IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Безплатно обучение-изготвяне и управление на проекти финансирани от фондовете на EU

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Когато решим да кандидатстваме по програма и да използваме услугите на консултанти е важно добре да ги проучим! Казвам го от личен опит, след като самата аз си изпатих от некоректно отношение и безотговорност. Проектът ми беше спасен, само защото взех решение за смяна на консултантите. След няколко срещи с г-н Ивайло Здравков реших да се доверя на фирма "Енпром" http://enprombg.com/ които въпреки малкото време, с което разполагаха положиха много усилия за да оправят кашата, която беше сътворена... Проектът ми беше одобрен и финансиран благодарение на тях.
    Съветвам Ви, доверявайте се само на професионалисти!

    Коментар


    • Разработил съм проект, получил съм 1% от субсидирана та му стойност, предавам го на клиента и:
      а) тоя проект вече не е "мой" и зарязвам клиента да се оправя сам, защото съм доволен от 500-1000 лв, в които влизат поне две посещения на място (от София до Горно нанадолнище и обратно), труд, разправии с администрацията и т.н.
      б) продължавам да оказвам всичката необходима подкрепа, за да си получа останалите 6-9% , които са част от държавните / европ. плащания по проекта и ги получавам само ако проектът е успешен

      За публикуването на проекти е ясно, че няма как да стане в интернет, но при лична среща мога да предоставя препоръки от доволни клиенти, с посочване на конкретните проекти.

      Коментар


      • Спокойно де, Господин Ефенди Не с рогата напред, никой не те обвинява в преписване. За друго иде реч. Иде реч за копирането на модели, схващаш ли? И не от теб, ами от "хинвесторите" тук. Защото, правилно забелязваш, много от нас са правили бизнеспланове и ние знаем /виж, за теб - нямам представа, колко си надълбоко в материята на предприемачеството, съвсем отскоро се знаем/ че плановете са като прогнозите: имат навика да се променят в движение. Освен това, любопитно ми е ето какво:
        Щом ти ще обучаваш...
        Колко бизнес плана си въплътил в живот, колко фирми си направил от нула до ...стадий на оцеляла, стартирала фирма и нещо от вида. Сещаш се: може да си на "Ти" с "техническите въпроси" и, за едното чудо, да ти одобряват висок процент от плановете и проектите /адмирации, ако е така!/ но, малко стряска моментът "От момента, в който клиентът хареса и заплати предложения му проект, вече не е мой". Нещо като "кабинетен учен" по оцеляване - щом хлапето му хареса ЛЕКЦИИТЕ, вече не го е грижа. Пък че се било удавило, нападнали го вуци или го нахапали мравки /примерно/ - 'ми то не е негово, 'баси. Не знам, колцина ще КУПЯТ проект, правен от човек без идея за какво /само, за да им вземе парите/ но, определено, само "преформатиране" не върши работа. Защо ли си мисля, че мнозина измежду четящите лекции в МВА, например, са мммм...нещо като подобни "анализатори"? Животът му минал между листи с матрици и интеграли, а един пирон не може да забие, да не говорим, че на повечето не са им известни дори работещи фирми. Схващаш ли? Някак не виждам у теб точно жилката на експерта - оня, дето прави нещата и може с думи прости да наслага нещата на местата им. Виждам чиновник, който е набарал "една златна мина" и ще се намандахерца там с всички мухи, щото сладко, медец на далавера, а хората-прОсти, прОсти, прОсти...Кофти момент. И, понеже моментът е кофти, нашият Експерт решава да изчака, щото той не е за бурни води. Иска ламинарни потоци, тогава всичко му е ясно, тогава ... То пък, тогава, "бизнес " може и да не му потрябва, щото пак ще е на тлъста държавна хапка.
        Та,
        Дано "План Б" наистина си струва...Ако не е ТОЗИ. В такъв случай, дерзай директно с План В.
        Last edited by Pyramid; 05.11.2013, 17:58.

        Коментар


        • От момента, в който клиента хареса предложения му проект и заплати за него, той вече не е мой, а негов, така че просто е абсурд да публикувам нещо конкретно.

          За кой ли пореден път изниква абсолютно безотносителен коментар, в случая - преписване, някой щял да си познае проекта... Да внеса малко яснота. Някой с нула опит тръгва да прави проект и като част от проекта задължително съставя бизнес план. Всеки тук знае как се правят бизнес-планове и колко време и усилия отнема това. Аз обаче имам голям брой бизнес-планове от предишни проекти. Когато започна да правя следващия, вземам един предходен за шаблон, махам редовете с нерелевантни разходи, добавям нови редове с други разходи по конкретния проект, променям стойностите, естествено и всеки може да си прецени:
          а) колко време и усилия са необходими за съставянето на един бизнес-план "от нула" и колко от съществуващ шаблон;
          б)ДАЛИ ТОВА Е ПРЕПИСВАНЕ.

          Същият принцип важи за останалите елементи на проекта - едно е да пишеш всичко от нула, за първи или втори път в живота си и съвсем друго - да имаш готови шаблони, които да ПРЕФОРМАТИРАШ.

          Относно безплатното обучение, най-важното е, да се разбира, че всеки проект се състои от две части, които условно можем да наречем ЕКСПЕРТНА и ТЕХНИЧЕСКА.

          Техническата част на проекта касае спазването на формалните изисквания за кандидатстване - допустимост на кандидата, допустимост на разходите (не се допускат такива за техника втора употреба, за лихви по лизинг и кредити), оформяне и подаване на проекта, съпътстващи документи и др.

          Експертната част касае същността на основните дейности - въвеждане на нова технология, изграждане на нова производствена линия и др.

          Има много икономисти, които са добри в техническата част, но няма как да са специалисти по всички видове и технологии за производство. Затова повечето консултанти се хващат с човешки ресурси и регионално развитие. За земеделие и конкурентноспособност разчитат на бенефициентите за обосновка и техническа експертиза.

          Писането на проекти изисква много тясно съчетаване на общата административно-икономическа част с конкретни експертни познания в областта, където се пише проектът.

          За себе си мога да кажа, че съм експерт в земеделието, производството на храни, научната и развойната дейност, а имам и голям, и доста успешен технически опит.

          Относно техническата част всички необходими изисквания към проектите са подробно описани в условията за кандидатстване. Относно експертната част мога да отговоря на конкретен въпрос.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
            Това е добра идея. Към г-н Иванов - можете да постнете успешни Ваши проекти от различните програми, които ще ви послужат като рекламна картичка. Като заличите личните данни...
            По-добър безплатен PR в най-популярния бизнес сайт от това .....
            В противен случай, потенциалните инвеститори ще останат силно затруднени – как да изберат между Черкезов, Piranid и домашната бира.
            Всъщност, ако внимават в картинката, потенциалните инвеститори не биха се занимавали с дохтура а, да се избира между два проекта - единият с умерен потенциал и силни опоненти/конкуренти/и развихрили се критикари а другият - с напълно свободен, ненаситен пазар и без конкуренция на него, не е чак толкова сложна задача. Освен това, Господинът Иванов си има толкова много колеги, които правят - ама съвсем! - същото и, я се размине с калните номера по пътя напред, я-не. Да не говорим, че не изключвам някой да си познае /де одобрен, де-не/ проекта, и да стане мазало.
            Накратко, каква е ползата от преписването ?
            Last edited by Pyramid; 04.11.2013, 22:22.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от falafel Разгледай мнение
              Можем ли да очакваме пост по темата - а именно "Безплатно обучение-изготвяне и управление на проекти финансирани от фондовете на EU"? Това би дало някаква представа на тези, които евентуално искат да ползват услугите ви, г-н Иванов, доколко сте наясно с материята.
              Това е добра идея. Към г-н Иванов - можете да постнете успешни Ваши проекти от различните програми, които ще ви послужат като рекламна картичка. Като заличите личните данни...
              По-добър безплатен PR в най-популярния бизнес сайт от това .....
              В противен случай, потенциалните инвеститори ще останат силно затруднени – как да изберат между Черкезов, Piranid и домашната бира.
              За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Иванов78 Разгледай мнение
                Земеделие, регионално развитие и конкурентноспособност основно, там съм специалист и затова ще си убеждавам бъдещите клиенти. Ако някой изяви желание, мога да се справя с човешки ресурси, обучения и иновации. Проблемът своевременност на плащанията е най-остър, гаранция няма никаква и понякога ги бавят с месеци и години.

                П.С. и не съм ефенди, а Г-н
                Можем ли да очакваме пост по темата - а именно "Безплатно обучение-изготвяне и управление на проекти финансирани от фондовете на EU"? Това би дало някаква представа на тези, които евентуално искат да ползват услугите ви, г-н Иванов, доколко сте наясно с материята.

                Коментар


                • Земеделие, регионално развитие и конкурентноспособност основно, там съм специалист и затова ще си убеждавам бъдещите клиенти. Ако някой изяви желание, мога да се справя с човешки ресурси, обучения и иновации. Проблемът своевременност на плащанията е най-остър, гаранция няма никаква и понякога ги бавят с месеци и години.

                  П.С. и не съм ефенди, а Г-н

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Иванов78 Разгледай мнение
                    Разговорът почва от 1% от гранта при изготвяне и подаване на проекта и после 6-9 % от реалните плащания при постъпването им. Всеки, който иска над 10% е мошеник. 15-25% искат за "гарантирано" одобряване на проекта, но след това няма законен начин да се отчетат тези средства, рискът не си струва.

                    Ако се работи разумно и адекватно, и фирмата може да разчита на сериозен консултант, си струва да се работи даже за 40% финансиране. Но трябва експерт, който отлично да познава системата и работата с администрацията да му е "песен", а не древногръцка трагедия.
                    По принцип, мойто извънземно се справя но, дори то, не може да ми гарантира своевременност на плащанията, щото от другата страна се намира едно безлико и от никого невиждано още чудовище, наречено "Държавата". Ти само по земледелски ли проекти възнамеряваш да работиш, Иванов ефенди ?
                    Last edited by Pyramid; 03.11.2013, 14:58.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                      Моят опит се свежда до 2 кандидатствания по конкурентоспособност. И двете неуспешни.
                      При първия опит не можаха да стигнат до консенсус голям ли съм или среден/малък и ми върнаха документите щот единият подпис беше с 3 милиметра по дълъг.
                      При втория опит ми трябваха по спомен 100К евро, а минимумът за финансиране беше 200К
                      След тва кризата дойде и имам възможност да купувам тогавашните машини за 1/6 от цената от тези с успешните проекти

                      В общи линии финансиране до 50% не си струва, особено ако за собственото участие се ползва заемен капитал.
                      50% ти дават
                      10% за консултанта, някои наглеци искат и 20
                      Финансиране 13-15%
                      Обслужване на проекта 5-7%.......
                      Че то като отиде човек с кешовица всеки производител на оборудване дава 15-20% дискаунт
                      Ако се използват реални цени - файда йок. А аз не съм измамник
                      Имам одобрени три проекта по фондовете - 2 малки, които ги работих сама и един сравнително голям, при който ползвах услугите на консултантска фирма. Първите проекти ми ги изплатиха около 24 - 25 месец, този с консултантската фирма - на 14 месец, но той беше с междинно плащане.
                      Сега правя разни подмени на офис обзавеждането /на фаза "проект" съм/ и смятам да кандидатствам по фонд Условия на труд. Там покриват 30% от разходите ... но процент е твърде относително понятие
                      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                      Мечо

                      Коментар


                      • Разговорът почва от 1% от гранта при изготвяне и подаване на проекта и после 6-9 % от реалните плащания при постъпването им. Всеки, който иска над 10% е мошеник. 15-25% искат за "гарантирано" одобряване на проекта, но след това няма законен начин да се отчетат тези средства, рискът не си струва.

                        Ако се работи разумно и адекватно, и фирмата може да разчита на сериозен консултант, си струва да се работи даже за 40% финансиране. Но трябва експерт, който отлично да познава системата и работата с администрацията да му е "песен", а не древногръцка трагедия.

                        Коментар


                        • Абе аз само веднъж кандидатствах и го одобриха, ама такава бумащина, казвам ви, не е истина...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                            Моят опит се свежда до 2 кандидатствания по конкурентоспособност. И двете неуспешни.
                            При първия опит не можаха да стигнат до консенсус голям ли съм или среден/малък и ми върнаха документите щот единият подпис беше с 3 милиметра по дълъг.
                            При втория опит ми трябваха по спомен 100К евро, а минимумът за финансиране беше 200К
                            След тва кризата дойде и имам възможност да купувам тогавашните машини за 1/6 от цената от тези с успешните проекти

                            В общи линии финансиране до 50% не си струва, особено ако за собственото участие се ползва заемен капитал.
                            50% ти дават
                            10% за консултанта, някои наглеци искат и 20
                            Финансиране 13-15%
                            Обслужване на проекта 5-7%.......
                            Че то като отиде човек с кешовица всеки производител на оборудване дава 15-20% дискаунт
                            Ако се използват реални цени - файда йок. А аз не съм измамник
                            Именно това и аз имах предвид, ма ти по научно си го обяснил

                            Коментар


                            • Моят опит се свежда до 2 кандидатствания по конкурентоспособност. И двете неуспешни.
                              При първия опит не можаха да стигнат до консенсус голям ли съм или среден/малък и ми върнаха документите щот единият подпис беше с 3 милиметра по дълъг.
                              При втория опит ми трябваха по спомен 100К евро, а минимумът за финансиране беше 200К
                              След тва кризата дойде и имам възможност да купувам тогавашните машини за 1/6 от цената от тези с успешните проекти

                              В общи линии финансиране до 50% не си струва, особено ако за собственото участие се ползва заемен капитал.
                              50% ти дават
                              10% за консултанта, някои наглеци искат и 20
                              Финансиране 13-15%
                              Обслужване на проекта 5-7%.......
                              Че то като отиде човек с кешовица всеки производител на оборудване дава 15-20% дискаунт
                              Ако се използват реални цени - файда йок. А аз не съм измамник

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                                Никой не иска да пише по темата. Нямате мотивация или познания
                                Странно, но всеки от пишещите в този сайт поне веднъж се е изказал в защита на малкия и среден бизнес, както и против рекета на администрацията и ....
                                Да споделя нещо - разбрах, че има консултанти, които предлагат проекти по каталог.
                                В смисъл, че разговора започва от там каква сума искаш да усвоиш. Например в порядъка на 30 К ти се предлагат различните възможности - земеделие, селски туризъм ... Смятат ти шансовете по различните програми ... Влизаш с около 1000 лв. и след евентуалното одобрение има още 1000 + 1000. Всичко звучи (и е направено напълно законно) , но на мен ми прилича като да залагаш на мач.
                                Е, в случай, че има знаещи хора, които желаят да променят схемата - могат да пишат по темата.
                                Тва с тея програми е бошлав работа, ама докато се усетите, ще е късно Първо на първо не ви финансират на 100%, а второ на второ има една огромна бумащина от документи, наредби, изисквания, за които общо взето ще отидат всичките ви пари, които сте получили по програмата. Реалната работа ще трябва да си я свършите със собствените средства , така или иначе

                                Коментар

                                Working...
                                X