IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от O2 Разгледай мнение
    Следва тепърва фондовете да инвестират пари
    В какво? Балона вече почна да спада

    Коментар


    • Следва тепърва фондовете да инвестират пари

      Коментар


      • Какво следва за Expat SOFIX ETF след тегленията на пари

        Добър анализ на Мариян, заслужава си да се изгледа видеото. Съглесен съм с мнението му относно основните акценти за фонда и БФБ. Хареса ми ремарка за еднопосочното движение на акциите през тази година и евентуалната промяна на тази тенденция. Интересни времена предстоят, независимо от посоката на СОФИКС.


        Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
        Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

        Коментар


        • Благодаря. Цифрата бе различна от 190, 40 или 230 и затова се замислих да не би.


          Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
          Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

          Коментар


          • От старите са, гледай долната таблица, където е 0

            Поръчки за покупки и продажби на дялове на фонда на първичен пазар до 15:00 часа на 16.12.2016 г.:
            Покупки 0 дяла
            Продажби 0 дяла

            Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
            За втори пореден ден тегления от Expat SOFIX ETF

            А на страницата им чета:

            Това от старите ли е или по - скоро трети пореден ден се тегли и то нови 160 000?


            Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
              За втори пореден ден тегления от Expat SOFIX ETF

              А на страницата им чета:

              Това от старите ли е или по - скоро трети пореден ден се тегли и то нови 160 000?


              Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
              Вероятно са от старите - броя при "общо дялове ' не е променен днес.

              Коментар


              • За втори пореден ден тегления от Expat SOFIX ETF

                А на страницата им чета:
                Поръчани дялове за обратно изкупуване 160 000
                Това от старите ли е или по - скоро трети пореден ден се тегли и то нови 160 000?


                Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
                Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
                  ... Ако този процент може значително да бъде намален за закупуване на ЕТФ - например на 0.1%, което не е невъзможно.....

                  Кайзер, няма как да стане това. Само комисионната на БФБ, която ИП й превеждат по всяка сделка е 0,1%.
                  Иначе аз търгувам на 0,25% и комисионната никога не ми е била решаваща за вземане на инвестиционно решение, при положение че дори и за дей трейдинг по-малко от 5% печалба не си заслужава играта и риска.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение

                    здравей, maretoff, ще се радвам да отговоря на всички разумни въпроси, които всеки инвеститор може да има.

                    Работата на индексния борсово търгуван фонд не е сложна. Ще се опитам да опиша процеса от самото начало. Във фонда чрез поръчки на първичен пазар могат да инвестират само маркетмейкърите и квалифицирани (основно институционални) инвеститори. Поръчките на първичен пазар се подават до 15:00ч всеки ден за изпъление по цена, равна на нетните активи на един дял към края на деня на поръчката. Те са по лотове от 10'000 дяла за маркетмейкърите и по 100'000 дяла за другите инвеститори. Поръчките на първичен пазар минават през сетълмент системата на Централен Депозитар (затова могат да се подават само от лица, които имат специални DVP - "delivery-versus-payment" - сметки). Централен Депозитар "дръпва" служебно парите от DVP сметката на инвеститора, подал поръчка за емитиране на нови дялове от фонда и превежда парите по DVP сметката на самия фонд, а в замяна доставя новите емитирани дялове от фонда по (под)сметката на инвеститора в Централен Депозитар. Това се случва на втория работен ден след деня на подаване на поръчката. В момента, в който фондът получи поръчка обаче, ние знаем, че парите със сигурност ще дойдат на T+2 и започваме да ги харчим още същия ден (да кажем между 15:00 и 17:00 ч, ако не сме знаели предварително за поръчката). Сетълментът на сделките на борсата за купуване на акции от SOFIX, които фондът извършва, са също T+2 и съвпадат със сетълмента на поръчките на първичен пазар, така че на Т+2 кешът, постъпващ от инвеститорите за емитиране на новите дялове, отива директно за плащане на покупките на фонда от борсата два дни преди това, без да се задържа излишно по сметки на фонда. Правим така, защото не искаме да държим излишен кеш в портфейла на фонда - това предизвиква отклонение от индекса (изоставане, когато индексът се качва и изпреварване, когато пада).

                    Фондът осчетоводява в портфейла си покупките (или продажбите) на акции от SOFIX в деня на покупката/продажбата (така е най-коректно за всички) и това се отразява на кеша и на нетната стойност на активите в края на деня на сделките. Кешът в страницата на фонда представяме като нетирана величина между същински парични наличности и задължения/вземания по сетълмент на сделки. Няма особена причина да се следи абсолютната стойност на този показател, по-скоро е по-интересна неговата относителна тежест в портфейла на фонда и дали тази тежест е под или над нашето целево ниво от около 10%. Ако е доста под това ниво, значи няма да харчим (да купуваме акции от SOFIX), а ако е доста над това ниво, значи, че сигурно ще търсим да купим индексни акции на пазара. Банката-депозитар на фонда е Юробанк (известна още с търговската си марка Пощенска банка). Тя потвърждава всеки ден нетната стойност на активите на фонда и през нея минават всички операции - покупки и продажби на акции от индекса, както и парични движения по записвания и обратни изкупувания на първичен пазар.

                    Споменаваш, че нещо "не ти е харесало в търговията" - би ли обяснил какво точно, за да се опитам да разсея притесненията ти? Търговията с акции на самия фонд на борсата не зависи от мениджъра на фонда разбира се - всеки участник на пазара си котира купува/продава в тази позиция както си иска - както е и с всяка друга акция на борсата. Всъщност това е може би акцията с най-пазарно поведение, защото тук няма мажоритари, всичко (100%) е фрийфлоут. За разлика от другите позиции на борсата (включително от индекса), тук има трима маркетмейкъри (сред най-големите брокери на пазара, между другото), които постоянно и задължително котират купува и продава в много тесни спредове (определено няма други такива спредове на нашата борса) и с голяма дълбочина, така че всеки може да влезе и излезе от позицията по всяко време при това без да мръдне значително цената. Причината за това е, че маркетмейкърите имат задължение да котират около т.н. "индикативна нетна стойност на активите за един дял", която се изчислява и публикува от борсата на всеки час. Това всъщност представлява портфейлът на фонда от края на предишния ден, актуализиран с текущите цени на акциите от SOFIX за съответния час. Това е важен механизъм, който гарантира, че цената на вторичния пазар не може да се разминава много от нетната стойност на активите на един дял (цената на първичен пазар) в края на деня. Разбира се разлики до 1-2 процента са възможни и това създава условия за спекулация между вторичен и първичен пазар (за тези, които имат достъп и до двата пазара), но в дългосрочен план това е без значение за масивия инвеститор. Това, което е от значение, е фондът да следва индекса. След месец на борсата вече можем да кажем, че това се вижда добре. През по-голямата част от този месец SOFIX мърдаше с процент-два нагоре и надолу, което е прекалено малко движение, за да се изследва в този кратък срок корелацията с фонда. Но все пак от графиката, която приложих в предишен пост, ясно се вижда силната корелация на цената на първичен пазар с индекса. Индексните ETF-и по принцип са добри инструменти за средносрочно и дългосрочно инвестиране, особено за непрофесионалните и по-малки инвеститори. Тогава се улавят добре дългите движения на пазара при гарантирана ликвидност на позицията и много по-добра диверсификация на риска. В месеците и годините напред това ще се види и с българския индексен ETF.

                    Надявам се да съм бил полезен."

                    За мен, написаното беше изключително полезно. Благодаря на nyankov.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
                      Господа управляващи фонда, Г-н Василев,

                      Хвърлям на масата една идея, която "идея" си нямам как и може ли да се реализира, но ако може да се случи смятам, че задължително ще се случат следните неща:
                      1. Значително ще се увеличи интересът във вашия фонд в широката общественост (или в частност в по-платежоспособната част от нея).
                      2. Ще се увеличи интересът от местните спекуланти.
                      3. Потенциално ще се увеличи и интересът отвън.
                      4. Всички тези точки по-горе ще увеличат значително ликвидността на вторичен пазар, а оттам и ще доведат то много по-малък спред buy/sell.

                      За какво става въпрос. В момента средните комисионни на вход и изход в дадена позиция (акция) в зависимост от използвания посредник за БГ е между 0.3-0.5% на транзакция, за всяка транзакция. Т.е. за вход и изход на вторичен пазар това струва на участниците между 0.6-1% от сумата (не отчитам печалба/загуба от транзакцията). Ако този процент може значително да бъде намален за закупуване на ЕТФ - например на 0.1%, което не е невъзможно, е много вероятно да се случат събитията описани по-горе (от 1-3). Тази идея не е налудничава, в момента е абсолютен факт на международните пазари. И Интерактив и Саксо предлагат много по-ниски комисионни при закупуване на ЕТФ-и. Сигурно и всички други.

                      Аз само и накратко ще опиша защо според мен това ще повлияе на родните спекуланти (или поне за мен със сигурност). В голям процент от случаите когато се затваря една или друга дълга позиция човек го прави защото дадената позиция е достигнала някакъв таргет. И когато това е факт, изведнъж се появявт свободни пари. Ако общата комисионна за закупуването на ЕТФ-а е 0.2%, спокойно бих паркирал парите там, докато не реша какво искам да правя.

                      Та така. Не знам как това може да бъде реализирано, сигурно с много разговори с ИП-та. Но ако едно голямо ИП поддаде, това неминуемо ще създаде във времето насочване на клиенти към него, и другите ИП-та ще бъдат принудени да се съобразят с новата реалност да не губят бизнес.

                      Просто мисли по темата. Та така, дано са от полза.

                      С уважение,

                      Кайзерът




                      Уважаеми Кайзер,
                      Ние не сме инвестиционен посредник. Вашето предложение е към брокерите. Това е все едно да помолите продавачите на автомобили да намалят цените, за да се продават повече бройки - няма лошо. Конкуренцията на пазара е и на полето на по-ниски комисиони.
                      Поздрави, Николай

                      Коментар


                      • от преди няма и два месеца

                        Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение

                        здравей, maretoff, ще се радвам да отговоря на всички разумни въпроси, които всеки инвеститор може да има.

                        Работата на индексния борсово търгуван фонд не е сложна. Ще се опитам да опиша процеса от самото начало. Във фонда чрез поръчки на първичен пазар могат да инвестират само маркетмейкърите и квалифицирани (основно институционални) инвеститори. Поръчките на първичен пазар се подават до 15:00ч всеки ден за изпъление по цена, равна на нетните активи на един дял към края на деня на поръчката. Те са по лотове от 10'000 дяла за маркетмейкърите и по 100'000 дяла за другите инвеститори. Поръчките на първичен пазар минават през сетълмент системата на Централен Депозитар (затова могат да се подават само от лица, които имат специални DVP - "delivery-versus-payment" - сметки). Централен Депозитар "дръпва" служебно парите от DVP сметката на инвеститора, подал поръчка за емитиране на нови дялове от фонда и превежда парите по DVP сметката на самия фонд, а в замяна доставя новите емитирани дялове от фонда по (под)сметката на инвеститора в Централен Депозитар. Това се случва на втория работен ден след деня на подаване на поръчката. В момента, в който фондът получи поръчка обаче, ние знаем, че парите със сигурност ще дойдат на T+2 и започваме да ги харчим още същия ден (да кажем между 15:00 и 17:00 ч, ако не сме знаели предварително за поръчката). Сетълментът на сделките на борсата за купуване на акции от SOFIX, които фондът извършва, са също T+2 и съвпадат със сетълмента на поръчките на първичен пазар, така че на Т+2 кешът, постъпващ от инвеститорите за емитиране на новите дялове, отива директно за плащане на покупките на фонда от борсата два дни преди това, без да се задържа излишно по сметки на фонда. Правим така, защото не искаме да държим излишен кеш в портфейла на фонда - това предизвиква отклонение от индекса (изоставане, когато индексът се качва и изпреварване, когато пада).

                        Фондът осчетоводява в портфейла си покупките (или продажбите) на акции от SOFIX в деня на покупката/продажбата (така е най-коректно за всички) и това се отразява на кеша и на нетната стойност на активите в края на деня на сделките. Кешът в страницата на фонда представяме като нетирана величина между същински парични наличности и задължения/вземания по сетълмент на сделки. Няма особена причина да се следи абсолютната стойност на този показател, по-скоро е по-интересна неговата относителна тежест в портфейла на фонда и дали тази тежест е под или над нашето целево ниво от около 10%. Ако е доста под това ниво, значи няма да харчим (да купуваме акции от SOFIX), а ако е доста над това ниво, значи, че сигурно ще търсим да купим индексни акции на пазара. Банката-депозитар на фонда е Юробанк (известна още с търговската си марка Пощенска банка). Тя потвърждава всеки ден нетната стойност на активите на фонда и през нея минават всички операции - покупки и продажби на акции от индекса, както и парични движения по записвания и обратни изкупувания на първичен пазар.

                        Споменаваш, че нещо "не ти е харесало в търговията" - би ли обяснил какво точно, за да се опитам да разсея притесненията ти? Търговията с акции на самия фонд на борсата не зависи от мениджъра на фонда разбира се - всеки участник на пазара си котира купува/продава в тази позиция както си иска - както е и с всяка друга акция на борсата. Всъщност това е може би акцията с най-пазарно поведение, защото тук няма мажоритари, всичко (100%) е фрийфлоут. За разлика от другите позиции на борсата (включително от индекса), тук има трима маркетмейкъри (сред най-големите брокери на пазара, между другото), които постоянно и задължително котират купува и продава в много тесни спредове (определено няма други такива спредове на нашата борса) и с голяма дълбочина, така че всеки може да влезе и излезе от позицията по всяко време при това без да мръдне значително цената. Причината за това е, че маркетмейкърите имат задължение да котират около т.н. "индикативна нетна стойност на активите за един дял", която се изчислява и публикува от борсата на всеки час. Това всъщност представлява портфейлът на фонда от края на предишния ден, актуализиран с текущите цени на акциите от SOFIX за съответния час. Това е важен механизъм, който гарантира, че цената на вторичния пазар не може да се разминава много от нетната стойност на активите на един дял (цената на първичен пазар) в края на деня. Разбира се разлики до 1-2 процента са възможни и това създава условия за спекулация между вторичен и първичен пазар (за тези, които имат достъп и до двата пазара), но в дългосрочен план това е без значение за масивия инвеститор. Това, което е от значение, е фондът да следва индекса. След месец на борсата вече можем да кажем, че това се вижда добре. През по-голямата част от този месец SOFIX мърдаше с процент-два нагоре и надолу, което е прекалено малко движение, за да се изследва в този кратък срок корелацията с фонда. Но все пак от графиката, която приложих в предишен пост, ясно се вижда силната корелация на цената на първичен пазар с индекса. Индексните ETF-и по принцип са добри инструменти за средносрочно и дългосрочно инвестиране, особено за непрофесионалните и по-малки инвеститори. Тогава се улавят добре дългите движения на пазара при гарантирана ликвидност на позицията и много по-добра диверсификация на риска. В месеците и годините напред това ще се види и с българския индексен ETF.

                        Надявам се да съм бил полезен.
                        destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение
                          Относно компанията за месо.

                          Уважаеми Профит и други участници във форума,

                          Отдавна се колебая как да постъпя с многократните въпроси по темата за месото. Много пъти изпитвах порив да взема да напиша много детайли по този казус. Но в крайна сметка реших следното:
                          - Форумът е озаглавен Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Това е достатъчно актуална и значима тема. Ако започнем да пишем по всички други въпроси, това няма да е полезно.
                          - Компанията за месо е тема отпреди 5-6 години. Този казус е един от най-незначимите, с които съм се занимавал през живота си в различни качества и може би не попада в Топ 100. Ако това е най-големият проблем, значи трябва да съм спокоен. Чудя се защо никой не се сети да спомене приватизацията на БТК (2004) и листването й на борсата (2005), създаването на индекса Warburg Sofia Index (1997) - далеч преди да има SOFIX и т.н. Може би повечето хора са доста млади, за да помнят.
                          - Форумът също така не трябва да се занимава с конкретен човек - не заслужавам такова внимание и си имам достатъчно друга работа. След няколко седмици (не съм сигурен за дата) ще е готова новата визия на нашия сайт. Препоръчвам да се запознаете с биографиите на младите ни и изключително талантливи колеги. С тях би се гордяла всяка компания и те ще бъдат много по-интересни за капиталовия пазар през следващите години.
                          - Все пак, не бягам от темата и имам какво да кажа, но не тук. Ще отговоря на всеки от вас, който ми пише на nikolay.vassilev@expat.bg. Няколко от вас вече го направиха и за мен беше удоволствие да се запозная с тях лично.

                          С това считам въпроса за затворен. Желая ви успех в търговията с финансови инструменти. Дано този форум е активен още много години, което означава, че ЕТФ-ът върви напред.

                          Поздрави, Николай
                          Да разбираме следното:
                          1. избягвате и омаловажавате провала си с МЕКОМ.
                          2. избягвате публично да обсъждате точно тази част от кариерата на Експатките, надявайки се на ... какво? къса памет? че то беше вчера, хората това запомниха от вас. тайни обсъждания през мейли ли са вашия начин на комуникация, екс-министре, лице на експат? то си е показателно, мисля.
                          3. запознати сме с вашата биография, както и с тази на вашето вице като министър. я, ама то ви било колега и сега... ти да видиш.

                          Коментар


                          • Господа управляващи фонда, Г-н Василев,

                            Хвърлям на масата една идея, която "идея" си нямам как и може ли да се реализира, но ако може да се случи смятам, че задължително ще се случат следните неща:
                            1. Значително ще се увеличи интересът във вашия фонд в широката общественост (или в частност в по-платежоспособната част от нея).
                            2. Ще се увеличи интересът от местните спекуланти.
                            3. Потенциално ще се увеличи и интересът отвън.
                            4. Всички тези точки по-горе ще увеличат значително ликвидността на вторичен пазар, а оттам и ще доведат то много по-малък спред buy/sell.

                            За какво става въпрос. В момента средните комисионни на вход и изход в дадена позиция (акция) в зависимост от използвания посредник за БГ е между 0.3-0.5% на транзакция, за всяка транзакция. Т.е. за вход и изход на вторичен пазар това струва на участниците между 0.6-1% от сумата (не отчитам печалба/загуба от транзакцията). Ако този процент може значително да бъде намален за закупуване на ЕТФ - например на 0.1%, което не е невъзможно, е много вероятно да се случат събитията описани по-горе (от 1-3). Тази идея не е налудничава, в момента е абсолютен факт на международните пазари. И Интерактив и Саксо предлагат много по-ниски комисионни при закупуване на ЕТФ-и. Сигурно и всички други.

                            Аз само и накратко ще опиша защо според мен това ще повлияе на родните спекуланти (или поне за мен със сигурност). В голям процент от случаите когато се затваря една или друга дълга позиция човек го прави защото дадената позиция е достигнала някакъв таргет. И когато това е факт, изведнъж се появявт свободни пари. Ако общата комисионна за закупуването на ЕТФ-а е 0.2%, спокойно бих паркирал парите там, докато не реша какво искам да правя.

                            Та така. Не знам как това може да бъде реализирано, сигурно с много разговори с ИП-та. Но ако едно голямо ИП поддаде, това неминуемо ще създаде във времето насочване на клиенти към него, и другите ИП-та ще бъдат принудени да се съобразят с новата реалност да не губят бизнес.

                            Просто мисли по темата. Та така, дано са от полза.

                            С уважение,

                            Кайзерът





                            Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

                            Коментар


                            • Знам каква беше борсата преди появата на фонда и каква е сега! Коренна промяна и то само за няколко месеца! Браво на фонда за усилията да съживят БФБ. Всички имаме интереса да се развива БФБ и засега само тези пичове правят нещо смислено! Успех!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

                                Уважаеми Наивник,

                                Тук се развеселих и сте прав. Пиша си името за съжаление така, както ми издадоха първия международен паспорт през 1990 г. и както са ми дипломите. Не давам добър пример и този ми грях е по-голям...
                                Нищо лично!
                                Респект за присъствието ТИ /все пак сме само никове/ тук.
                                Но не очаквай само цветя и рози.

                                И обърнете внимание на поддържащите фейсбук страницата, защото такива картинки са меко казано несериозни.

                                Коментар

                                Working...
                                X