IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо европейската младеж е обсебена от левичарството?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Надявам се правиш разлика между икономика и политика. По-малко държава в икономиката не значи по-малко държава в спазването на законите. По-малко държава в икономиката не значи див лобизъм на големите корпорации. По-малко държава в икономиката не значи спасяване на закъсали банки. Не бъркай двете. Не гледай кви ги дрънкат гладай какво правят.

    Икономическите мерки на Бърнито си бяха чисто леви и точно младите го подкрепиха. Че и политическите ако не се лъжа. На Бърни ръководството на демократична партия му игра сечено. Както между впрочем и ръководството на републиканците игра сечено на Тръмп.

    Самия факт докъде стигна Бърнито с ултралевите си идеи не е ли показателен за лявото мислене сред младежите, щото главно те бяха неговите поддръжници.

    Коментар


    • kubrat - напротив крайно време е да спрат да се облагат "активи" а само печалби и доходи и то едва - едва защото парите които се събират се харчат за създаване на проблеми за простосмъртните и пада голямо преразпределителство.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

        С риск да изглеждам като по-левичар от левите ще кажа, че е крайно време да започнат да се облагат активи, а не печалби и доходи
        Абсолютно си прав. Липсата на данъчна култура у човеците и фирмите е функция на грешната данъчна философия като цяло

        Коментар


        • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
          Но е факт, че в днешно време в УК, САЩ (по-малко Франция, Швеция) имат изключително леви университетски/интелектуални среди.
          Тази теза е умопомрачаваща глупост. С очите си виждаме мощната доминация на десните идеи и либертарианството в почти всички академични среди, в почти всички медии, в почти всички политически фракции. А либертарианството си е чист пазарен фундаментализъм с елементи на анархия - по-малко държава, по-малко регулации, повече власт на капитала. Прилагам три примера в опровержение на цитираното твърдение:

          1) В България единствената сносна бизнес телевизия - "Блумбърг", разглежда почти всяка тема през призмата на идеологията на Фридман и Хайек. Момчета са много интелигентни и готини, но за сметка на това силно травматизирани от убеждението, че държавата е нещо задължително лошо, а laissez-faire икономиката е единственият морален вариант на стопанската дейност.

          В България няма нито един грантов пропаганден субект, но за сметка на това имаме "ИПИ, имаме "ЕКИП", имаме и други. Срещу тях стои мизерният "Поглед" - формирование, което даже няма профилирана икономическа насоченост.

          2) Много повече университети в САЩ проповядват дясна икономическа идеология. Защо и как според теб е възникнала "Чикагската школа"? По-капиталистически настроени общества от англосаксонските на планетата няма. Защо Рон Пол има повече ефирно време и онлайн отпечатък, отколкото Джоузеф Стиглиц? Защо Тома Пикети във Франция го имат за посредствен преподавател в някаква си стопанска академия? Защото доминират пространството ли?

          3) Каква беше платформата на кандидатът на демократите в САЩ? Лява ли беше? Данъци ли щеше да събира, социални услуги ли безплатно щеше да раздава, какво? Защо Хилъри би Бърни Сандърс на вътрешните избори? Защото лявата пропаганда доминира над дясната ли?

          Тоя клип с КБГ-то (каквото и да имаш предвид) го забрави. Или поне го подложи на критична мисъл
          Last edited by unsworth; 20.03.2017, 17:45.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

            Човекът е мярка на всички неща.

            Изхождам от тази антична максима в нейния по-късен ренесанов смисъл. Икономиката съществува за хората, а не обратното - хората за да обслужват някаква абстрактна система за незнайно какви си цели.

            Според тебе каква е целта на съществуването на общството (и изобщо на човека)?
            Изобщо, ако човекът не е мярка на всички неща - тогава по-добре да сме в някаква икономическа диктатура и някой да ни казва какво да произвеждаме. Но пазарната икономика е една демократична машина, с която всеки гласува с парите си. Ако купувам зелен чай - гласувам системата да произвежда повече зелен чай. Защо? Защото така ми харесва.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
              И какво общо има образованието с полезността? Питам съвсем сериозно, с какво е полезен например един шахматист, макар и гросмайстор, който е извън топ 100 в света, и който е по-слаб в тясноспециализираната си област от почти всяка съвременна компютърна програма? Той може да е по-интелегентен от целият ни форум, но това не го прави полезен..
              Човекът е мярка на всички неща.

              Изхождам от тази антична максима в нейния по-късен ренесанов смисъл. Икономиката съществува за хората, а не обратното - хората за да обслужват някаква абстрактна система за незнайно какви си цели.

              Според тебе каква е целта на съществуването на общството (и изобщо на човека)?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение

                Пак казвам, според мен не само младежта вижда ползите от по-високите корпоративни даннъци за сметка на личните и потребителските налози например.
                С риск да изглеждам като по-левичар от левите ще кажа, че е крайно време да започнат да се облагат активи, а не печалби и доходи

                Коментар


                • Аз не бих казал, че само младежта левичарства. По-скоро бих казал, че левите идеи обединяват хората, които са останали зад борда на лодката, на която трябваше да сме всички. Невидимата ръка на Адам Смит отдавна е отрязана и нейното място се заема от десетките видими корпаративни ръце.

                  Пазарната икономика е морално фалирала идея първо, защото няма нищо общо с меритокрацията и заслугите на отделния индивид, и второ, защото отне властта от суверена и я даде на капитала. Нито пазарът разпределя благата справедливо според приноса, нито правителствата могат да съществуват даже за седмица без подкрепата на едрите корпорации.

                  Обществата възпроизвеждат модели на безсмислено и нещастно съществуване. Майка ти е продавачка, и ти си продавачка по рождение. Баща ти е бачкатор във фабрика, и ти си бачкатор по рождение. В Западния свят в момента има минимална класова мобилност, особено в посока нагоре. Последнователите на Бърни Сандърс са именно хора, излъгани от идеята за американската мечта, че с много труд и усилия ще постигнеш нещо. Част от тях са емигранти, вярващи в същата илюзия, но това няма отношение по оста ляво - дясно особено в икономически смисъл. А той е и общо взето единственият важен. Тия щуротии с расизъм, национални граници или пък включване и толерантност са пряка функция на това какво има човек на масата и какво има съседът му. Много е важно какво има съседът, защото ако той има повече и го е придобил, използвайки слабостите на системата, най-нормалната реакция е да има негодувание.

                  Пак казвам, според мен не само младежта вижда ползите от по-високите корпоративни данъци за сметка на личните и потребителските налози например. Отделно достъпното образование и здраве би засегнало интересите само на частните институции - забележете какъв малък дял субекти доминират над голямото мнозинство. Това няма как да продължи вечно, а младежите просто са тези, които имат повече енергия и страст за борба срещу явните несправедливости на съвременния строй.
                  Last edited by unsworth; 20.03.2017, 17:43.

                  Коментар


                  • В българския език просто няма достатъчно близки термини, с които са бъде обяснено поколението милениалс.
                    До нас няма опастност да стигне скоро по много причини, вкл. географски. Ние сме в територии, където е много важно човек да кара скъпа кола, дори ако това означава, че е вкъщи е принуден да отоплява само една стая, и то с въглища за по-евтино.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от tea_cup Разгледай мнение
                      На въпроса - не е точно левичарство. Поколението на т.нар. милениалс просто има друго отношение към собствеността и вещите - те не купуват в същата степен жилища и коли, не харчат по същия начин като родителите си. Имат по-различно отношение към търговията и околната среда - наричат го етично.
                      За България това са много далечни теми, тук още сме на осемдесеттарско консуматорство.
                      Демек хипстъри. Те са също консуматори - на кой мислиш Айпъл си продава лъскавите джади. Ако някой почне да прави подобни коли и къщи и тях ще вземат да купуват.

                      http://www.boredpanda.com/junk-food-rebrand-dan-meth/



                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                        там пък роботиката най-силно се развива. Един очилат 'нърд' от удобно кресло в някой контейнер може да разкаже играта на един взвод талибани или барети само с един дрон с дистанционно управление.
                        И в същото време не може да направи нищо срещу един радикализирал се в затвора криминал, който за час убива полицай в едната част на град като Париж, а след това краде автомат в друга. Не е толкова просто с технологиите.

                        На въпроса - не е точно левичарство. Поколението на т.нар. милениалс просто има друго отношение към собствеността и вещите - те не купуват в същата степен жилища и коли, не харчат по същия начин като родителите си. Имат по-различно отношение към търговията и околната среда - наричат го етично.
                        За България това са много далечни теми, тук още сме на осемдесеттарско консуматорство.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                          там пък роботиката най-силно се развива. Един очилат 'нърд' от удобно кресло в някой контейнер може да разкаже играта на един взвод талибани или барети само с един дрон с дистанционно управление.
                          Съгласен съм, аз акцентирах върху друго- единственото, което има реално значение са силата, властта и контрола, всичко останало просто е красива илюзия, която бързо се разпада при всеки сблъсък с реалността. И това какви идеи бушуват в главите на младежите няма никакво значение, докато не се опитват да ги прилагат на практика.

                          Коментар


                          • Няма защо да ходиш на далеч. Ей къде е китното българско село правец, където наскоро "лявата" пача от крушовица постави цветя на паметника на местния дългогодишен диктатор под умиления поглед на пролетария, руски гражданин и милиардер гергов-свинаря.

                            Коментар


                            • И още нещо за силата на левите медии.

                              Някой беше направил едно сравнение между Пиночет и Кастро. Единия убил около 100 000 (толкова са загиналите по време на кубинската революция). Другия утрепал само 3000. Единия разсипал дотогава добре представящата се икономика на Куба. Другия направил от Чили една прилична държава със стабилна банкова и пенсионна система и доходи на средно европейско равнище. Преди да дойде Пиночет Чили е нещо като Венецуала днешно време - няма клюпачка, но за сметка на това има хиперинфлация.

                              И накрая Кастро при Папата. Кастро получава цветя пред посолства като гушна чемшира. Разни леви интелектуалци, артисти, етц носиха цветя, пускаха сълзи. Изобщо Кастро добрия - Пиночет лошия.

                              Мъката е пълна както се казва. Та крайно време е да се спре с тези леви глупости. Или който иска да отиде малко на гости на държавите практикуващи ги.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

                                Ако разсъждаваме по каноните на диалектиката има само една истинска професия- военната, всички останали са само обслужващи и временна заетост
                                там пък роботиката най-силно се развива. Един очилат 'нърд' от удобно кресло в някой контейнер може да разкаже играта на един взвод талибани или барети само с един дрон с дистанционно управление.
                                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                                Коментар

                                Working...
                                X