IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Узаконената кражба от Сребърния фонд

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • markov

    Не знам как ще ги управляват най умело че да печелят , но ако ги държат в пари и то навън пък така ще пият една студена вода за тях че не за пенсии ами за добавки към пенсиите по коледа няма да стигнат.
    D.Y.F-091066

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Repoman
      Според мен ще е много добре да се инвестира целия сребърен фонд в наши, български акции. Така от една страна ще стимулираме икономиката, а от друга след време ще се прибира и печалба под формата на дивиденти, обратно във фонда и той ще расте с ускорени темпове.
      Още повече, че самото инвестиране на подобни суми на БФБ ще стимулира пазара и може да успеем да възстановим бързо SOFIX на 1900. Дано.
      Принципно съм радетел за развитието на борсата ни и съм вложил доста парички тук но не смятам че с административни мерки ще се подобри положението.

      Като се замисля не виждам смисъл да се продават държавните пакети на борсата и после сребърния фонд да си пазарува акции на нея, освен да се правят едни изкуствени обороти.......направо счетоводно да прехвърлят държавните остатъчни пакети на сребаръния фонд и тои да почва да се учи да ги оправлява намаляваики или увеличаваики дяловете си .......
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

      Коментар


      • Мрънкалото

        Как ще влизат като мажоритари , само малки количества..сега мажоритарите не ги чакат благоприятни дни , ще видиш като им задрънкат стотинки малко в джобчетата за да не ги притискат банките да ги доят и ще дават и дивиденти поне малко от малко да им се вдигнат акциите че кредите им са като врабчета.Тъй като ги погледнеш са обезпечени със злато и ВСИЧКИ активи на банката т.е. банката им е прибрала всичко и ти сигурно си по богат от мажоритарите.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Фaкушка
          Понеже в този момент 71% са галсували "за", би ли казал някой от тях, как точно си представя тази работа?
          има смисъл в този въпрос - но как си представят форумците Фонда (за подкрепа на ... или Сребърния Фонд) та как си го представяте това и какво Ви кара да виждате фонда в ролята на инвеститор-аутсайдер? Бих се радвал фонда да влезе в няколко холдинга или големи дружества, НО КАТО МАЖОРИТАР с 49,9%, не повече, че трябва и търгово... става дълга и широка :::
          това е лично и информационно мнение и не може да се счита за инвестиционна препоръка или нещо подобн

          Коментар


          • ...

            Много по добре е въпросните пари да се превърнат в акции зад които има собственост в БГ , отколкото да стоят на пари от които гърците си печатат на воля и въобще не напират да се откажат.
            D.Y.F-091066

            Коментар


            • Dreamer

              Спокойно мажоритарните собственици отдавна са си загубили дяловете , с пари от Сребърния ще се купят акциите им които се държат от банките но ние не сме информирани.Мажоритарите вече имат по много малко и ще видиш как банки няма да кредитират непубличния частен бизнес а ще кредитират изключително листнатия на борсата.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Понеже в този момент 71% са галсували "за", би ли казал някой от тях, как точно си представя тази работа?

                Коментар


                • Вижте Отчетни данни за Сребърния фонд към февруари 2010 г.

                  Общият паричен ресурс на фонда към 28.02.2010 г. е 1 623.8 млн. лв., в т. ч. натрупани лихви по депозити за 2010 г. в размер на 0.3 млн. лв. За сумата от 1 622.0 млн. лв. са открити депозитни сметки в БНБ.

                  Първоначално изпратено от Зарзаватчийски глас
                  Ама той не замина ли някъде по чужбинските банки? Или за остатъка говориш. :-0

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ОК
                    Значи взеха предприятия на безценица, след това заради некадърност ги фалираха, и сега всички ние пак да им наливаме пари, и то с парите ни за пенсии, така ли?
                    +11111

                    Първоначално изпратено от badboy333

                    Така приватизират по света:

                    http://www.ekipnews.com/?p=31668

                    понеделник, 22.03.2010


                    230 милиона евро били равни на 2 милиарда. Заради инфлацията. Егати инфлацията

                    До края на 2010 г. ще се проведе процедура за продажбата на „Телеком-Сърбия”, съобщи премиерът на Сърбия Мирко Цветкович. Според Драгор Хибер и Александър Влахович, членове на управителния съвет на фирмата, както и според сръбски водещи икономисти, очакваната цена е около 2 милиарда евро. Сделката, разбира се, още е далече, обаче е ясно, че тази цена вероятно ще бъде постигната. Че това е така, говори сръбският опит от други сделки – например “Дуванска индустрия Ниш”, основен производител и търговец на цигари в страната – беше продадена през 2003 година на “Филип Морис” за фантастичните 518 милиона евро.
                    ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

                    Толкова пари България не е взела за нито едно свое предприятие. Например за продажбата на най-голямата си банка – “Булбанк” – през 2000 година държавата получи около 600 милиона лева (300 милиона евро). Нефтената рафинерия в Бургас, която и сега е най-голямата компания в България, беше продадена през 1999 година срещу 101 милиона долара.

                    А за Българската телекомуникационна компания, продадена през 2004 година, държавата взе 230 милиона евро. Две години по-късно исландският магнат Тор Бьорголфсон изкупи новия собственик на БТК “Вива венчърс” и придоби контрола върху телекома, а след още една година го препродаде на AIG Global Investment Group за 1,08 милиарда евро – четири пъти над първоначалната цена.


                    Министърът на икономиката Николай Василев, по чието време беше приватизирана БТК, сега обяснява, че 1) сделката за сръбския телеком още не е постигнала желаната цена и че 2) 230 милиона евро през 2004 година са повече от 2 милиарда през 2010. Понеже имало инфлация.

                    Егати инфлацията.

                    Даже не си струва думите на Николай Василев да бъдат коментирани, но все пак трябва да се припомни, че през 2004 година нямаше световна финансова криза, БТК беше монополист във фиксираната телефония и беше ясно, че в близко бъдеще България ще бъде член на Европейския съюз.

                    Нито едно от тези обстоятелства не е налице при продажбата на сръбския телеком. Обаче сърбите ще вземат 2 милиарда, охо, и още как.

                    И тук идва резонният въпрос защо сръбското е по-скъпо от българското?

                    Много просто. Тези, които продават в Сърбия, не че не крадат, но крадат доста по-малко.

                    Като знаем например как беше управлявана БТК от “Вива венчърс”, няма как компанията да е поскъпнала 4 пъти за 3 години, и то при положение, че през това време се появи и конкуренция. Обаче българските финансови разбирачи ще ви обяснят, че всичко е нормално, че това е била най-добрата цена и че нещо струва толкова, колкото купувачът даде за него - любим цитат на разбирачите. Впрочем негов автор е Карл Маркс.

                    А най-отвратителното е, че разбирачите и днес са на линия и продължават да дават акъл. Вместо да дават обяснения в прокуратурата.

                    Ама де тоя Господ.





                    Така приватизираха у нас:


                    Първоначално изпратено от badboy333


                    http://www.forumat-bg.com/ikonomika/...ika-za-1-dolar

                    Счетоводната еквилибристика за 1 долар
                    
                    Написано от Мария Шахъмова, на 03-02-2009 17:19


                    В началото и в края на кремиковската агония e все далаверата

                    Съмнителна ликвидация предхожда съмнителната приватизация

                    Нищо ново на кремиковския хоризонт. Мъгла и пак мъгла - както днес, така и преди почти 10 години. Както тогава, така и сега правоохранителните органи гледат случващото се без да го виждат. Ако го бяха сторили навремето "Кремиковци" АД можеше и да не се подари за 1 щ. долар. Оправданието за тая евтина приватизационна сделка, сключена на 14 юни 1999 г., бе тежкото финансово-икономическо състояние на комбината и грозящата го опасност от списъка за изолация да влезе директно в този за ликвидация. А решението да попадне тъкмо във втората значително по-черна листа трябваше да бъде взето на насроченото за 15 юни 1999 г. общо събрание на акционерите на "Кремиковци" АД - сиреч от неговия основен собственик Министерството на промишлеността, оглавявано по онова време от Александър Божков. И тъй като ликвидацията означаваше край на надеждите за приватизационна процедура, която евентуално да спаси закъсалото предприятие, ден преди въпросното общо събрание комбинатът форсмажорно бе продаден за символичния 1 долар на притежаваната от Валентин Захариев фирма "Дару металс" (прекръстена впоследствие на "Финметалс холдинг").


                    Както се казва направен бе тежкият изобр за по-малкото зло. Дали обаче наистина е така? Ето какво показват данните от баланса на "Кремиковци", изготвен на 30 април 1999 г. - само месец и половина преди приватизационната сделка от 14 юни същата година:
                    В приложения към баланса отчет за приходите и разходите прави впечатление огромната разлика между разходите за дейността на дружеството за цялата 1998 г. (622 155 000 неденоминирани лв.) и тези, направени само за първите четири месеца на 1999-а - цели 16 879 836 000 стари лева. При това те фигурират в графата "Намаление на запасите от продукция, незавършено производство и разходи за бъдещи периоди". Възниква въпросът какви са тия разходи за бъдещи периоди, кой и как ги е планирал и то в навечерието на задаващата се приватизация? Отговорът би трябвало да знае, а и да даде тогавашният финансов министър Муравей Радев, под опеката на чието ведомство е било включеното в изолационния списък "Кремиковци" АД.
                    Недоумение буди и фактът, че приходната част в отчета за четирите месаца на 1999 г. бележи чувствително намаление в сравнение с всичките 12 месеца на предишната 1998 година.
                    Приходите от дейността на комбината за едногодишния период са 329 402 025 000 неденоминирани лв., а за месеците от текущата 1999-а те са едва 178 458 882 000 лева. Спадът е почти 55 процента. Същевременно разходната част в отчета показва запазване на размера на разходите (323 604 867 000 лв. за 1998 г. и 254 522 253 000 лв. за 1999 г.), което не е логично от гледна точка на спада на нетните приходи от продажби, смятат експерт-счетоводители. Анализирайки цифрите в баланса те са категорични, че приз 1998 г. "Кремиковци" АД е било платежоспособно, защото приходите му от дейност (329 402 025 000 лв.) са надвишавали разходите за нея (323 604 867 000 лв.). Кому е било необходимо при тази ситуация да насрочва общо събрание с дневен ред - ликвидация на металургичното дружество? Озадачаващо е и друго - докато за 1998 г. комбинатът отчита една макар и скромна печалба от 697 599 000 лв., загубата му от януари до април 1999 г. е изчислена на шеметната сума от 112 070 546 000 неденоминирани лева.Повече от любопитно е и още едно сравнение - за 1998 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи възлизат на 746 917 000 лв., а за четирите месеца на 1999 г. похарчените за същата цел пари са скочили на... 1 224 270 000 лева. Защо и какво е купувано с тях, ако въобще е правено, целенасочено ли е било всичко това, когато приватизацията е чукала вече на вратата? Нима някой е решил, че за четири месеца "Кремиковци" трябва да удари дъното, за да бъде оценено за 1 щ. долар - един Господ знае. А и споменатият екс финансов министър Муравей Радев, както и бившият зам.-промишлен министър от екипа на Алексъндър Божков - Марин Маринов, който на всичкото отгоре по онова време е и председател на надзорния съвет на "Кремиковци" АД.
                    Девет и кусур години изминаха от тия съмнителни счетоводно-финансови еквилибристики, сега отново сме свидетели на подобни упражнения. И вместо правоохранителите наистина да вникват в тях пак гонят Михаля - пардон, Миталя, а Александър, "обичан" като Лупи - не. Защо ли?
                    Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                    Коментар


                    • Ама той не замина ли някъде по чужбинските банки? Или за остатъка говориш. :-0

                      Коментар


                      • Абе хич и да не разиграват повече театър -- да си разпределят Сребърния фонд по партии и групировки, а да не се правят че го били ивнестирали, пък виждате ли междунароната икономика, финансовата криза и ... той се стопил
                        Socialism -- You Make It, They Take It.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Repoman
                          Първоначално изпратено от 4i40
                          Първоначално изпратено от Repoman
                          Според мен ще е много добре да се инвестира целия сребърен фонд в наши, български акции. Така от една страна ще стимулираме икономиката, а от друга след време ще се прибира и печалба под формата на дивиденти, обратно във фонда и той ще расте с ускорени темпове.
                          Още повече, че самото инвестиране на подобни суми на БФБ ще стимулира пазара и може да успеем да възстановим бързо SOFIX на 1900. Дано.
                          Ако завършваше с хахаха, щях да те разбера....
                          Какъв фонд, какви стимули, какви дивиденти, какъв пазар.....
                          тъй накратко, разбра ли ме !!!
                          Съжалявам, но не те разбрах.
                          Защо да не развиваме и стимулираме икономиката си, след като има едни пари които трябва да се инвестират? Защо не ние да приберем дивидентите от тукашните предприятия, а да ги оставяме друг да ги вземе?
                          От кои български АД си взел дивидент ? та да набутваме парите там ??
                          Ааа, мистър Божков, извините....(така и така ибете инвеститорите във вашите предприятия.. ако може само семето ... вън...)
                          Пак си давам предложението - 30% от парите на фонда се инвестират в един от лотовете на някоя от магистралите ( тази , която не се финансира от ЕК).
                          30 години след това се ползва на концесия и прибира тол таксите.

                          Коментар


                          • Значи взеха предприятия на безценица, след това заради некадърност ги фалираха, и сега всички ние пак да им наливаме пари, и то с парите ни за пенсии, така ли?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Repoman
                              Първоначално изпратено от ОК
                              Репоман, можеш ли да изброиш 5 компании, в които Сребърния фонд да вложи пари?
                              Мога да изброя и много повече от 5, но ето: 6H2, T57, 5MY, 4EH, HTV, и т.н.
                              Не съм съгласен с теб, защото тези компании без последната са финансирани досега от бюджета, т.е. с парите на данъкоплатците и там яко се е крало. Колкото до предпоследната, мисля че най големия и актив е един инс.

                              Коментар


                              • И защо ще подаряваш на мажоритарите още пари?

                                Пример на Черепа:
                                * Холдинг Пътища АД (HDPAT/6H2)
                                АБВ Инженеринг ООД - 37.96%
                                Евробилдинг ООД-София - 13.03%
                                Васил Крумов Божков - 10.57%
                                Орлин Георгиев Хаджиянков 5.02%

                                * Мостстрой АД (MOSTS/5MY)
                                Орлин Георгиев Хаджиянков - 6.79%
                                Евробилдинг 2000 ООД - 26.49%
                                Васил Крумов Божков - 21.07%
                                АБВ Инженеринг ООД - 24.51%


                                Останалите положението също не е розово и трудно изпълняват критериите за "публични компании"


                                Първоначално изпратено от Repoman
                                Първоначално изпратено от ОК
                                Репоман, можеш ли да изброиш 5 компании, в които Сребърния фонд да вложи пари?
                                Мога да изброя и много повече от 5, но ето: 6H2, T57, 5MY, 4EH, HTV, и т.н.

                                Коментар

                                Working...
                                X