IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Химко АД (HIMKO)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• izvinqvai 4e ti sbarkah imeto,priemi li4nite mi izvineniq,no tozi variant mi se izkristalizira,a pri nego Himko 6te e nagore i bqh razvalnuvan

Коментар

• zdr Speco,iskam prosto da vi kaja 4e ima golqma veroqtnost Himko da bade preustapen na Rao ot Gazprom,koito moje da razvie TEZ-a mu dori,ako Rusiq stroi Belene.

Коментар

• firmata e Rao,koqto nadali e o4akvala da polu4i vsi4ki Tez-ove i zatova dava i tolkova golqma zena.Himko moje bi i e kato rezerven variant,ni6to 4udno da razvie Tez-a na himko,ako se dobere do nego.Tova zavisi ot Rusiq.

Коментар

• ХЕЙ БУРОВ,

Какви са тези глупости?

Коментар

• Qsno e 4e Gazprom i Rao sa ikonomi4eski i politi4eski orajiq na Rusiq.Az priemam,4e pazarat v Bg e blagopriqten za tqh,kakto v ikonomi4eski plan,taka i v politi4eski.Prez 2004 Gazprom vzema Himko i pravi usluga na darjavata,obe6tava i 500 mln kubika gaz na preferenzialni zeni kato garanziq za namereniqta si.O4akva oba4e i golqma usluga-AEZ BELENE,tuk tq podsilva natiska si s vtora usluga,kato ne vdiga i zenata na gazta,makar tvardata neina politika.Prez 2005 druga golqma ruska firma pravi opiti da kupi Химко

Коментар

• zdr,iskam da popitam i da diskutirame eventulno pri dobro jelalanie kakvi sa otno6eniqta mejdu Rao-Ruskata federaziq

Коментар

• Кво ше кажете ,а!

Петър Христозов: Руската газова мафия в България имаше интерес от ликвидацията на Кюлев
                Мариета Велинова 18.12.2005г

Прокуратурата може да се самосезира за това, което казвам и пиша. Доказателствата ще й бъдат предоставени от мен, казва писателят, който е издал над 20 политически романа. И признава още нещо: хора на засегнатите в книгите му публични лица са му предлагали 100 000 лв., за да не публикува някои факти.

Г-н Христозов, тези дни се очаква да излезе от печат вашата нова книга „Кой има изгода?”, която третира въпроса с убийството на Емил Кюлев и битките на газовата мафия у нас. Защо, според вас, беше убит банкерът?

Присъствието на руската газова мафия в България се оглавява с едно представителство на ИНТЕР РАО у нас, управлявано то Роман Мирецки . Той е реалният представител на Анатолий Чубайс. Самият Чубайс е в ръководството на така наречените Централни енергийни системи на Русия, днес и е държавен чиновник на президента Путин. Той обаче създава клон на газовата мафия у нас, който иска да пробие във въглищата с покупката на ТЕЦ - Варна, ТЕЦ - Русе и в Химко- Враца. Тук се сблъскват интересите с централното представителство на „Газпром”, начело с Александър Медведев. На тях пък им помагат червеният народен представител от Враца Георги Божинов и сегашният енергиен министър Румен Овчаров. Основната цел на тези два клона на руската газова мафия е да предотвратят изграждането на АЕЦ „Белене” и изобщо в България да не развива ядрена енергетика. . .

Как така твърдите, че депутати от социалната по своята същност левица искат да вкарат държавата ни в такава зависимост, която неминуемо ще удари по джоба на всеки гражданин?

Съвсем определено имат интереси и те са гарантирани от добро заплащане за лобизма им. Ако се проследи приватизацията на ТЕЦ - Варна и ТЕЦ -Русе и изкупуването на контролния пакет от акциите от Химко- Враца ще се види, че ИНТЕР РАО предлагаше по-добра оздравителна програма за завода от останалите конкуренти. И въпреки това не успя да влезе в управлението му. А защо не успя? Защото някой от вътре им пречеше.

Кой?

Един от ”корифеите„ на българската ядрена енергетика Румен Овчаров и неговият събрат Георги Божинов.

Защо наричате участниците в тези фирми „мафия”, те не са ли просто бизнесмени, които отстояват собствените си интереси?

Това не са обикновени бизнесмени и не могат да бъдат такива, защото са свързани с държавните структури и с интересите на руската газ и нейното присъствие на Балканите. Нека да си припомним, че въпреки обещанието на Иван Костов да ограничи всякакъв достъп на руски интереси в България, първата приватизация на Химко - Враца беше извършена именно по негово време. Тя доведе до ликвидацията на едно перспективно предприятие, което при едни конкурентни цени на руската газ у нас можеше да произвежда урея на дъмпингови цени.Уреята продължава да бъде интерес номер едно не само за земеделието у нас, защото ние сме твърде малък пазар за нея, но основно да се изнася зад граница.Това също е в интерес за руската газова мафия. А защо казвам мафия? Защото и единият, и другият клон са свързани с държавните структури , както на България , така и на Русия. Това е вид организирана престъпност. Не може по обикновен път да бъдат осъществявани такива интереси.След приватизацията на Химко - Враца от хората на Костов се стигна дотам, че за да се погасят дълговете на комбината към НЕК и „Булгаргаз”, трябваше той да бъде нарязан и да го продадат за старо желязо.

Кои бяха тези хора?

Аз ги цитирам в книгата си: Валентин Димитров, Мартин Макариев и Димитър Дацов. Това, разбира се, са поставените лица на Костов. Целта тогава беше да се разруши комбината и ние да внасяме от Бразилия, от Великобритания или от Иран газ, която да произвежда българска урея. Това са абсурди - и финансови, и икономически. След като Костов загуби властта, интересът вече беше поет от представителството на руската газова мафия.

Иван Костов знаел ли е за какво става дума?

Той е знаел абсолютно всичко и всъщност тези хора са провеждали неговата политика. Приватизацията се извършва с внесени пари от частното лице Димитър Дацов от Виена. Сделката е станала за сумата от 1 милион германски марки, а в същия момент във Виена в сметка на дружеството има пет милиона долара. Веднага след приватизацията тези пари изчезват. Нека да си припомним, че впоследствие същият този Дацов беше убит. Зная, че всъщност той е запазил документите и затова просто трябваше да изчезне. Сега един съдия и един прокурор във Враца продължават да имат тези документи, но в момента техните съпруги са на работа в комбината. Там има и едно важно човече, от така наречената Национална служба за сигурност – Васил Берберов. Той навремето водеше така нареченото „Икономическо направление” на НСС. Този човек в момента е в състава на дружеството „Ново Химко”, което управлява завода. Там са намесени имената на Джовани дел Конте и Леонид Беренбаум. Това са подредените човечета от Майкъл Чорни. Най интересното е, че това ново за България дружество, без да има пари, без да е реален собственик на комбината, спечели оздравителната програма на завода и сега го управлява, при факта че даде по-лоши условия от ИНТЕР РАО. Как става тази работа без намеса на „видни” хора…? Схемата е следната: затваряш се на концесионален принцип с Украинския завод за урея, която е с ниско качество, но ползваш руски и украински цени на газта, която пък затова е много евтина. Сега тази урея се продава от името на Химко-Враца, която отдавна не произвежда такава. С други думи, продава се украинската урея, при цените на руската евтина газ, с марката на българския завод.

Каква е връзката на всички тези схеми и интереси с Емил Кюлев?

Емил Кюлев искаше да участва в българската енергетика със свои и получени отвън пари. Имам предвид интересите му към атомната централа в Белене, а така и в производството на урея в Химко - Враца. Нека си спомним, че председател на Надзорния съвет на банката на Кюлев непосредствено след идването на власт на НДСВ стана Максим Димов. Всички знаем, че той беше ковчежникът на жълтите.

Кого по-точно настъпи банкерът у нас?

Той настъпи държавната политика на новия триумвират от бивш цар, български турчин и социалист. Този триумвират при всички случаи си е поставил за цел построяването на АЕЦ „Белене”, защото това защитава националните интереси на България. Но такава атомна централа няма да има, защото хората посочени по-горе, няма да позволят това да се случи. В България енергията трябва да струи със синьото гориво. Електроцентралите, които стават все по- частни ще работят с руска газ. Например, Огнян Герджиков и Борислав Великов вече са закупили и разработват около 20 частни водно-електрически централи на каскадите в Петрохан. Те също влизат в схемата на този антибългарски, антинационален интерес да не се прави ядрена енергетика у нас.

Политическо или икономическо е убийството на Кюлев?

Убийството на Емил Кюлев е свързано с икономически интереси на руската газова мафия и част от продажните ни политици. В никакъв случай то не може да бъде определяно като политическо. Кюлев предпочиташе да не се впуска в политиката, а само да подрежда кукления театър на политиците по свое усмотрение. В неговия театър влизаха шефът на БНБ Иван Искров, шефът на Сметната палата Валери Димитров. Те щяха да продължават да играят в негов интерес и да влияят върху българската политика. Ликвидирането на Кюлев обаче, е по чисто икономически причини.

Имате ли доказателства за истинността на всичко, което говорите?

Ако не разполагам с доказателства, аз няма да говоря. Автор съм на над 20 политически романа, с достатъчно проверен интерес към тях и от чужбина и нямам нито едно опровержение. Просто към мен се подхожда с мълчание. Защо ли? Не искат да се рови, защото ако се разрови, аз ще предоставя доказателства, а те са съвсем конкретни.

След като имате толкова доказателства защо не сезирате прокуратурата за тях?

Аз нямам такива интереси, аз сега съм писател. Това какъв съм бил в миналото само ми помага за да получавам факти за книгите си. Един дългогодишен разузнавач като мен не може да няма достатъчно връзки за да получи информацията, която му е необходима.

Все пак като български гражданин, не мислите ли , че е редно да внесете всички тези документи и по тях да бъде заведено следствие за нарушаване на държавните интереси?

Не съм почувствал българската прокуратура да се интересува от тези случаи. Освен това не съм видял участие в разкриването на нито един случай, където изнесени български пари или чужди такива, които обаче се разпореждат в България и то в ущърб на страната ни, да бъдат проследявани или да има наказани лица за подобни неща. Нямам аргументи да повярвам на тази прокуратура. А да завеждам дело като частно лице, не е моя работа.
                Ако прокуратурата се интересува, нека тя да се порови и тя да дава под съд тези и други хора, които са свързани с изнесените от мен факти. На мен никой не ми плаща да водя следствия. Аз съм писател. На мен по-скоро биха ми платили, за да не издам книга.

Имали ли сте неиздадена такава книга?

Не, но подобен интерес е бил проявяван. Няма да кажа кой ми е дал такова предложение, обаче са ми предлагали и 100 000 лв., за да не пиша.

Ако на базата на ваши публикации Прокуратурата се самосезира, можете ли да дадете достатъчно доказателства, за да бъде започната проверка по изнесените от вас факти?

Разбира се. Аз нося отговорност и като личност, и като гражданин.

Какво ще пише в следващата книга на Христозов „Криливите ризи на митниците”, четете в следващ брой.

Коментар

• този вид новини ги слушам от 2002 г.
                  и всички са едни и същи.

Коментар

• Докато не стане е химера, но "top" може също да знае какво се мъти там. Може до месец да я потвърди или отхвърли тази инф., мисля че ги следеше отблизо, на място. А иначе статии колкото искате излязоха, даже може да не вярвате, но ми показаха 2-3 във вестник "Дума".

Коментар

• 4етете на воля

Коментар

• Браво Дизел- сега од 4етат

Коментар

• “Химко” отново ще прави карбамид

“Химко Враца” ще възобнови замразеното от четири години производство на карбамид, заяви шефът на управителния съвет на дружеството Андрей Семерджиев. Той уточни, че първите количества промишлен амоняк, необходими за производството, ще бъдат пуснати в края на март.

Дружеството ще инвестира близо 50 млн. долара в ремонта и възобновяването на инсталациите. Част от тези средства ще бъдат заделени за изпълнението на екопрограми и за ремонта на пречиствателните станции и съоръжения на предприятието, поясни Семерджиев. В плана на дружеството е предвидено с част от парите да се изгради нова жп структура за нуждите на производството. Рехабилитацията на мощностите обаче ще започне едва след 6 март, когато се очаква Върховният касационен да се произнесе по жалбата на "Химко" АД срещу оздравителната програма на "Ново Химко”, уточни Семерджиев.

Кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество “Химко Враца” приеха на свое събрание през миналата година оздравителна програма на учреденото наскоро “Ново Химко". Програмата включва доставка на природен газ за производството на торовия завод и план за погасяване на дълговете на предприятието, които възлизат на над 150 млн. лв. От своя страна основните акционери на “Химко” “Интер РАО България”, които притежават 33 процента от компанията и чийто оздравителен план беше отхвърлен, обжалваха решението на събранието пред Върховния касационен съд.

Коментар

• Виж новината в новия брои на в-к Дневник- без маитап

Коментар

• Първоначално изпратено от Kilur
                              Novinata e 4e HIMKO PODNOVJAVA PROIZVODSTVOTO NA KARBAMID
                              И на кисели краставички.

Коментар

• Novinata e 4e HIMKO PODNOVJAVA PROIZVODSTVOTO NA KARBAMID

Коментар

Working...
                                X