и за безработицата яко лъжат тея
                http://www.nber.org/digest/oct15/w21460.html

                и не е някаква конспиративна теория, например бил грос, краля на облигациите също мисли така

                Bill Gross Says China Growing 6% Is Among 'Investor Delusions'

                http://www.bloomberg.com/news/articl...stor-delusions
                destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение
                  Момчета продължавам да се чудя защо отивате да плащате по 15-30% данъци на дивиденти от други борси като тук се вземат по-добри или същите като %. Бреф-а в момента при 8ст на цена 1.83 е на 4.3%. Атерата на тоя "смешния" дивидент е пак толкова 4,8%. Вече, ако се смята и капиталова, ок ама знае ли човек накъде ще тръгне. Говори се за възстановяване на суровините, но пък други говорят за "забавяне на Китай" до 7%, ех и ние да се забавяхме на толкова , което няма да е пък подем на цените на суровините и винаги има и тако и вако.
                  Поздравления, че пишеш в 3 ч. сутринта, но трудно ще стане дискусия на темата по това време ! Скоро гледах едно филмче, в което използваха цитат на Франк Синатра. Той, разбира се не се отнасяше за БФБ /а за Ферари и Ламборгини/, но ако трябва да го перефразирам, би звучало така: Всеки, който иска да бъде нещо се занимава с БФБ, а всеки, който е нещо, отива навън .

                  П.П. Просто БФБ утеснява рано или късно на наистина успешните, не за друго!
                  Last edited by 15%; 08.05.2016, 04:13.
                  Пътека се прави камък по камък!

                  Коментар


                  • Момчета продължавам да се чудя защо отивате да плащате по 15-30% данъци на дивиденти от други борси като тук се вземат по-добри или същите като %. Бреф-а в момента при 8ст на цена 1.83 е на 4.3%. Атерата на тоя "смешния" дивидент е пак толкова 4,8%. Вече, ако се смята и капиталова, ок ама знае ли човек накъде ще тръгне. Говори се за възстановяване на суровините, но пък други говорят за "забавяне на Китай" до 7%, ех и ние да се забавяхме на толкова , което няма да е пък подем на цените на суровините и винаги има и тако и вако.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                      Това е Талеб - авторът на "Черният лебед" Горещо препоръчвам тази книга на всички които се интересуват от инвестиции
                      Аз вече си я купих и я почвам... Благодаря Алонсо!
                      Vanitas vanitatum...

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                        И аз го чакам, и колкото по скоро - толкова по добре.
                        Ма за това червеното не съм 100% съгласен. 90-95% да кажем...
                        Гилиъд на 7ре и 5.4 ебитда - балон ли е. А Валеро на също 7 и 3.6 ебитда ? А невсун ( него го познаваш добре) на под 3 ебитда и лоу кост залежи вече за над 15х маркет кап.
                        Дори и по твоето опортюнистично ре числата им са почти същите.
                        Всички са с кадърен мениджмънт и първокласен кредитен рейтинг. С ровове ала дедо бъфю. Избушеняци ли са това ? Че и имат съвсем нелоши дивиденти, последните 2 над 4%.

                        Поне 1 компания на бфб ако ми посочиш малко от малко да се доближава до тях - ще те позлатя.

                        Друг е въпроса че и те ще падат като камъни кога се спука балонестия пазар.
                        Ох на батя тогава....
                        Tези биотехнологии трябва да ги обсъдим, че аз имам едни теории за тях. Валеро, не ми стана ясно как така петрола се срина а те литнаха а за невсън ти сам казваш че им предстоят няколко не толкова добри тримесечия. Другата събота-неделя ще правим среща та ако дойдете и двамата с фортис ще може да се наприказвате. Аз ще ви звънна да ви кажа кога и къде
                        ПП: Наистина оспамихме темата за брефа. Явно е орисана тази тема защото незнайно защо все при нея се спами
                        Last edited by Alonso; 06.05.2016, 11:27.
                        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                          Не винаги е било така, не винаги и ще бъде.
                          Задаваш ми въпрос де е за реферат от няколко страници, мога да говоря с часове по темата..и за бичата и за мечата страна на нещата.
                          Ма все пак достатъчно оспамихме темата на бреф, не е за тук това.
                          Ала накратко, понеже ти отговарям на теб - а защо трейдинга ти 3г 2010-12 се търгуваше на подобни мултипъли ?
                          Та същия потенциал виждам при тях и аз.

                          Между другото тези 3 са по малка част от това което мисля да грабя ако пазара се срине с 25-30% да кажем. Повече парички ще идат в HQH/IBB, QQQX, BXMX и др.
                          Защо например да пълня само гилиъд и да му мисля специфичния риск, когато за приблизително същя ъпсайд потенциал мога да натоваря индексния секторен HQH ?
                          разбирам
                          исках да разбера мнението ти

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                            защо твоите компании стоят винаги с едни и същи коефициенти? поне така съм забелязал
                            ако се покачват цените им то е от подобрени финансови резултати - ако ги има де
                            Не винаги е било така, не винаги и ще бъде.
                            Задаваш ми въпрос де е за реферат от няколко страници, мога да говоря с часове по темата..и за бичата и за мечата страна на нещата.
                            Ма все пак достатъчно оспамихме темата на бреф, не е за тук това.
                            Ала накратко, понеже ти отговарям на теб - а защо трейдинга ти 3г 2010-12 се търгуваше на подобни мултипъли ?
                            Та същия потенциал виждам при тях и аз.

                            Между другото тези 3 са по малка част от това което мисля да грабя ако пазара се срине с 25-30% да кажем. Повече парички ще идат в HQH/IBB, QQQX, BXMX и др.
                            Защо например да пълня само гилиъд и да му мисля специфичния риск, когато за приблизително същя ъпсайд потенциал мога да натоваря индексния секторен HQH ?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                              И аз го чакам, и колкото по скоро - толкова по добре.
                              Ма за това червеното не съм 100% съгласен. 90-95% да кажем...
                              Гилиъд на 7ре и 5.4 ебитда - балон ли е. А Валеро на също 7 и 3.6 ебитда ? А невсун ( него го познаваш добре) на под 3 ебитда и лоу кост залежи вече за над 15х маркет кап.
                              Дори и по твоето опортюнистично ре числата им са почти същите.
                              Всички са с кадърен мениджмънт и първокласен кредитен рейтинг. С ровове ала дедо бъфю. Избушеняци ли са това ? Че и имат съвсем нелоши дивиденти, последните 2 над 4%.

                              Поне 1 компания на бфб ако ми посочиш малко от малко да се доближава до тях - ще те позлатя.

                              Друг е въпроса че и те ще падат като камъни кога се спука балонестия пазар.
                              Ох на батя тогава....
                              защо твоите компании стоят винаги с едни и същи коефициенти? поне така съм забелязал
                              ако се покачват цените им то е от подобрени финансови резултати - ако ги има де

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                                Навън съм 100% къс и чакам апокалипсиса. Ако не стане здраве да е Всичко живо там е на р/е 30 и нагоре. Дълговете постоянно растат и вече се инвестира през 1% марж. За нормално се приема дълга да е 10 пъти над собствения капитал. Сульо и пульо тегли заеми на 1% за 2% дивидент. Компаниите постоянно правят байбак и си помпят акциите. Абе нещо като софикс 3000 Луда работа. Не знам как я мислят тая работа тези хора ама според мен няма да свърши добре.
                                И аз го чакам, и колкото по скоро - толкова по добре.
                                Ма за това червеното не съм 100% съгласен. 90-95% да кажем...
                                Гилиъд на 7ре и 5.4 ебитда - балон ли е. А Валеро на също 7 и 3.6 ебитда ? А невсун ( него го познаваш добре) на под 3 ебитда и лоу кост залежи вече за над 15х маркет кап.
                                Дори и по твоето опортюнистично ре числата им са почти същите.
                                Всички са с кадърен мениджмънт и първокласен кредитен рейтинг. С ровове ала дедо бъфю. Избушеняци ли са това ? Че и имат съвсем нелоши дивиденти, последните 2 над 4%.

                                Поне 1 компания на бфб ако ми посочиш малко от малко да се доближава до тях - ще те позлатя.

                                Друг е въпроса че и те ще падат като камъни кога се спука балонестия пазар.
                                Ох на батя тогава....

                                Коментар

                                Working...
                                X