IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от 4850 Разгледай мнение
    "Честито" на печелившити!

    Жалка картинка е Бг реалността!
    +1

    Oчаквано и неприятно.

    Този път и КФН ни предаде.

    Предложенията на фирмичката от Еврохолд са внесени в КФН още на 18.8.2022 г.,но никой не е сметнал за необходимо да информира инвеститорите в публичните дружества по законоустановените начини и срокове.
    По този начин ни лишават от възможността за обжалване преди КФН да вземе решение.

    Цената 303,55 лв. е определена по 2 метода :

    1.Дисконтирани парични потоци - 70 % - 268,57 лв. цена на акция, като са заложили доста измислени данни.
    Примерно: намаляване на цената на тока през 2024г – с 35,7 %, през 2025 г - с 19,1 % и през 2026 г – с 2,5 % . Съответно са намалили и очакваните парични потоци.

    2.Нетната стойност - 30 % - 385,16 лв. на акция, като не са ползвали последния излязъл отчет на дружеството както е по наредба ,а предния .
    - казват,че активите били силно неликвидни ,но пропускат че дружеството е 100% монополист на пазара си.
    - заемите на дружеството към фирмички на Еврохолд са с почти 2 пъти по-висока лихва ,от заема към ЕБВР.

    Метода на пазарните аналози не го ползват, защото нямало такива ,а същевременно сравняват кредитните рейтинги в България и Германия. Защо не взеха цените на дружество ЕОН –Германия или което и да е Европейско електроразпределително дружество – нали сме в обединена Европа според тях.

    Вероятно има и много други проблемни моменти в предложението ,но за краткото време , което му отделих – толкова.

    Коментар


    • "Честито" на печелившити!

      Жалка картинка е Бг реалността!

      Коментар


      • Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани Б.В.
        Друга нерегулирана информация
        13:23
        „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани” Б.В., регистрирано във Фирмения регистър при Търговско–промишлената камара на Кралство Нидерландия под № 75462788, със седалище и адрес на управление: Кралство Нидерландия, Амстердам, 1043 AP, ул. „Басисвег“ 10, в качеството си на предложител по чл. 157а, ал. 1 от ЗППЦК, публикува Предложение за изкупуване на акции на останалите акционери на „Електроразпределителни мрежи Запад” AД, ЕИК 130277958, одобрено с решение по Протокол № 61 от 25.08.2022г. на заседание на Комисията за финансов надзор, с което предложителят изпълнява задължението си по чл. 157а, ал. 6, във вр. с чл. 154, ал. 1 от ЗППЦК и чл. 44г във вр. с чл. 24, ал. 1, т. 15 от НАРЕДБА № 13 от 22.12.2003 г. за търгово предлагане за закупуване и замяна на акции („Наредба № 13“) за публикуване на съобщение за предложението за изкупуване и съществените му условия.

        Брой акции, обект на Предложението за изкупуване: 14 416 броя;
        Предлагана цена на акция: 303,55 лева;
        Срок за приемане на Предложението за изкупуване: Предложение за изкупуване не изисква приемането му от акционерите на „Електроразпределителни мрежи Запад” AД;
        Началната дата на процедурата по изкупуване: 29.08.2022 г.
        Крайната дата на процедурата по изкупуване: 07.09.2022 г.
        Ред, срок и начин за прехвърляне на собствеността върху акциите и за заплащане на цената от Предложителя: съгласно процедурата, описана в Раздел VII.2.„Ред, срок и начин за прехвърляне на собствеността върху акциите и за заплащане на цената от Предложителя“ на Предложението за изкупуване

        Лицата, чиито акции ще бъдат придобити от Предложителя вследствие на Предложението за изкупуване, се определят в края на втория работен ден, следващ деня на спиране на търговията с акции на „Електроразпределителни мрежи Запад” AД на регулиран пазар, с оглед приключване на сетълмента по сделките, сключени преди спиране на търговията с акции на „Електроразпределителни мрежи Запад” AД, като „Централен депозитар“ АД изготвя изричен списък на лицата, чиито акции ще бъдат придобити от Предложителя вследствие на Предложението за изкупуване и брой притежавани от тях акции.

        Акциите, обект на Предложението за изкупуване, се прехвърлят на Предложителя едновременно с плащането на цената им по специалната банкова сметка, открита от Предложителя в полза на акционерите, чиито акции са обект на принудителното изкупуване, в „ТИ БИ АЙ Банк“ ЕАД, IBAN BG13TBIB931080A07WNG02 и независимо от волята на акционерите.

        Правото на акционерите да получат цената на акциите може да бъде упражнено в рамките на общия петгодишен давностен срок, започващ да тече от датата, на която е изтекъл срокът от 7 работни дни от дата на публикуване на предложението (т.е. от 08.09.2022г., включително), след което това право се погасява по давност и непотърсените суми остават в Предложителя.

        Плащането на цената на акциите ще да бъде извършено в горепосочения срок, а именно пет години, считано от 08.09.2022г. включително, чрез офиса на „ТИ БИ АЙ Банк“ ЕАД, находящ се в гр. София, кв. Лозенец, ул. „Димитър Хаджикоцев“ № 52-54, както и чрез всички други офиси и филиали на Банката на територията на Република България извън град София. Информация за офисите на Банката е налична на следния електронен адрес: https://tbibank.bg/

        Съгласно чл. 119, ал. 1, т. 4 от ЗППЦК при изкупуване на всички акции с право на глас в Общото събрание на „Електроразпределителни мрежи Запад” AД съгласно чл. 157а от ЗППЦК, същото престава да бъде публично от решението на КФН за отписване от регистъра на публичните дружества по чл. 30, ал. 1, т. 3 от Закона за Комисията за финансов надзор, воден от КФН.

        Търговото предложение е достъпно за акционерите на „Електроразпределителни мрежи Запад” AД на адреса на управление на търговия предложител - Кралство Нидерландия, Амстердам, ул. „Басисвег“ 10, 1043 AP, на служебния адрес на Директор А на дружеството Милен Асенов Христов – Република България, гр. София, бул. „Христофор Колумб“ № 43, на адреса на управление на упълномощения инвестиционен посредник

        Коментар


        • Първоначално изпратено от noko6 Разгледай мнение
          До 3 месеца след търговото могат да отправят предложение за изкупуване и ако КФН го одобри,до 7 дни май беше ще ни дръпнат акциите.Надявам се това да не стане,а и вече имаме правен интерес да обжалваме цената пред ВАС.
          Срока им е 17.09.2022 г., преди това трябва одобрена цена от КФН, просто настана тишина и се чудех, дали не са направили някоя врътка, която да съм пропуснал. Благодаря!

          Коментар


          • До 3 месеца след търговото могат да отправят предложение за изкупуване и ако КФН го одобри,до 7 дни май беше ще ни дръпнат акциите.Надявам се това да не стане,а и вече имаме правен интерес да обжалваме цената пред ВАС.

            Коментар


            • Здравейте господа и дами, някой има ли представа, приблизително кога ще ни "вземат" акциите. Благодаря!

              Коментар


              • Никой ли не знае какво е станало на събранието.Нищо не е публикувано и по сайтовете.

                Коментар


                • Някой не беше ли вчера на събранието?Имаше ли изобщо и какво решиха за дивидента?

                  Коментар


                  • По-малко от половината акции са приели търговото и за да отпишат дружеството трябва да изкупят останалите акции.Сега вече имаме правен интерес и можем да обжалваме оценката.Не е много ясен текста на ал.1 и има някакво основание да се обжалва и правото им да отправят търгово по чл.157а.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от hommedome Разгледай мнение
                      https://www.banker.bg/upravlenie-i-b...-i-elektrohold

                      Енергийният подхолдинг на „Еврохолд“ също така ще поиска да изкупи и останалите акции в двете компании, които все още не притежава. По този начин EEEC ще увеличи участието си в капитала на двете дружества до 100 процента. Енергийният подхолдинг на „Еврохолд“ планира да отпише двете дружества от регистъра на публичните компании.
                      Сега друго не ни остава освен да чакаме да се осерат в Румъния,което ще помъкне целия холдинг еврохолд към бездната.

                      естествено ще ги чакалим и за формални нарушения при пенсионния им фонд,застраховането и пред КЕВР естествено.

                      въобще ще наблюдаваме и чакаме да влезем в полезрението на евронадзора..

                      само в България може някой да ти вземе акциите насила и да ти плати ако реши след 7 работни дена.

                      Коментар


                      • https://www.banker.bg/upravlenie-i-b...-i-elektrohold

                        Енергийният подхолдинг на „Еврохолд“ също така ще поиска да изкупи и останалите акции в двете компании, които все още не притежава. По този начин EEEC ще увеличи участието си в капитала на двете дружества до 100 процента. Енергийният подхолдинг на „Еврохолд“ планира да отпише двете дружества от регистъра на публичните компании.

                        Коментар


                        • Кой нетърпеливко продава една седмица преди плащането, 8 лв. по ниско от цената на търговото?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение

                            Според мен срока е до 17.6.включително ,ако ми е вярно броенето. По принцип срока е 28 дена след обнародване на търговото в Екстри-те - всеки сам си решава какво да прави.

                            След този срок има 2- 3 месеца, през които пак са длъжни да ти изкупятт акциите на същата цена

                            Аз лично - ще си оставя акции .

                            След това могат да подадат до КФН заявление да не е публично дружество и да го спрат от търговия на БФБ.

                            При енерго про мрежи са ни взели акциите насила 1 месец след като е приключило търговото и са ни платили по цената на търговото,без удържане на комисионни.
                            Парите бяха приведени в инвестиционния посредник без каквито и да било уведомления.

                            Някой ще приме ли търговото?Ако повече от половината акции приемат,то могат да го отпишат и без да ни изкупуват акциите.Кофти е,че като го отпишат по-трудно ще се излиза от позоцията,но пък сигурно ще има дивиденти всяка година.Ако го отпишат,до 3 месеца след това търгово,акционер може да поиска да му изкупят акциите по същата цена и до един месец трябва да го направят.Така може хем да се вземе дивидент,ако го предложат и гласуват на събранието,хем после да се продадат акциите.Обаче тази сделка ще е на ОТС,няма да е в резултат на търгово и ще е облагаема,вероятно.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение

                              Taka e.

                              Това стана ясно още след като и последните пенсионни дружества - ЦКБ"Сила" и Съгласие предадоха интересите на своите вложители , а покрай тях и нашите

                              Затова - внимавайте къде се осигурявате и къде си влагате парите!
                              Все пак по-скъпо с около 10на % ги дадоха от тези на Доверие.... верно требе да внимаваме.....

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Ето какво ми отговориха на имейла от ЧЕЗ..


                                https://ermzapad.bg/documents/3655/1...20.05.2022.pdf
                                Taka e.

                                Това стана ясно още след като и последните пенсионни дружества - ЦКБ"Сила" и Съгласие предадоха интересите на своите вложители , а покрай тях и нашите

                                Затова - внимавайте къде се осигурявате и къде си влагате парите!

                                Коментар

                                Working...
                                X