Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Първоначално изпратено от bghighlander Разгледай мнение

  Демографската картина говори - НЕ!
  и картината на комисионните говори НЕ !!!!

  Коментар


  • КАК СА УСПЕЛИ ДА РЕАЛИЗИРАТ ТАКЪВ ПРИРАСТ !!!
   Пенсионните фондове генерират доходност от над 4% към края на юни


   -" Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване покриват минималната доходност, заложена от КФН"


   http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...a-iuni-243470/

   Коментар


   • Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    още ли си мислите, че ще имате песния от някъде?
    Демографската картина говори - НЕ!
    Last edited by bghighlander; Вчера, 16:14.

    Коментар


    • още ли си мислите, че ще имате песния от някъде?

     Коментар


     • Първоначално изпратено от *M*M* Разгледай мнение
      Най - ощетени са категорийните работници ( не говоря за полиция, пожарна и военни ), т.е. тези който са първа категория и са с висок доход и са на светло - осигуровката им е максималната. След като се пенсионират получават пенсия, която е таван около 900 лв. , а пък са осигурявани въхру 2600лв. доход и от НОЙ им изчисляват около 1400 лв. пенсия според осигурителните вноски, но им дават с 500лв по- малко. Ами защо са си давали здравето? На колко роми държавата дава пари от неговите? Съдба Българска!
      Още една причина, поради която ПФ са ного по-справедливи. От ПФ няма да ти кажат: "ного ти е голяма партидата, не може да вземаш 1400 кинта пенсия, къф си ти, бе? 900 лв ще ти дадем, аре - бегай."

      Ако осигуряващите се на максимум имаха възможност да правят туй само в ПФ, дали нямаше масово да избягат от Ной? ЗАЩО се допуска бягство само в едната посока?

      ЗАЩОТО лесно е Ной да подлъгва хората да им дадат ГОТОВИТЕ си пари, натрупани и увеличени в ПФ, но ако Ной трябва да вади пари, за да ги прехвърля към ПФ, съобразно желанието на хората, ОТКЪДЕ ЩЕ ГИ ВЗЕМЕ?


      ЪРМ ?????
      Last edited by Императорът; 20.07.2017, 22:34. Причина: ЪРМ?
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
       Ако доживея до 80 - тогава - като ми спре пенсията по УПФ, ще мисля как да си преразпределя наново парите, от ДПФ-партидата.
       Ако доживееш до 80 пенсията ще ти бъде една от последните грижи. Като имаш за хляб и кисело мляко за друго няма да мислиш

       Коментар


       • Най - ощетени са категорийните работници ( не говоря за полиция, пожарна и военни ), т.е. тези който са първа категория и са с висок доход и са на светло - осигуровката им е максималната. След като се пенсионират получават пенсия, която е таван около 900 лв. , а пък са осигурявани въхру 2600лв. доход и от НОЙ им изчисляват около 1400 лв. пенсия според осигурителните вноски, но им дават с 500лв по- малко. Ами защо са си давали здравето? На колко роми държавата дава пари от неговите? Съдба Българска!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

         Сравняват се двата достъпни ВИ варианта на осигуряване. Ако не желаете, не ги сравнявайте и си получете 2 пенсии, задължително по-малки от една.         И аз това казвам :

         1) Пенсиите от НОИ са мизерни и ще останат недостатъчни
         2) Ако пък се осигуряваш и в УПФ, двете ти пенсии ще са още по-малко
         3) Решението е допълнително спестяване и инвестиране извън пенсионните фондове

         ама Импето не можел.

         Който не знае как - да пита
         .​​​​​​​
         Ей-това беше ного забавно. И ми го казва човек, който твърди, че 0.00 лева (колкото има всеки осигуряващ се в Ной) имали 3% годишна доходност. Също толкова вярно ще е, ако кажете и 300% доходност.

         Боже-боже-боже.

         Тъкмо сега - октомврий - празнувам 20 години от първата си борсова сделка и 20 години работа с моят посредник. Ще им занеса бонбони.

         Интересно ще е да сметна книжа от колко компании съм притежавал или притежавам, ама не ми се занимава.
         Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

         Коментар


         • Първоначално изпратено от T3 Разгледай мнение

          LChristoff, пенсиите от УПФ по закон пожизнени ли са или не (т.е. докато свършат парите по партидата)? И дали имате идея всъщност каква доходност ти дава ДОО (което разбира се зависи от колко дълго живееш и каква е индексацията), но дали сте изчислявал доходността в "инвестиция" в ДОО за някакъв примерен период?
          Пожизнени са - защото такъв е законът и това е написано в договорите. Разбира се - и наследяеми. Това може да бъде проблем на пръв поглед (ако много хора решат да живеят прекалено дълго) но е въпрос и на актюерски сметки. Ако актюерите заложат прогнозна продължителност на живота 108 години - не мисля, че ще има проблем - казвам драстическа цифра, за да стане ясна идеята ми. Разбира се - най-правилно е при ДПФ - човекът си избира или ниска пожизнена, или по-голяма срочна. Аз - теоретически - бих комбинирал УПФ и ДПФ. УПФ - 15-годишна срочна пенсия, от ДПФ да получавам само доходността ежемесечно. Ако доживея до 80 - тогава - като ми спре пенсията по УПФ, ще мисля как да си преразпределя наново парите, от ДПФ-партидата.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

          Коментар


          • Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
           Моля за разяснение, че не вдявам :

           Г-н Христосков е записан да казва :

           1) "Категорично сборът от двете пенсии – от НОИ и от избрания от осигуреното лице универсален пенсионен фонд е по-голям от единствена пенсия от общественото осигуряване. Това многократно се доказа с конкретни изчисления."

           и по-долу

           2) "По мои [на г-н Христосков] приблизителни изчисления вече пенсиониралите се лица главно от силовите ведомства, преведоха в НОИ средно около 7 хил. лева, а задълженията на института към тях от увеличената им пенсия е близо 40 хил. лева при един 25-годишен период на получаване на пенсията.

           Та въпросите ми са:
           1) Виждал ли е някой едно от "многократните" изчисления и би ли ме насочил?
           2) Значи давам аз 7 000 лв. партида в УПФ, срещу което очаквам да получа 40 000 лв. за 25 години. Според вас при тези изчисления на авторитетния експерт г-н Христосков, моите две пенсии повече или по-малко от една ще са?

           Питам само
           И аз питам само: тия ушовците колко осигуровки са платили, че да вземат баси пенсиите - и то не 25 - а по-скоро 30-35 години, щото те се пенсионират млади-млади? Плащат друг път - НИЩО не плащат - те са една от причината за крахът на Ной - лица които реално не са внасяли осигуровки, около например 38% от животът си са пенсионери със сосни пенсии - а хора, дето по 35-40 години са снасяли и ще снасят на Ной, накрая - стъри и съсипани - ще се озъбват средно 2 години след достигане на заветната пенсия. Това е грабеж в полза на туфлеците, чиито жертви са нормалните хора. Много ясно е - че една пенсия от Ной ще е повече от две - защото от УПФ човек получава според вноските си - а не защото е от някаква специална професия - гавазин на управляващите.

           така че: нека който иска - да може да се осигурява само в Ной, ама и който иска - да може да се само в ПФ. Да видим хората, заставени да работят до 65-68-годишна възраст - докато турят старешки памперси - кое ще си изберат- това ли - дето като се озъбят, поне парите им ще останат за децата - или това, дето като се озъбят, парите им ще изчезнат в нищото - т.е. за 30-годишните пенсии на хрантутниците.
           Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

           Коментар


           • Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение

            Г-н Христов, а смятали ли сте човек от силовите ведомства колко осигуровки е платил ТОТАЛ и колко пенсия ще получи ТОТАЛ? При средна продължителност на живота. Не се заяждам, питам сериозно. Няма значение размера на заплатата, по ваш избор.
            Не - не съм. И смятам, че пенсии може и трябва да се изплащат само срещу направени осигурителни вноски, без значение от вида пенсионна с-ма - разходна или капиталова.
            Хората, за които се преценява, че работят в тежки, вредни или рискови условия, трябва да се компенсират по достойнство, но не през пенсиите.

            Но ме карате да навлизам в територия, която избягвам, а именно да споделям каква според мен трябва да е пенсионната с-ма

            Аз съм си поставил и решил по-проста задача : Какви са последиците от действащата нормативна уредба - щото това е трябвало да бъде направено преди да се гласува КСО от някой друг, но не е направено. Затова го направих аз и споделям резултатите. Съжалявам, че не Ви харесват, на мен - също.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение
             Не знам въобще какво се сравнява тук изобщо. Ако дупките в УПФ се запълваха от бюджета на държавата, както е с НОИ, какво щяхте да коментирате г-н Христофф? Ясно е, че има проблеми в УПФ, но решението не е НОИ със сигурност.
             Сравняват се двата достъпни ВИ варианта на осигуряване. Ако не желаете, не ги сравнявайте и си получете 2 пенсии, задължително по-малки от една.

             Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение
             Ясно е, че има проблеми в УПФ, но решението не е НОИ със сигурност.
             И аз това казвам :

             1) Пенсиите от НОИ са мизерни и ще останат недостатъчни
             2) Ако пък се осигуряваш и в УПФ, двете ти пенсии ще са още по-малко
             3) Решението е допълнително спестяване и инвестиране извън пенсионните фондове

             ама Импето не можел.

             Който не знае как - да пита.​​​​​​​

             Коментар


             • Първоначално изпратено от T3 Разгледай мнение

              LChristoff, пенсиите от УПФ по закон пожизнени ли са или не (т.е. докато свършат парите по партидата)? И дали имате идея всъщност каква доходност ти дава ДОО (което разбира се зависи от колко дълго живееш и каква е индексацията), но дали сте изчислявал доходността в "инвестиция" в ДОО за някакъв примерен период?
              По закон пенсиите от УПФ са и пожизнени и наследяеми. Нещо като дървено желязо. "Неуредена фаза на изплащане", означава точно това - не се знае ще ли са пожизнени или ще се наследяват. Просто казвам, че към днешна дата пари за пожизнени пенсии в дружествата и фондовете няма.

              Да, смятал съм колко е "доходността" на вноските в НОИ : 3 % годишно - реални и ако получаваш пенсия от НОИ 15 години (При изчисляване пенсии на мъже и жени, КФН разпорежда на дружествата да ползват срок на получаване на пенсия 15.86 г. за мъжете и 19.14 г. за жените - и то за 65-годишни мъже и жени) Тези 3 % са реални - след инфлацията

              Реално, след инфлацията, осигурените в УПФ са получили за 2002-2016 г. +0.85 % на година.

              За да имат 2 пенсии равни на 1 тези, които са започнали да се осигуряват през 2002 и ще се пенсионират през 2042, трябва да получат 4.4 % РЕАЛНА доходност от УПФ средногодишно през 2017-2041, което по скромното ми мнение, може да стане на кукуво лято.

              Ако желаете да проверите тези резултати, те са публични, за разлика от голословните твърдения на заинтересовани (от вашите такси) лица и псевдоексперти.

              Christoff, Lubomir, (Не)адекватност на пенсиите в България (August 17, 2016). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=2825011
              Last edited by LChristoff; 20.07.2017, 18:28.

              Коментар


              • Не знам въобще какво се сравнява тук изобщо. Ако дупките в УПФ се запълваха от бюджета на държавата, както е с НОИ, какво щяхте да коментирате г-н Христофф? Ясно е, че има проблеми в УПФ, но решението не е НОИ със сигурност.
               Last edited by johny-bravo; 20.07.2017, 17:37.

               Коментар


               • Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

                Много интересно интервю ! Вж. коменатрите ми под него, за да не ги повтарям и тук.

                Текстът, който си удебелил, съдържа отговора на въпроса ти:
                Аз смятам и докладвам резултати по действащата нормативна уредба. Когато тя се промени, ще направя сметките отново и ще докладвам. Г-н Христосков разсъждава по въпроса дали тя е справедлива или не. И какво би станало ако би била друга ... Като в онази приказка, "ако баба ми беше с краката нагоре", ама не е...

                Вас бих посъветвал следното: Да не вярвате нито на "набедени", нито на "купени" експерти, а да си дадете труда да разберете какви точно биха могли да бъдат последиците от едно или друго ВАШЕ решение, като - ако смятате, че ще е за Ваше добро - да се обърнете за професионален съвет. Иначе може да ви излезе доста скъпо четенето на форуми и интервюта от общ характер.

                Така направи един човек, който вече е придобил право на пенсия и установи
                - Намаление на пенсията от ДОО - 110 лв. на месец
                - Възможна пенсия от УПФ (и то без такси и без да е пожизнена, защото в момента УПФ-тата нямат пари за пожизнени пенсии) + 60 лв.
                - Две пенсии - с 50 лв. на месец по-малко от една. И с 600 лв. на година.

                Това е.
                LChristoff, пенсиите от УПФ по закон пожизнени ли са или не (т.е. докато свършат парите по партидата)? И дали имате идея всъщност каква доходност ти дава ДОО (което разбира се зависи от колко дълго живееш и каква е индексацията), но дали сте изчислявал доходността в "инвестиция" в ДОО за някакъв примерен период?

                Коментар

                Working...
                X