IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко струва даден бизнес без активи

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от shulio Разгледай мнение
    А за стойноста на един бизнес, че е стойноста на оборудването минус амортизацията не мога да се съглася. Че всеки може да си го направи - може, обаче по тази логика бизнеси като OLX или emag примерно според Вас не струват нищо - цената на един хостинг.
    .
    Техният бизнес са клиентитети им-стотици хилиди и ,че са име/разпознаваеми/.На запад когато лекар се оттегля-продава практиката си-разбирай пациентите,а не само кабинета с оборудване.ОЛХ,ЕМАГ са навсякъде, по всяко време,широка група продукти,различен ценови деапазон....докато при теб има определена локация,определена социална група, работно време,лимит на клиентите.....и с две думи много ограничения.Това да искаш да си продадеш този бизнес е все едно аз като освободя магазина който държа под наем да търся някой на който да му го продам идеята да продава дрехи.И аз ще го обуча какви дрехи да реди на витрините....Това твоето е чист бизнес/бизнес означава -бачкане/.
    Last edited by 0; 28.02.2017, 18:46.

    Коментар


    • Last edited by shulio; 28.02.2017, 20:26.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от shulio Разгледай мнение
        nradev - По долу съм посочил, че бизнеса е малък семеен, така че се предполага собственика да работи (ако желае разбира се). Съответно ще се приспаднат заплатите му от годишния нетен доход при евентуална покупка.

        А за стойноста на един бизнес, че е стойноста на оборудването минус амортизацията не мога да се съглася. Че всеки може да си го направи - може, обаче по тази логика бизнеси като OLX или emag примерно според Вас не струват нищо - цената на един хостинг.

        Иначе за цената която повечето казахте тук 3 годишен нетен доход ми е даже повече отколкото мисля че е нормално за моя бизнес. А и аз няма да продам бизнеса с еднократен акт - мисля да предложа обучение колкото е нужно на новия собственик за да си прецени дали го устройва - като за целта може да се ползва ескрол сметка или нещо от сорта.

        За оценката и аз съм на мнение, че ще е доста скъпа - не че може да надхвърли цената на самия бизнес. Попитах защото Pyramid изказа мнение, че е възможно оценка на нормална цена. Имам предвид - последно плащах за незвисима оценка и имот и цената беше нормална и работат свършена добре и грамотно.
        ОЛХ и ЕМАГ са големи бизнеси , а не малък семеен бизнес дет сам си работиш.така че сравнението е неуместно.освен това там има като актив ноухау а в един ресторант такъв актив няма как да има.не ми отговори на въпроса фирмата ли продаваш или активите.ако не е тайна колко му е на тия бизнес нетната годишна печалба и осчетоводена ли е, щото на честна дума никой нема да ти поверва.а оценката на бизнес е доста по трудна от оценка на имот и затова е по-скъпа.междо другото стоиност на оборудването минус амортизациите прави счетоводна стойност на бизнеса. много бизнеси се продават под нея даже има такива де са на 25%
        Last edited by nradev; 28.02.2017, 18:04.

        Коментар


        • Last edited by shulio; 28.02.2017, 20:26.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от shulio Разгледай мнение
            Груев - може ли да препоръчате такъв правилен човек, който да направи оценка на бизнеса ми - срещу съответното заплащане разбира се.
            цената на услугата по оценяването вероятно ще надхвърли продажната цена на бизнеса. ако му земеш нетната печалба а 3 години си добре според мен. рисково е и надали някой ще даде повече. ама как ще доказваш потенциален купувач колко е нетната печалба не знам, едва ли се води стриктно счетоводство, ти фирмата ли продаваш или само активите и това е важно , аз лично бих купил активите но не и фирмата защото може да се окаже че ще възникнат в бъдеще задължения дет не съм ги предвидил
            Last edited by nradev; 28.02.2017, 16:32.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от shulio Разгледай мнение
              Здравейте! От известно време търся отговор на въпроса колко струва даден бизнес. Примерно знаем за един имот, че струва от 180 до 220 наема - всичко друго отгоре е потенциална загуба. Но за бизнес не намирам отговор на въпроса.

              Собственик съм на малък семеен бизнес (ресторант) и понеже постигнахме целите си - не се нуждаем вече от бизнеса, но не мога просто да го прекратя. Прекалено много труд и средства съм вложил за да го оставя когато вече всичко работи гладко и доходността е добра, а не като в годините на развитие.

              Фирмата ни няма имоти или други активи. Колко би струвал един такъв бизнес само на базата на нетния годишен доход? Тоест потенциален купувач за колко би трябвало да си избие инвестицията ако закупи нашата фирма.

              Четох, за специализирани фирми за оценяване, но като прегледах цените ми се струва, че са ориентирани повече към големите фирми.

              Ако има някой компетентен ще се радвам да сподели за колко % от нетния годишен доход би било нормално да се продаде една фирма.
              колкото струва оборудването като се приспадане амортизацията. ти нищо не продаваш. това всеки може да си направи сам и както е казал колегата зависи от субективни фактори като готвача примерно или хазяина решава че наимите растат и ти го дига по 2. друг въпрос е дали инвеститора инвестира и после си лапа или требе и да работи, зашото ако требе и да работи това не е бизнес а работа
              Last edited by nradev; 28.02.2017, 16:42.

              Коментар


              • Last edited by shulio; 28.02.2017, 20:26.

                Коментар


                • Интересно нещо е това "бизнес без активи" - такова понятие няма. Активи винаги има - патенти, лицензи, марки, лога, положителна репутация, ако щете. Та те са важни и те могат да бъдат остойностени от правилния човек. Другото са бакалски сметки - това е бизнес (особено за дребно ресторантче, ако е такова наистина), който страшно много си зависи от готвача, някоя засукана сервитьорка, качество на храната и т.н. - едно от тези неща да се влоши и си тотално чао. Затова и не мога д а кажа колко струва, тъй като не е ясно какъв е точно този бизнес. Заведение, което е с изградена клиентела и най-вървежното в региона, е едно, баничарница е друго, нощен клуб е трето и т.н. Не знам дали има конкретни пиъри за сравнение
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                  Коментар


                  • за ресторант според мен е около 4-6 години,но най-вече е важна локация и потенциал.
                    мненията ми не са препоръка за покупко-продажба!

                    Коментар


                    • Както ти е казал колегата най-елементарния (разпространения) начин е за колко време ще ти се избие инвестицията и ще почне да генерира печалби.

                      По принцип в Интернет и за Интернет бизнеси (сайтове, електронни магазини, етц), които са доста рискови това варира от 12 месеца до 3 (някой път и 4) години. Обикновено се гледа средната печалба за последните 6 месеца (или 1 година) и се умножава по някакво число от 12 до 36 - примерно. И това са супер бакалски сметки, които обаче учудващо се ползват и учудващо работят.

                      Обикновено аз съм плащал между 18 и 24 месеца. Това е и най-разпространеното като цена. Веднъж се изхвърлих с 4 години, защото имаше голям потенциал. И след разработване успях да го сваля периода за изплащане до 3 години.

                      За ресторантьорския бизнес не знам - но спокойно може да използваш въпросните принципи и остава да си определиш само периода на изплащане.

                      Като предполагам че 1 година е прекалено малко, но 10 години както е писал колегата е прекалено много. Може би 3-4-5 години. Лично аз бих заложил около 3-4.


                      Мнението ми не е препоръка за нищо

                      Коментар


                      • Last edited by shulio; 28.02.2017, 20:25.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от shulio Разгледай мнение
                          Фирмата ни няма имоти или други активи. Колко би струвал един такъв бизнес само на базата на нетния годишен доход? Тоест потенциален купувач за колко би трябвало да си избие инвестицията ако закупи нашата фирма.
                          Тук вече важи принципна на търсене и предлагане. Отитваш на P/E=10 примерно и виждаш, че няма търсене, сваляш го до момента, в който се появи такова. Тук аз лично бих гледал алтернативи. Защо да купувам бизнес ако мога да купя друг актив, който да ми носи същата доходност с по-малко рискове.
                          Keep going ...

                          Коментар


                          • Един от най-често използваните методи за оценка на бизнес е методът на дисконтираните парични потоци. Споменаваш за апартаментите и там се гледа коефицента P/E (Цена/Печалба). Той показва за колко години ще ти се избие инвестицията. Ти го смяташ за месеци. За колкото по-малко години инвеститор ще си избие парите, толкова по-голямо желание ще има да направи тази инвестиция.

                            Твоята работа е да покажеш на хартия, че това е възможно. Това го правиш чрез анализ на паричните потоци, стойността на парите във времето и определяш рисковете, пред които е изправен бизнеса ти и възможности да се минимизират.

                            Успех!
                            Keep going ...

                            Коментар


                            • Не е ли най-добри да се обърнеш към лицензиран оценител, все пак? Ако всички разчитаха на едри фирми,да са измрели вече а, ето, мърдат. Освен това, ако бизнес т ти работи, значи, има активи.Някакви но има. Провери си отново дефинициите и, вярвам, ще откриеш. Късмет!

                              Коментар


                              • Колко струва даден бизнес без активи

                                Last edited by shulio; 28.02.2017, 20:25.
                              Working...
                              X