IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За и Против ограничаването на разплащанията в Брой в РБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
    ......Реално плащането с карта ми е по-евтино и удобно, отколкото да се разправям с каси/банкноти/монети и т.н.
    ...........
    Кажи го това за удобството на германци и австрийци, например. Ето списък с ограниченията при плащане в брой в Европа. С изключение на Кипър, но те си имаха доскоро капиталов контрол, най-лабилните икономики са тези с най-строгите ограничения - Испания, Португалия, Италия, Гърция, България....

    В Дания решението е доста интересно и мисля, че лесно може да се приложи у нас, вместо да се ляга пред лобито на банките.
    Колкото до сивата икономика, тя ще си остане сива и с лимит от 1 милион.

    Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
    ..........
    Да, губи се свободата.... свободата.... но няма да ни я оставят. Ако някой смята, че може да пребори ФЕД, ЕЦБ и т.н. да действа.
    В Германия опитаха преди няколко години да въведат лимит... Само дето не линчуваха вносителите на проекта. Имаше протести почти навсякъде и дори шефа на ЦБ беше по-скоро против идеята, въпреки че ЕЦБ натискаше точно Германия да даде пример.
    Свободата е нещо, от което не трябва да се отказваш с лека ръка. Не можеш да си я върнеш, а и да можеше, няма да е вече същата.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от IvanTerziev Разгледай мнение
      Аз лично не харесвам тази фирма и продуктите и. Феновете на Епъл са малък процент, и изобщо не можем да говорим за бъдеще на Епъл в България. В Щатите може би, но тук манталитетът ни е да купуваме стоки с разумни цени. Не като луксозните Епълски играчки на петорни цени!
      Е там са свободни, правят, каквото им рекат от рекламите...

      Коментар


      • Да бе точно така, никоя компания нкога нема фалира ахаха, сега се сетих кво правим ако баМката фалира? Ще се разплащам безкешово таратанци....

        Коментар


        • Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнение
          .. Apple Pay е бъдещето особенно сега като вкараха и разплащания между физически лица. За това тази компания никога няма да фалира.
          Аз лично не харесвам тази фирма и продуктите и. Феновете на Епъл са малък процент, и изобщо не можем да говорим за бъдеще на Епъл в България. В Щатите може би, но тук манталитетът ни е да купуваме стоки с разумни цени. Не като луксозните Епълски играчки на петорни цени!

          Мнението ми е погрешно и води до загуби.

          Коментар


          • При една криза като 2008 ще стане същото като в Кипър и Исландия,парите ти ще бъдат потурчени и на тебе ще ти дават колкото
            да си покриеш масрафа за месец.Някой иска да сложи ръка на влоговете през идеята за борба със сенчестия бизнес.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от TheSkorpion Разгледай мнение

              Банките са необходимото зло. Никой не те задължава да ги държиш в банката - можеш да ги държиш на борсата, във фондове, под всякаква форма или дори в буркан, ако щеш. Обаче всички сме на мнение, че в България положението не е добро, нали така? Имаме си нашите проблеми, както навсякъде по света. За да се оправи положението, трябва да се предприемат мерки - хората трябва да почнат да си плащат данъците, а хората, които управляват да не ги крадат. Как да се случи това, ако не се правят промени? Според мен хората в управлението са такива, защото ние сме си ги направили такива. В обществото има една нагласа, че щом управляваш, то крадеш задължително. След като е такава нагласата, всеки, който се кандидатира и отиде там, ще го прави, за да краде, защото и другите така правят. За мен е хубаво, че поне се опитват да променят нещо и да се справят със сивата икономика. Все пак от някъде трябва да се почне. А иначе в днешните времена могат да разберат кой какво прави по много начини. Въпросът е дали се ще се интересуват.
              Всеки има гледна точка какво е добро и какво е лошо. Тя обаче не винаги отговаря на истината. Не се опитвам да ви убеждавам в твърдението ми. Това е моята гледна точка.
              А дали не им се ще да ни съберат повече данъци, че да има повече за крадене? Защото реално това ще се случи. За корумпиран чантаджия от висшите етажи да е вкаран в панделата - аз поне не съм чувал.

              Мнението ми е погрешно и води до загуби.

              Коментар


              • Бертрам го е написал. Съжалявам че го повторих.
                Още един пример само да дам.
                Имаме магазинче до нас. Продава цигарите с отстъпка, когато купиш на стек.
                Аз редовно си купувах Стек цигари с карта. Магазинчето даваше 1.50, банката даваше левче..... Всички доволни. Докато от месец насам не започна да се мъдри табела "Отстъпки на стек, само при плащане в брой". И защо е така? Защото дребният бизнес си смята всяко левче. Номерът ми вече минава само в МЕТРО. Ако минава и там де.... Не съм ходил скоро.

                Коментар


                • А всичко е толкова просто.....
                  Със забрани - нищо не става.
                  Аз футбол не гледам. Ако ми забранят обаче.... Малиииййй.

                  Та, умните глави да сложат 3% данъчен кредит за безкасово плащане, да сложат 2% данъчен кредит за касово плащане срещу фискален бон - глей как се бори сива икономика и мръсни пари.

                  Направиха някаква промяна в законодателството миналата година - ама ялова. Ако си получаваш заплатата по банков път и харчиш 80% от нея по банков път - данъчен кредит до 500 лева. Ами не мога да си изхарчвам заплатата бе тъпанари.....

                  Коментар


                  • d333,

                    гледаш единствено през призмата на краен клиент и твоята гледна точка е ОК, но идеята на цялата тази простотия беше да се 'удари' дребния бизнес. Огромна част от разплащанията за доставка на бързооборотни стоки са в брой (с фактура демек бели) и една такава регулация им прави живота доста сложен. Тези дето са сиви (без фактура) това не ги засяга по никакъв начин...те си работят по старому...
                    Такси за тебе като клиент който плаща с карта няма, но банката удържа такси на отсрещната страна при това не малки. Ще ти дам няколко примера

                    Аптека - работиш с 1-2 доставчици по-сериозни и всеки ден доставката ти е над 1000 кинта. В момента масово си искат парите в брой, защото средата е 'сложна' и кредитните лимити са издути на макс - доверието между контрагентите е доста ниско. При положение, че плащанията от клиентите ти са основно в брой, за да стане работата трябва да ходиш да внасяш всеки ден в банката пари... вместо да ги дадеш на доставчика в момента на предаването на стоката. Това е време , а и в някои случаи може да те таксуват. Ако нямаш наблизо банка става още по-досадно. Да не говорим, че банките затварят рано (като изключим няколко по моловете) и се чака доста често на опашка...та всеки ден губиш минимум 30-40 минути...което си е пари.. даже да няма такси.

                    Втори случай - табак шоп (магазин за цигари) - същата работа, а даже ако си ок и имаш пари в банката. доставчика ти работи на марж 1-2% и комисиона на банката (по текущи цени) за разплащане с ПОС терминал буквално му изяжда печалбата.

                    Трети случай - частно лице аз или ти... отиваш в мола в алтънбаш и решаваш да зарадваш жената с някакво бижу примерно за 3-4К ... обаче искаш да го платиш КЕШ, защото не искаш личните ти данни да ги гледа някой недобросъвестен продавач, служител в банката или чиновнки който да каже....ааа виж те го този d333 ходи редовно и хвърля пара за бижута и диаманти...я да му пратя брат'чеда Пешо на гости точно излезе от панделата...ще делим. Ще кажеш,че това са глупости, но не са ... нивото на сигурност на лични данни е толкова ниско, че съм виждал с очите си "списък със заможни клиенти" на банков клон изтекъл по веригата (разбирай през служители, на които е даден, че да продават услуги) до външни фирми, които почват да ти звънят и да ти предлагат разни неустоими инвестиции (в добрия случай)

                    та така... има още доста къде да си подреждаме къщичката, за да стигнем до това безкешово общество от мокрите сънища на банкерите и политиците.

                    ПП и в този ред на мисли ако държавата наистина иска да мотивира този вид разплащания може да направи промоция .. примерно... имаш смекта към банка в края на всяка година всички покупки с крарта с контрагенти в БГ регистрирани по ЗДДС (реално са ти начислили 20% ддс) .. държавата да ти върне 1 или 2% от стойността на ДДС, което си платил - като мотивация да се разплащаш бекешов - тогава като има стимул ще има и мераклии.

                    поздрави
                    Last edited by bertram; 16.07.2017, 09:32.
                    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                    Коментар


                    • Не ми казвай, че нямаш нито една сметка в банката, не ползваш банки за преводи или едри покупки.... или не си получаваш заплата/хонорар по сметка.... Така, че и без това си плащаш такса поне за една сметка. Почти невъзможно е на днешно време да съществуваш, ако нямаш поне една сметка. И тоя път няма кой да идва да ни спасява, всички централни банки действат заедно и координирано.
                      Махат едрите купюри, а дребните ги подменят с монети вместо банкноти, за да е по-неудобно и да подканват за плащане с карти. Вдигат такси за операции на каса и т.н. Реално плащането с карта ми е по-евтино и удобно, отколкото да се разправям с каси/банкноти/монети и т.н.
                      Ако получиш 1000 лева заплата по сметка, с картата може да си купиш реално стока за 1000 лева. В брой ако решиш да я изтеглиш на каса ще ти приспаднат едни 2-3 лева "такса теглене".
                      Да, губи се свободата.... свободата.... но няма да ни я оставят. Ако някой смята, че може да пребори ФЕД, ЕЦБ и т.н. да действа.
                      Last edited by d333; 16.07.2017, 02:03.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
                        Искам още отначало да предупредя, че нямам нищо общо с банките(освен, че съм им клиент за добро или лошо). И добре осъзнавам, че постоянно вдигат таксите и т.н.И ако някой си мисли, че в този, все по-технологичен свят някой след 50 или 100 години ще разнася мазни омазани хартии и железни търкалца да плащал с тях.... Да, продължавайте да си вярвате и да се правите на псевдо революционери, които ще спасяват света от лошите.
                        Затова, аз вместо да се боря с вятъра, се опитвам да се приспособя за новата среда.
                        Не виждам нищо технологично в това със закон да те направят крепостен селянин на банките, за да могат те да си попълнят вноските към гаранционния фонд с твоите пари.
                        Преди време и българите се опитали цели 500 години да се приспособяват към новата среда, докато накрая дошли руснаците и ги освободили.
                        ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

                        Коментар


                        • Искам още отначало да предупредя, че нямам нищо общо с банките(освен, че съм им клиент за добро или лошо). И добре осъзнавам, че постоянно вдигат таксите и т.н.
                          Също така добре осъзнавам, че всичко се прави за контрол над обществото, а не защото някой банкер имал приятел политик. И това е глобален процес, не са го измислили тукашните партии. И освен това, много добре разбирам, че съм дребна мишка, която не може да спре този процес. И ако някой си мисли, че в този, все по-технологичен свят някой след 50 или 100 години ще разнася мазни омазани хартии и железни търкалца да плащал с тях.... Да, продължавайте да си вярвате и да се правите на псевдо революционери, които ще спасяват света от лошите.
                          Затова, аз вместо да се боря с вятъра, се опитвам да се приспособя за новата среда. Изучил съм тарифите на почти всички банки, какви ползи могат да се извлекат и т.н. И мога да кажа, че има много заблудени хора тук, които не са си направили труда да проверят тарифите и живеят в заблуди.
                          Да развенчая някои глупости, които прочетох по-назад и да ви споделя някои факти:
                          - Масово картите имат лимити за 40 броя плащания на денонощие, така, че това не е проблем. А може да имате колкото си искате карти.
                          - Има дебитни карти, които нямат годишни такси. Даже напротив, месечната такса за разплащателната сметка е по-ниска, ако към нея има издадена карта.
                          - При плащане на ПОС няма такса нито в България, нито в чужбина.
                          - Много кредитни карти имат "кешбек", от порядъка на 0.5% до 1%, ако плащате неща с картата. Т.е. даже получавате пари от това, че плащате с картата.
                          - Има дебитни карти без такса за теглене на банкомат, дори и на някои банкомати в чужбина.
                          - Лимити за дебитни карти, с които може да се плаща и в чужбина има доста високи. Примерно и 11 хиляди лева или даже има банки, в чиито интернет банкирания сами може да си напишете ваши лично избрани числа като лимити, колкото ви душа иска малки или големи.

                          И между другото, предпочитам да плащам с карта и малки суми с пей пас. Много е удобно и става по-бързо, не нося железа ресто, не ме пращат да ги развалям, че нямали дребни и т.н.

                          Та моя принцип е - като не мога да променя нещо, по-добре да се приспособя към него и да извлека максимална полза или да минимизирам загубите.

                          И едно предизвикателсто - ако някой отиде на екскурзия в Италия, нека се пробва да плати в брой хотела си, дори и да е за някоя смешна сума в евро. : ))))
                          Last edited by d333; 15.07.2017, 21:21.

                          Коментар


                          • Не ме кефят ограниченията от всякакъв род!
                            Винаги идват с някакви привидно полезни или крайно необходими за националната сигурност. функции, мерки
                            Ако перифразирам Ш.Петьофи - накрая всичкото ....в кюпа, губиш го...

                            Но, това е бъдещето, натам вървим, приемете го и търсете пътечките ...

                            Коментар


                            • mathematician - въобще не съм убеден че ограничаване на плащанията в брой са в интерес на банките дългосрочно, напротив ще събират повече такси но за последно.Защото ще се изнесат още капитали и те ще бъдат изтеглени от тях, също е ясно накъде ще заминат тези пари - Германия и Швейцария.
                              D.Y.F-091066

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

                                Ей, във всяка тема има по някой, дето е все наопъки бе ! Всички се оплакват / и с основание / , само на тоя му е гот , е па туй ако не е някакво извратено чувство за удоволствие ...
                                Е нали трябва да има дискусия...
                                Last edited by RUBLA; 15.07.2017, 13:48.
                                Мненията ми не са препоръки. Имам само една препоръка - не губете пари.

                                Коментар

                                Working...
                                X