IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БАКБ (BACB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Даш, как реши да играеш на аукциона
    подай ни някой жокер

    Коментар


    • Излиза че тук ще приложат за първи път подобен аукцион на БФБ, и всички ордери - лимитирани и пазарни ще се изпълнят на една цена - цената на отсичане. Каква предвиждате да е тя? Може би 26-27 лв
      Добрият, стар Батя

      Коментар


      • Значи сега ако купя на 25-30 лв после ще трябва да продавам минимум на 31-37 лв. Дали ще се навие някой?
        Поне дивидент да даваха и безплатни акции, а то не дават. Тогава къде ще ми е делаверата?
        Така че , без моето участие този път, освен ако не направят втори аукцион на по-ниски цени.

        Успех на участниците!
        Това е лично мнение и не е препоръка за покупка или продажба на акции

        Коментар


        • Ето едно експертно мнение на човек , който уважавам
          Владислав Панев,"КД - Секюритис"

          Със сигурност ще има инвеститорски интерес, тъй като БАКБ е едва четвъртата българска банка, която излиза на борсата. При това по всичко личи, че капитализацията й ще я постави най-малко в топ 10 на компаниите на БФБ. Собствениците на банката се възползват в подходящия момент от възможността да продадат 30% от капитала й срещу много повече пари от вложените до момента и в същото време да запазят контрола върху управлението й. Успех на предлагането може да отприщи интереса на финансови компании от листване на борсата, което ще е по-важният резултат от дебюта на книжата на банката.
          Като цяло обаче съм на мнение, че е по-добре фундаментът да не бяга много от пазарната цена на отделните дружества, което ще е в интерес на здравословното развитие на пазара.
          прекалените страх и алчност не са добри съветници

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Billy
            Айде бе как стана тоя номер с печалбата....близо 100% увеличение при ръст на активите 23% year-to-year. Респективно как се качва толкова лихвения приход?! А разходите за лихви едва са мръднали....мноого съмнително
            Download-ваш си проспекта, четеш внимателно и ако не ти харесва нещо, сподели.

            Приходите от лихви за последната година са се качили с 24%, кредитите с 28% - нормално е. Лихвените разходи е нормално също да стоят ниски - спредовете по новите им облигации са доста по ниски от тези по старите, останалото им финансиране е много евтино. Увеличението на печалбата идва главно от факта, че въпреки увеличения balance sheet, оперативните им разходи са под контрол.

            Коментар


            • Айде бе как стана тоя номер с печалбата....близо 100% увеличение при ръст на активите 23% year-to-year. Респективно как се качва толкова лихвения приход?! А разходите за лихви едва са мръднали....мноого съмнително

              И не ви ли се струва скъпо да плащате 1:1 за единица активи......380 млн. total assets и цена на банката също толкова.....

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Спекулант
                а дали в БАКБ не са изцедили до последно възможностите на бизнес-модела си за да изкарат тези показатели преди ИПО-то
                Чудим се дали БРИБ ще повтори резултатите си, но дали и БАКБ ще успее да ги повтори, че и задържи този си космически ръст, за да оправдае цената която и иска мажоритаря!?
                Определено ще става по-конкурентна средата и преподчитам да съм консервативен в оценката на акциите - според мене ръстът ще намалее. Това трябва да се има предвид при оценката на акциите. Мерките на БНБ за ограничаването на кредитите тепърва ще се усетят по-сериозно.

                Нетният лихвен марж също ще спадне, миналата година е бил прекалено висок за тях, дори и спрямо предишните години. Но винаги ще имат евтино финансиране от запад и винаги според мен ще поддържат нисък cost-to-income ratio - това е много важно. Оперативните им разходи са много строго контролирани и ниски. Ако погледнеш големите приватизирани банки, ще видиш, че и те от приватизацията си насам се стараят неимоверно да намалят cost-to-income ratio, но не е лесно. Булбанк, ОББ и ДСК са най-напред с материала, но и те са на около 39-45%.

                Освен това БАКБ имат много добър corporate governance, мажоритарят е много стабилен. Също така са и много в час с нови продукти като ипотечни облигации, секюритизации и т.н. Бизнес моделът е солиден. Едва ли ще се повторят резултатите от миналото, но това е нормално.

                Коментар


                • а дали в БАКБ не са изцедили до последно възможностите на бизнес-модела си за да изкарат тези показатели преди ИПО-то
                  Чудим се дали БРИБ ще повтори резултатите си, но дали и БАКБ ще успее да ги повтори, че и задържи този си космически ръст, за да оправдае цената която и иска мажоритаря!?
                  Добрият, стар Батя

                  Коментар


                  • Re: БАКБ

                    Първоначално изпратено от Борса
                    Да, СИБанк дават 8% по депозитите, но .... за 3 годишен депозит. Ако депозита бъде нарушен преди падежа - лихва 1.5%! Благодаря за такива лихви! При прогнозирана инфлация от 7,5% правете си сметката какво печелите.

                    Даш, мисля, че БАКБ няма нищо общо с изброените от теб БГ банки.
                    Инфлация 7.5% на кое,на еврото ли?ХА-ХА-ХА

                    Коментар


                    • Да, прав си по-удачно щеше да бъде бъде да ги сметна с Аverage Total Equity, но ме домързя.

                      Моята идея беше. че не е много сигурно дали БРИБ ще запазят Growth in non interest income. които формират по-голямата част от нетната им печалба, докато печалбата на БАКБ се формира главно от Net Interest Margin, а той е доста добър и нараства с добри темпове.

                      А, лично според мен товa IPO ще бъде голяма набутвация. (за малките инвеститори)

                      Коментар


                      • ))) за моя радост не съм им клиент , няма как и да бъда при тези брутални цифри, работата е там че при тях отиват или най-глупавите или най-отчаяните клиенти , от там нататък едните може да им "светне" че има далеч по-ниска цена , а пък отчаянието обикновено е съпроводено с риск. Финансовите им резултати сигурно са важни ама ако не си променят печелившия бизнес модел няма да има кой да им влиза в модела нали се сещаш

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Nikola
                          BRIB BKAB
                          ROE 28.60% 30.98%
                          Аз гледам данните от БНБ, които имат минимални разминавания с одитираните годишни отчети. За 2005 получавам:
                          BRIB BACB
                          ROE 52.6% 45.2% - използвайки началния equity зa годината
                          ROE 37.1% 37.1% - използвайки средния equity за годината

                          Може би трябва да си погледнеш числата и да провериш дали не делиш на equity в края на 2005. Струва ми се че точно това правиш и не е много правилно.

                          П.К., какво ме е грижа за този клиент? Фактът, че цифрите във финансовите отчети на БАКБ са най-добрите в БГ по всички важни показатели: капитализация, cost-to-income ratio, net interest margin. С изключение на BRIB имат може би и най-високия ROE, което е феноменално с тези високи нива на капиталова адекватност. A най ми харесва точно, че нямат клонова мрежа и поддържат ниски оперативни разходи. Бизнес моделът е солиден, друг въпрос е, че прекаляват с исканата цена за акциите. До 27-28 лева е ОК, оттам нататък е подарък за БАИФ според мене. Лошо няма, те са non-profit и пак ще ги инвестират в проекти в България. :-)

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от nns
                            Чудесно! Сега да ви кажа за бизнес модела на БАКБ - отиваш за кредит - не ти казват условията - дай всички документи - ние ще ти направим оферта - мин. лихва е 12%- първоначално "такса" 5% при отпускане на кредита върху цялата сума, до преди няколко години само те кредитираха малките хотели по морето на 25% год. лихва.
                            Според мен в тази банка ще останат умствено изостаналите клиенти и тези които вземат кредит за всичко друго но не и защото нямат пари /перачници и тн./ Не им се инвестира в развитие на клонова мрежа , постепенно образоване на клиентите , ако и за ипотечните кредити въведат закон да се посочват год. размер на разходите по кредита съвсем ще "сгъгнат". Искат да се отърват от бизнеса на максимална цена - умрял кон е за мен тази банка.
                            Dash , Nikola - как ще коментирате това мнение?:-)

                            Коментар


                            • BRIB BKAB
                              ROA 2.86% 6.32%
                              ROE 28.60% 30.98%
                              Net Profit Growth 235% 74%
                              Sales Growth 50.78% 37.71%

                              Interest Margin Growth 12.35% 48.46%

                              Тук вече въпрос на лично виждане, кой на кой показател ще обърне внимание. Бриб има наченки на инвестиционна банка, дали ще успеят да реализират такава печалба и догодина, зависи от treasury-то им. И двете банки ми харесват, но на този етап по-безрискова и пвчеливша си е БКАБ

                              Коментар


                              • А съществува ли нещо вярно в тезата, че ЕС налага публичност на банките от определен момент нататък
                                Погледнете повечето големи банки в Европа-те са публични

                                Коментар

                                Working...
                                X