IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

КАКВО ЦЕЛИ ТЕЗАТА ЗА РЕГУЛАЦИЯ НА ПРИДОБИВАНЕТО НА ЗЕМЯ ??

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Какво очакваш от хора които са способни да приемат - наложат закон за задължително плащане на гражданска оттоворност на всяко режистрирано МПС независимо дали то се ползва и се движи по пътищата. Това очевидно е в интерес на застрохователите, които лъжат по смешен начин че изплащат с голямата част от парите обещетения за събития в чужбина, т.е. парите ни наистина се изнасят зад граница и никой не ги проверява какви обещетения излащат и наистина ли се изплащат обещетения там с тези пари. Съответно сумите които събират за тази застраховка са надути до безобразие и каква застраховка - събират се едни пари за крадене.
    D.Y.F-091066

    Коментар


    • Разбира се че ще се защитават интересите на въпросните барони, защото и в партийните каси влизат от тези пари.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • При подобно субсидиране пазара със сигурност е изкривен до неузнаваемост. По лошото е че земеделието е съсипано и това се прави с пари които се събират от всички и тези пари се раздават безотговорно. Публична тайна е че въпросните земеделски барони както ги наричаш връщат част от парите от субсидиите към тези от които лично - персонално зависи да ги получат. Никакво земеделие не се подпомага а става въпрос за елементарна схема на корупция и при това най долнопробна.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Днес в "Стандарт" публикуват мнението на г-н Светослав Русалов - Председател на УС на национ. асоц. на зърнопроизводителите. Той казва: ".... Това (т.е закупуването на земя от чужденци, моя добавка) е съвременната форма на робство, защото тези зависимости, в една част се изразяват в изнудване, ИЗКУСТВЕНО ВДИГАНЕ НА РЕНТИТЕ, НА ЦЕНИ НА ЗЕМЯ, КОИТО НЕ СЕ ОБУСЛАВЯТ НА ПАЗАРНИте МЕХАНИЗМИ ( ХА, ХА ..., НАПРОТИВ - моя добавка) и съответно се изкривява целият пазар - пазарът на земя и пазарът на отдаване на земеделска земя".

          Ето къде ги стяга чепикът земеделските барони, ето кого защитава Шефката на земеделската комисия - защитава земеделските барони, а не собствениците на земя.

          Справка средно за България - арендаторите обработват своя земя в размер на 25 % , а останалата 75 % се арендуват от собствениците на земя. Ето причината за смешния плач - КОЙ КАКВОТО ЩЕ ДА ВИ ПРИКАЗВА, ЗНАЙТЕ ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ!

          В случая основният въпрос е: Ще прилагаме ли пазарни взаимоотношенията между милиони собственици (наследници) на земя и земеделските производители, или ще приемем нещо в полза изключително на вторите, визирай на земеделските барони?

          Коментар


          • ​​​​​​​

            Коментар


            • Professor - по кой начин не получават субсидия ? Те вземат рента а им я плащат тези които обработват земята с парите от субсидията ! Кой в крайна сметка прибира парите от субсидията и законно ли е всички в тази държава да плащат данъци за това че притежават - автомобил, имот а собствениците на огромни колчества земя да получават данъци.На практика данъкоплатците им плащат на тях данък и това е престъпление.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ

                Коментар


                • Аргументите които си превел нямат никакво значение нито за земеделската комисия към парламента, нито за властта, още по-малко за опозицията. Да не говорим за министъра който е просто една дребна пионка. Играе се на национални чувства, а там аргументите не важат.

                  В случая министъра играе роля на бушона - ако нещо стане, той ще изгърми и ще бъде сменен ако трябва. Всеки си спомня какво стана миналата година по-това време и опита отново да бъде блокирани точно АДСИЦ-ците и по-специално едно определено. Аз специално очаквах и тази година подобен опит, но мислех че ще е малко по-късно. Миналата година беше на косъм, ще видим как ще се развият събитията тази година. .

                  Така поне си мисля де, може и да не е вярно.
                  ​​​​​​​

                  Коментар


                  • КАКВО ЦЕЛИ ТЕЗАТА ЗА РЕГУЛАЦИЯ НА ПРИДОБИВАНЕТО НА ЗЕМЯ ??

                    Като специалист по "Аграрна икономика" ме безпокои тезата на Земеделската комисия на Парламента, че "Дружествата инвестиращи в земя (това са АДСИЦ) способстват за увеличаване на цената на земята, на рентите, които са принудени да плащат земеделските производители", което уж води до увеличаване на разходите за производство, увеличаване на цените и т.н. и не е в изгода на обществото, затова трябва национална регулация и т.н.

                    Безпокои ме скрития замисъл на подобна теза (за мен е определено манипулация), срещу което привеждам няколко основни аргументи:

                    1. АДСИЦ не получават субсидии, защото не обработват земята и не могат да повишават рентата.
                    2. Рентата се повишава при повишаване на цената на земята, която цена е следствие от засиленото търсене на земя под аренда. Това са взаимоотношения между едрите арендатори (земеделските барони) и собствениците на земя.
                    3. Цената на земята (без да отчитаме измененията в търсенето) зависи от размера на търгуваните парцели. Ако АДСИЦ продават подобни парцели НЕ НА МЕСТНИТЕ БАРОНИ, а на чуждестранни купувачи от ЕС (от Гърция, Румъния и Италия) , то цената на земята ще се увеличава. Това би било в интерес на дребните собственици, но не и на бароните?
                    4. В момента има два метода за комасация (уедряване) на земята: (1) административно - чрез ограничен брой проекти за комасация на МЗХ в отделни землища, което върви бавно и съпроводено с корупция от страна на кметовете, които участват в процеса; и (2) чрез пазарната комасация посредством АДСИЦ в България. Този вид комасация се счита за по-успешна, защото е естествена - покупки и продажби на земя?
                    5. Един основен аргумент - земята е частна собственост, естествено е (според мен) дребният собственик на парцели земя да цели получаване на висока рента и висока цена, ако реши да продаде. Трябва ли частната собственост да се ограничава от подобни регулации, които уж целят защита на националния интерес. На нацията или на едрите арендатори - Барони?
                    6. Как мислите - има ли манипулация, има ли интрига между Земеделскта комисия и Министър Порожанов. Какъв е този плач по националния интерес, какво е това единомислие между властта и опозицията? Имат ли мнение експертите на Реформаторите, които не влязоха в парламента и сега ще подсмърчат отстрани?

                    Имам акции на АДСИЦ - ове, изказаното не е препоръка за продажба на земя или на акции?

                    Просто мнение на Професора.
                  Working...
                  X