IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Ov4ar4eto_KaliTko Разгледай мнение
    Проблемът с тока как ще се реши? За мен пък е колосална глупости да се дъни залудо ток колкото Аржентина ей така, за да съществуват някакви виртуални койни. Пък и това потребление постоянно нараства - докога? Да не говорим, че то не е само ток, сума ти компютърни компоненти се произвеждат и работят само за това. И не ми казвайте, че и за да се копае злато също се харчи ток и машини. Поне изкопаното се поддържа само.
    всичко това ще го платят губещите(последно верващите), те ще платят и трилионите на печелившите

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

      Ако обаче някой е пълен олигофрен и се изхитри да си загуби койните или да се остави да му ги откраднат, ами че то този същия ще се издъни и с фиатните пари, като например ги хвърли през терасата на някой измамник.
      90% от хората като си сменят телефоните не си спомнят паролите на старите акаунти и си правят нови. И прехвърлят ръчно 30 телефони номера, по-важните там.

      Да не говорим че Айфоните имат автоматична функция за прехвърляне на данните от стар към нов телефон (предполагам че и Андроида го има). Само ги доближаваш един до друг, цъкаш "ОК" и всичко се премества. И пак се ползва само от технически грамотните.

      И за капак като ти се скапе телефона и ако си забравил паролата на акаунта (както е в повечето случаи) - всичко заминава, снимки, фейсбуци и телефонни номера.

      п.п.

      Та на тея хора няма как да им обясниш, че като си забравят паролата и край с парите им.

      За тва парите в банката, картата с ПИН-а, ако забравим ПИН-а отиваме в банката.

      А на телефона там снимките на домашните любимци, децата, внуците - с тях и без тях ще преживеем.
      Last edited by mathematician; 17.02.2021, 15:33.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Bingomatic2 Разгледай мнение

        Тя инфлацията и в момента е двуцифрена.

        Eдинствено защото много от цените в Бг наваксват европейските в очакване приемане в еврозоната. Където инфлация няма от години и по нищо не личи че ще има скоро.

        Коментар


        • Проблемът с тока как ще се реши? За мен пък е колосална глупости да се дъни залудо ток колкото Аржентина ей така, за да съществуват някакви виртуални койни. Пък и това потребление постоянно нараства - докога? Да не говорим, че то не е само ток, сума ти компютърни компоненти се произвеждат и работят само за това. И не ми казвайте, че и за да се копае злато също се харчи ток и машини. Поне изкопаното се поддържа само.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
            .Та ми е чудно как Матеев, който си е чист практик с тези бизнеси има обратно мнение на повечето практици.
            Причината е много проста - в биткойн съм вложил по-малко от 1% от личното ми богатство. Следователно за мене той все още е детска играчка за начесване на крастата и за доставка на големи дози адреналин.

            Сега обаче започвам да се замислям да погледна по-сериозно на него, и да вложа цели 10%. Тогава нещата ще станат по-сериозни, но мисленето ми ще остане същото - BUY & HOLD до момента, до който не ми потрябва реален кеш за някой друг бизнес проект.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

              Като им забравят паролите ще стане интересно

              Между другото една от причините текущата имплементация на биткоина да остане само за технически грамотни хора, е че не можеш да обясниш на обикновен човек че ако си забрави ПИН-а за картата е свършено с парите му и няма при кой да отиде да му издаде нов ПИН, нито кой да му възстанови парите.
              Проблемът с неграмотноста на хората ще го разрешат технологиите. Например за крипто-портфейл ползваш Exodus, инсталиран на твоя смартфон. Самият смартфон се отключва само с твоя отпечатък или с поглед на камерата към твоите очи. Тези технологии са налични към днешна дата и ги могат повечето съвременни смартфони.

              С две думи - проблемът със сигурноста и надеждноста вече е разрешен от технологиите. Проблемът със загубването на койните - ами тука Google предлага решение - инсталираш си Google Disk, и тази програма ежедневно започва да прави бекъп на телефона ти в облака. Така се решава и проблема със загуба на пароли или на някой Private Key.

              Ако обаче някой е пълен олигофрен и се изхитри да си загуби койните или да се остави да му ги откраднат, ами че то този същия ще се издъни и с фиатните пари, като например ги хвърли през терасата на някой измамник.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Ov4ar4eto_KaliTko Разгледай мнение
                Биткойн няма смисъл в рамките на "науката" на финансите.
                Биткоина няма никакъв смисъл сред практичните хора. Той има смисъл точно сред хората на науката, за които всичко е теория.

                Щото биткоина звучи добре на теория, а на практика освен за спекупа за нищо друго не се ползва.

                Та ми е чудно как Матеев, който си е чист практик с тези бизнеси има обратно мнение на повечето практици.

                Коментар


                • Проблемът е, че повечето от пишещите тук са с финансово образование или поне са финансово грамотни. Биткойн няма смисъл в рамките на "науката" на финансите. От там и обвиненията по посока на биткойна. Въпросът е дали грешката е в науката или в биткойна.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от VP Разгледай мнение
                    От 1 година мисля по тази тема (има ли "реална" стойност"). Най-добрият аналог е златото. Няма стойност, но поради различни причини (рядкост, лесен транспорт, лесно за раздробяване, обективно доказуемо, трудно за фалшифициране) човечеството е решило, че върши работа като пари и като съхранител на стойност. Фунцкията му като пари свършва 70те години и остава само store of value. Индустриалните му приложения са около 10-15%. Единствената причина златото да има стойност е, че хората са се "съгласили", че ще бъде актив за съхранение на стойност.
                    Фактът, че биткойн расте само защото вярващите "нарастват" не е критика, тъй като има и други такива прецеденти - злато, Рембранд, къща на Бахамите, каса вино Шато Гошо и т.н. "Стойността" на биткойна е в това, че е доказуемо рядък, лесен за транспорт, лесен за раздробяване, невъзможен за фалшифициране. И има 40 млн. хора, които вярват в него.

                    Както казах и по-долу, в период, в който има 20 трилиона в облигации с отрицателна реална доходност, неща които са редки растат. Ако централните банки успеят да вдигнат 10- годишната доходност на държавните облигации с 2-3% (реални) без да фалират принципалите си, биткойът ще се срине заедно с другите "редки" активи.
                    можеше да се съглася с аргументите, ако нямаше активи, които да вършат по-добре тази работа - за съхранение на стойност при инфлация - акции, земя, имоти, никой не може да ти ги открадне, не може да изчезнат за 1 нощ . Ако искаш ликвидност - акции свързани с земя и имоти. С един клик си ги продаваш и с парите правиш каквото искаш, може да си ги "пренасяш"
                    Last edited by petyob; 17.02.2021, 14:52.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от VP Разгледай мнение

                      Валиден въпрос. Това, което се случва в момента е, че големи пакети се купуват и се свалят от борсите в т.нар. cold storage портфейли за дългосрочно държане.
                      Като им забравят паролите ще стане интересно

                      Между другото една от причините текущата имплементация на биткоина да остане само за технически грамотни хора, е че не можеш да обясниш на обикновен човек че ако си забрави ПИН-а за картата е свършено с парите му и няма при кой да отиде да му издаде нов ПИН, нито кой да му възстанови парите.
                      Last edited by mathematician; 17.02.2021, 14:51.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                        Всеки си има собствена логика от позицията на собствената си камбанарийка (собствените си убеждения). И никой не знае дали неговата камбанарийка и убеждения са правилни. Това ще го покаже само бъдещето, в което някои хора ще забогатеят, а други ще загубят много пари. Няма как обаче още от сега да кажем кой в коя група ще попадне.

                        Във връзка с това аз само изложих във форума какви са моите убеждения, без да ме вълнува дали ги приемате или не. Като не приемате моите убеждения, създайте си свои, а след няколко години ще броим пилците.
                        Това е идеалният вариант,но винаги има процент на грешка.А ти как изчисли този процент или не го взимаш под внимание.Както казва Талеб "Черният лебед" дебне от всякъде
                        "църна му земя - невеста, тънка му пушка - зълвица, я чифт пищови - девери"

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

                          Щом през 2023 един биткойн ще струва 600 000 ~ 1 000 000 долара, значи всички, които продават в момента са б@си тъпаците, така ли излиза?
                          По твоята логика би трябвало всеки притежател да си държи и да си стиска койните, и само да купува още....
                          Така вечно ще си са на печалба,но си правят сметката без кръчмар.А кръчмарят е безмилостно жесток
                          "църна му земя - невеста, тънка му пушка - зълвица, я чифт пищови - девери"

                          Коментар


                          • Златото все пак е изпълнявало някаква практическа роля доста дълги години преди да стане, това което е днес. Дълги години е било разменна единица.

                            И просто 1 злато е струвало 1 злато. Както сега 1 долар струва 1 долар.

                            Като почне 1 биткоин да струва 1 биткоин тогава ще можем да кажем че биткоина е заменил долара.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                              Джак Ма: Животът на бедните минава в чакане

                              https://www.economic.bg/bg/a/view/az...dzhak-ma-78912

                              Ето какво е казал милиардера Джак Ма, който е собтвеник на Alibaba и Alipay:

                              Лесно е да си милиардер като си от китайската комунистическа партия.

                              -- Уорън Бъфет


                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

                                Сега пък златото нямало стойност... ти чуваш ли се какви ги говориш?! Не си ли виждал булка на циганска сватба, цялата окичена в килограми злата отгоре до долу. Га видиш циганин да се окичи с биткойни ела ми се обади!
                                Златото струва скъпо само защото всички са съгласни с това. Утре обаче ако Мъск се изтъпанчи и каже "На Марс открих цяла планина от злато с маса около 1 милион тона" и само гледай какво ще стане с цената на златото на земята. На практика няма да има доставен дори и 1 килограм, но същите тези твоите цигани веднага ще се юрнат да си продават пендарите......

                                Коментар

                                Working...
                                X